Autor Wątek: 1.4 MPI - włączający się wentylator  (Przeczytany 365 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HoolS

• :: TrendLine
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.4 MPI
  • Kod: CGGA
  • Moc: 80 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: KRA
1.4 MPI - włączający się wentylator
« dnia: 11 - Września - 2024 - 20:01:54 »
Witam, jestem od niedawna posiadaczem Golf VI 1.4 MPI  [CGGA].
Od początku samochód ma następujący problem.
Po przejechaniu kilometra czy 50km, po zatrzymaniu się i zgaszeniu silnika wszystko oki, lecz gdy wyciągnie się kluczyk ze stacyjki włącza się wentylator w najwyższym trybie pracy i działa przez około 3 minuty. Dodam, że termostat jest wymieniony na nowy, chłodnica miała delikatną nieszczelność, więc ją też wymieniłem, wszystko szczelne, płynu nie ubywa, oba czujniki temperatury wymienione i objaw nie znika. Pytanie czy "Tak ma być" ze względu na pogodę? Bo ani ja ani mechanik nie ma pojęcia, błędów brak, odczyty z czujników poprawne. Pozdrawiam ;)

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
Odp: 1.4 MPI - włączający się wentylator
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Września - 2024 - 17:06:31 »
Jak już to może chodzić przez jakiś czas od wyłączenia zapłonu. Nie powinno być przerwy do czasu wyciągnięcia kluczyka bo największa jest użyteczność bezpośrednio po wyłączeniu. (Można sobie wyobrazić sytuację, gdzie silnik jest maksymalnie nagrzany, a po zatrzymaniu i zostawieniu kluczyka nie ma chłodzenia - bez sensu jeśli tak u Ciebie jest.) Mniej istotne jest to, że wyłącza się na tak samo długo po przejechaniu kilometra. Zacząłbym od sprawdzenia odczytów czujników temperatury. Czy są ok przy zimnym silniku, przed uruchomieniem, co się dzieje dalej. Nawet jak nie wiesz dokładnie co powinno być, to na pewno nie 100 C przy zimnym silniku przed uruchomieniem itp.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Września - 2024 - 17:14:37 »
Trochę to dziwne, że w zwykłym 1.4 regularnie włącza się wentylator po wyjęciu kluczyka ze stacyjki, moim zdaniem coś tu nie gra  :D

Offline HoolS

• :: TrendLine
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.4 MPI
  • Kod: CGGA
  • Moc: 80 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KRA
« Odpowiedź #3 dnia: 21 - Października - 2024 - 11:25:16 »
Zauważyłem, że teraz przy niższych temperaturach się nie włącza, przynajmniej tak często, dziwne.

Dodano:  15 - Marca - 2025  -  18:30:55
Okazało się, że nowy termostat zaciął się i nie puszczał na duży obieg, dopiero przy bardzo dużych temperaturch. Wymiana termostatu pomogła.

Tagi wątku: