Cześć
Mam pytanie, możliwe, że oczywiste, ale nie mogę nigdzie w necie znaleźć konkretnych odpowiedzi.
Mam na oku T5, którą chciałbym przerobić na kampera. Główna część zmian zakłada przesunięcie podwójnej kanapy z drugiego rzędu do trzeciego i wywalenie pojedynczego fotela. Wiem, że w podłodze są normalnie punkty montażowe, więc w zasadzie po zmianie byłoby jak z fabryki. Tylko zrobić dziurki, przykręcić zaczepy.
No i teraz główne pytanie, jak jest potem z przeglądem itp? Cały czas znajduję sprzeczne informacje. Raz czytam, że bez problemu, raz, że ilość miejsc musi być dokładnie jak w dowodzie, czyli, nie może być mniej. To nie jest dołożenie miejsc, a wręcz przeciwnie i dyskusje o homologacji chyba nie mają tu zastosowania. Ktoś to w ogóle będzie sprawdzał? Jak ludzie zmieniają przedni fotel, z podwójnego na pojedynczy, to nigdy nie widziałem dyskusji o takich problemach.
Druga rzecz to, czy dałoby radę przesunąć tę podwójną kanapę do drzwi? Montażowo wejdzie bez problemu, ale co wtedy z pasami? Brakuje pasa dla miejsca środkowego, bo ten wbudowany w fotel idzie do miejsca skrajnego (fabrycznie środkowego). Wymyśliłem, że rozwiązaniem byłaby kanapa z wersji brytyjskiej, ale to przestaje być rozwiązanie optymalne kosztowo. Ktoś może tak kombinował?