Cześć.
Bardzo dziękuję za przyjęcie na forum!
Cieszę się, że fora PHP jeszcze istnieją i nie wszystko przeszło na Facebooka!
Liczę na Waszą poradę.
Kwestia dotyczy usterki po odbioru auta z ASO.
W zeszłym tygodniu przekazałem moją Jetta VI 1.4 TSI z „suchym” DSG na przegląd z wymianą oleju i rozrządu.
Samochód pochodzi z końca 2017 roku z polskiego salonu i ma zaledwie 80 tys. km przebiegu.
Auto w ASO spędziło 3 dni i odebrałem je po problemach z kontaktem z „doradcą serwisowym” oraz kilkukrotnie przełożonym terminem.
Po odbiorze praktycznie od razu zauważyłem zgrzytanie przy zmianie biegów. Oddałem auto od razu z powrotem do serwisu. Po oględzinach ASO stwierdziło, że sprzęgła są do wymiany i jest to rzecz niepowiązana z wymianą rozrządu i serwisem.
Uważam, że musiałby to być olbrzymi zbieg okoliczności, gdyby okazało się, że sprzęgło zepsuło się w momencie odebrania przeze mnie samochodu - przecież ich przegląd nie wykazał żadnych nieprawidłowości.
Nie jestem specjalistą, a obecnie posiadam ograniczone zaufanie do tego serwisu, więc chciałbym zapytać się szerszego grona:
Czy to możliwe, że przegląd ze zmianą oleju i rozrządu mógł mieć wpływ na sprzęgła?
Czy rzeczywiście jest to tak duży zbieg okoliczności?
Będę wdzięczny za porady!
Dla zainteresowanych ceny ASO:
Koszt przeglądu z wymianą oleju, filtrów, rozrządu, filtra wody, wycieraczek, bezpiecznika do gniazdek 12V i odgrzybianiem klimatyzacji 5650 zł brutto
Wymiana sprzęgieł 5500 zł brutto
Dla porównania w innych serwisach za samą wymianę sprzęgieł:
Serwis Boscha 5330 zł
Inny serwis 5000 zł