Cześć.
Temat dotyczy demontażu podsufitki w VW Tiguan I z 2008 roku.
Jeszcze na wiosnę, były u mnie widoczne dwa miejsca, delikatnego odklejania się podsufitki przy osłonach przeciwsłonecznych a dosłownie wczoraj, zauważyłem, że mam już w aucie zwisający baldachim z prawie całego dachu.
Mam u siebie na miejscu kolegę tapicera, który raz już wymieniał podsufitkę w moim aucie ze 25 lat temu i do niego też dzisiaj się zwróciłem.
Ogólnie nie ma sprawy i zrobi mi nową podsufitkę niemal od ręki ale jest jeden problem - nie zajmuje się już demontażem i montażem.
Dlatego też założyłem ten temat, bo cały demontaż i ponowny montaż będzie spoczywał na mnie.
Jeśli ktoś z użytkowników Tiguana I robił już taką operację, to prosiłbym o wskazówki, od czego zacząć aby sobie nie zrobić niepotrzebnych kosztów

https://forum.vw-passat.pl/topic/49058-jak-zdj%C4%85%C4%87-podsufitk%C4%99-kombi-tutorial-podsufitka-3b6/
Link do tutorialu z Passat B5 - to nie to samo ale daje już jakieś pojęcie o czekającej mnie robocie

Nie sądzę aby wymiana podsufitki, to był lot w kosmos ale warto przed robotą zapoznać się z czyimiś doświadczeniami w tej kwestii