Autor Wątek: PRZEGUBY - wymiana  (Przeczytany 20304 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
PRZEGUBY - wymiana
« dnia: 01 - Kwietnia - 2017 - 16:22:34 »
Witam, panowie wziąłem się dzisiaj za wymianę osłony przegubu w Sharanie I 1.9 TDI.
Po rozkręceniu prawie wszystkiego napotkałem na problem z wybiciem przegubu z półosi, na tyle duży że męczę się z nim już z półgodziny.
Wybijając przegub zewnętrzny, wysunąłem całą półoś ze skrzyni i zabrałem ją do imadła. Niestety nawet w imadle nie mogę wybić przegub z półosi.

Czy po wyciągnięciu półosi ze skrzyni, z otworu powinien wyciec olej ?
Pytam bo u mnie nic nie cieknie, a gdzieś kiedyś czytałem że przed demontażem półosi, powinno się spuścić z litr oleju ze skrzyni.

Jakiś pomysł na wybicie tego przegubu  ::)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: Wymiana osłony przegubu zewnętrznego
« Odpowiedź #1 dnia: 01 - Kwietnia - 2017 - 20:20:06 »
Warto zerknąć czy przypadkiem nie dłubał ktoś już przy tym wcześniej i nie jest półoś z zabezpieczeniem.
Obejrzyj dokładnie czy nie masz na półosi pierścienia który przy demontażu należy rozchylić by wysunąć przegub.
Chodzi o takie coś.

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Kwietnia - 2017 - 10:48:59 »
Spróbuj może ściągnąć go wkręcając śrubę centralną na wyciągniętej półosi.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #3 dnia: 02 - Kwietnia - 2017 - 11:51:36 »
Obejrzyj dokładnie czy nie masz na półosi pierścienia który przy demontażu należy rozchylić by wysunąć przegub.
Chyba chodziło bardziej o ściśnięcie a nie rozchylenie, bo w Sharanie I (95-00) na półosi jest zabezpieczenie w postaci takiego C z drutu. 

Specjalnie wyczyściłem i cyknąłem fotkę mojego przegubu  ;)

Spróbuj może ściągnąć go wkręcając śrubę centralną na wyciągniętej półosi.
Podczas zbijania przegubu, co parę uderzeń młotkiem dokręcałem tą śrubę i dalej bez pozytywnego skutku.

To moja półoś z feralnym przegubem

Godzina zbijania przegubu, a wynik to: 3 połamane młotki i wszystko ze stołu warsztatowego na podłodze garażu a z wkręcaną śrubą mam teraz problem, bo nie chce się wykręcić  :(

Offline Gulasz

•  -baned-
Odp: 1.9 TDI - Wymiana osłony przegubu zewnętrznego
« Odpowiedź #4 dnia: 02 - Kwietnia - 2017 - 17:33:40 »
Jak na moje to w miejscu zaznaczonym na czerwono najczęściej jest jeszcze wypukła podkładka metalowa jak i plastikowa tulejka dystansowa .

W tej opcji jak masz i na pewno jest z zabezpieczeniem rozprężnym to wszystko wjechało za daleko .Pierścionek rozprężny wyjechał poza wielowypust (a nie na swoje miejsce,rowek przed końcem) a jak ktoś założył nówkę to będzie jazda po bandzie by to rozłożyć .
Jeśli jeszcze nie skatowałeś śruby centralnej półosi (i podołasz ją wykręcić ,warto przed wkręceniem jej wrzucić do środka kulkę (jak największą byle przeszła przez otwór) .Naturalnie gdy całość mamy w pionie .Na końcu półosi jest wgłębienie (gdzie kulka będzie centralnie w osi półosi) .Jak wkręcisz ponownie śrubę centralną nie ma możliwości byś rozpłaszczył koniec śruby .Możesz wtedy mocniej pociągnąć bez obaw że skatuje się śruba .Co innego jak przedobrzysz z siłą możesz zerwać końcówkę wielowypustu od rowka ku końcowi .Tak że z wyczuciem .
Jeśli wszystko będzie nadal stało na dębowo proponuję skatować wieniec przegubu co umożliwi po jego dewastacji dostanie się do zabezpieczenia .Lepiej wymienić przegub zewnętrzny na nowy gdzie przy okazji będzie nowa śruba i osłona gumowa w komplecie niż szukać jeszcze półosi .
Sprawdź czy w twojej opcji nie powinno być tej  wypukłej podkładki i plastikowego dystansu .

Chodzi o takie coś jak zaznaczone strzałkami .Wprawdzie ten przegub jest od T4 ale w większości modeli jest stosowane to podobnie .

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #5 dnia: 02 - Kwietnia - 2017 - 18:18:14 »
Wiem o tych podkładkach i mam takie nowe w zestawie osłony LÖBRO który kupiłem, problem w tym że nie mogę ściągnąć przegubu.
Nie chciałbym niszczyć przegubu, który wygląda mi na fabryczny i jest jeszcze w dobrym stanie a tym bardziej zniszczyć półoś.
Z drugiej strony, jeżeli brakuje tych wskazanych przez ciebie podkładek, przydałoby się go zbić i założyć je razem z nową osłoną.
Jutro rano chcę jechać do znajomego mechanika, który wymiał mi dokładnie tą osłonę ponad rok temu i dać mu półoś do rozmontowania.
Zobaczymy co z tego wyniknie ::)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 02 - Kwietnia - 2017 - 18:32:40 »
Jeśli przegub rusza się na półosi więcej jak 1 mm to pewnie zapomniało mu się włożyć podczas montażu podkładki z dystansem .Skoro ty nie podołałeś tego rozebrać to mam obawy że mechanior coś skatuje przy rozbieraniu i bez kosztów się nie obejdzie .

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #7 dnia: 02 - Kwietnia - 2017 - 18:34:47 »
Nowy przegub mogę kupić, tylko czy to jest jedyne rozwiązanie tego problemu ?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #8 dnia: 02 - Kwietnia - 2017 - 18:44:31 »
Gdybyś nie miał tłumika drgań (tego badziewia w postaci żelastwa zalanego gumą na półosi )to mógłbyś zmienić osłonę dostając się od strony wewnętrznego przegubu .No chyba że ten tłumik jest w agonalnym stanie (często guma się rozwarstwia )to wywal go i wszystko podołasz ogarnąć od strony wewnętrznego przegubu .Jak tłumik drgań jest w słabej kondycji to się nawet nad tym nie zastanawiaj tylko go wywalaj bo naderwany powoduje tylko większe wibracje i szybsze uszkodzenia przegubów (o komforcie jazdy nie wspomnę ).Bez niego można śmiało żyć.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #9 dnia: 02 - Kwietnia - 2017 - 19:10:04 »
Tłumik drgań jest jeszcze w dobrym stanie, więc wywalenie go chyba mija się z celem.
Kolega mechanik u którego jutro będę, ma specjalny sprzęt do założenia gumowej osłony przez nieściągnięty przegub, może tego spróbować i jeździć do czasu aż trzeba będzie wymieniać przegub ::) 

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #10 dnia: 02 - Kwietnia - 2017 - 20:35:25 »
 Zapomniałeś zdjąć zabezpieczenie. Przechodziłem to kiedyś na własnej skórze w Palio Weekend. Artur skopałeś śrubę i jej bez uszkodzenia nie ruszysz. To samo dotyczy przegubu i gwintu w nim. Ja bym rozciął diaksem przegub na dwie połowy i po problemie.zas rozcinania żeby nie uszkodzić frezu na półosi jak za głęboko sięgniesz tarczą. Reszta już się rozsypie i będzie łatwiejszy dostęp do półosi. Miejmy nadzieję że podczas zbijania nie uszkodził się frez na półosi. Pozostaje wymienić przegub zewnętrzny na nowy. Tłumik drgań po oględzinach jeśli jest cały to bym go nie ruszał zwłaszcza że masz obniżone zawieszenie i jest przydatny.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #11 dnia: 02 - Kwietnia - 2017 - 21:40:48 »
Kolega mechanik u którego jutro będę, ma specjalny sprzęt do założenia gumowej osłony przez nieściągnięty przegub,
We francuskiej myśli technicznej to jak najbardziej .Przy niemieckiej może być słabo.Może nie przeżyć guma tego tematu .

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #12 dnia: 02 - Kwietnia - 2017 - 22:06:30 »
Osłony do tego celu są neoprenu ale nie wiem czy będę taką zakładał.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 09 - Kwietnia - 2017 - 08:04:32 »
Chwila minęła a tu cisza .Jak temat upartego przegubu się zakończył ?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #14 dnia: 09 - Kwietnia - 2017 - 12:34:26 »
W poniedziałek po konsultacji organoleptycznej, została podjęta decyzja o nie demontowaniu dobrego przegubu z jeszcze dobrej półosi i założeniu osłony gumowej poprzez przegub. Nie zdążyłem z montażem przegubu w poniedziałek, bo musiałem wyjechać i dopiero jutro rano (o ile nie będzie padał deszcz i nie dostanę pilnego wyjazdu), zabiorę się za poskładanie wszystkiego w jedną całość.

Zakładanie gumowej osłony na półoś, bez demontażu przegubu.

Dodano:  10 - Kwietnia - 2017  -  09:14:01
Osłona w dotyku była jak zwykła gumowa ale podejrzewam że wykonana jest z neoprenu, bo zwykła guma chyba by się tak nie naciągnęła. 

Lewa półoś z przegubami i nową gumową osłoną: