Autor Wątek: PODSUFITKA - demontaż/montaż - Tiguan I  (Przeczytany 489 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
PODSUFITKA - demontaż/montaż - Tiguan I
« dnia: 30 - Października - 2024 - 17:03:26 »
Cześć.

Temat dotyczy demontażu podsufitki w VW Tiguan I z 2008 roku.
Jeszcze na wiosnę, były u mnie widoczne dwa miejsca, delikatnego odklejania się podsufitki przy osłonach przeciwsłonecznych a dosłownie wczoraj, zauważyłem, że mam już w aucie zwisający baldachim z prawie całego dachu.

Mam u siebie na miejscu kolegę tapicera, który raz już wymieniał podsufitkę w moim aucie ze 25 lat temu i do niego też dzisiaj się zwróciłem.
Ogólnie nie ma sprawy i zrobi mi nową podsufitkę niemal od ręki ale jest jeden problem - nie zajmuje się już demontażem i montażem.
Dlatego też założyłem ten temat, bo cały demontaż i ponowny montaż będzie spoczywał na mnie.

Jeśli ktoś z użytkowników Tiguana I robił już taką operację, to prosiłbym o wskazówki, od czego zacząć aby sobie nie zrobić niepotrzebnych kosztów  ;)

https://forum.vw-passat.pl/topic/49058-jak-zdj%C4%85%C4%87-podsufitk%C4%99-kombi-tutorial-podsufitka-3b6/Link do tutorialu z Passat B5 - to nie to samo ale daje już jakieś pojęcie o czekającej mnie robocie  ::)

Nie sądzę aby wymiana podsufitki, to był lot w kosmos ale warto przed robotą zapoznać się z czyimiś doświadczeniami w tej kwestii ::)

Offline bialekmleko

• clubmen
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: N
Odp: PODSUFITKA - demontaż/montaż - Tiguan I
« Odpowiedź #1 dnia: 30 - Października - 2024 - 18:23:19 »
Według mnie trzeba zacząć od osłon przeciwsłonecznych, panelu oświetlenia, uchwytów nad drzwiami, tylnej listwy dachu. Myślę, że może być potrzebne również zdemontowanie osłon słupków i drobiazgów typu lampki.
Golf 1.6 TDI  (sweterek) / Tiguan 2.0 TDI / Renault ZOE - elektryk (reniferek)

Tagi wątku: