Autor Wątek: 1.4 - problem z uruchomieniem silnika  (Przeczytany 269 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Julia2137

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.4 ?
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
1.4 - problem z uruchomieniem silnika
« dnia: 12 - Września - 2024 - 19:14:52 »
Witam, od jakiegoś czasu w moim Golf IV 1.4 75 KM z 1999 roku, występuje następujący problem:
- po zgaszeniu rozgrzanego silnika, nie ma możliwości jego ponownego uruchomienia.
Precyzyjniej mówiąc, silnik można uruchomić, jeżeli zrobi się to zaraz po zgaszeniu np. 5 minut, natomiast jeżeli samochód pozostanie zgaszony dłużej np. 15-20 minut, to jego uruchomienie będzie możliwe dopiero po jakiejś godzinie, półtorej - w zależności od obecnej temperatury na zewnątrz i związanej z tym prędkości schładzania.
Auto się nie przegrzewa, podczas jazdy zegar wskazuje 90 stopni.
W ostatnim czasie wymieniona została pompa paliwa oraz czujnik położenia wału, jednak nie przyniosło to efektu w postaci wyeliminowania usterki.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, czy moje podejrzenia, że uszkodzony może być czujnik temperatury cieczy chłodzącej, mają jakikolwiek sens?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Dane pojazdu zamieszczamy na początku wątku a nie w temacie wątku - proszę aby o tym pamiętać. Dziękuję.

Offline Julia2137

• VW: Golf IV
  • Silnik: 1.4 ?
  • Rej: PO
Odp: 1.4 - problem z uruchomieniem silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Września - 2024 - 19:08:35 »
Dodam, że zaobserwowałam symptom, który zwiastuje, że samochód odpali lub nie. Mianowicie po włączeniu zapłonu, gdy ucichnie już pompa paliwa, słychać też taki pisk, nie wiem jak opisać ten dźwięk, ale do rzeczy, gdy dźwięk ten wyłącza się po kilku sekundach, to samochód odpala, natomiast jeżeli jest ciągły i nie milknie, to samochód nie odpali.

Offline 7ukasz

• VW: Lupo
  • Silnik: 1.4 16V
  • Rej: ZSD
Odp: 1.4 - problem z uruchomieniem silnika
« Odpowiedź #2 dnia: 22 - Marca - 2025 - 00:12:27 »
Witam.
Udało się ustalić problem?
Czy ten pisk był spod maski i dotyczył autoadaptacji przepustnicy?

Tagi wątku: