Autor Wątek: DOGRZEWACZ - szum powietrza po otwarciu auta  (Przeczytany 53 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hywak

• :: TrendLine
  • VW: T5
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BRS
  • Moc: 102 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: KR
DOGRZEWACZ - szum powietrza po otwarciu auta
« dnia: 01 - Kwietnia - 2021 - 14:29:05 »
Siema,
Niedawno kupiłem T5 1.9 TDI 102 KM z 2008 roku.
Dziś potrzebowałem wziąć coś z auta, otworzyłem je z pilota i wraz z otwarciem drzwi włączył się jakiś wentylator. Dźwięk dochodzi spod miejsca kierowcy, zaglądałem pod maskę, wentylator od chłodnicy stoi w miejscu, nawiewy na kabinę i przestrzeń bagażową wyłączone. Na drzwiach kierowcy widnieje naklejka Webasto, ale w środku nie ma sterowania ogrzewaniem, nie mam też żadnego pilota do sterowania Webastem.

Ma ktoś pomysł co to za urządzenie, dlaczego się włączyło przy otwarciu auta i jak to wyłączyć?
Auto zamknąłem jakieś 20min temu i dźwięk nadal się wydobywa.

Czy po wymianie rozrządu należy jakoś odpowietrzyć Webasto?

Tabliczka znamionowa Webasto
postimg.cc/kVTPNpH3

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KCH
Odp: Szum powietrza po otwarciu auta z pilota.
« Odpowiedź #1 dnia: 01 - Kwietnia - 2021 - 22:54:01 »
Dla mnie to szum piecyka webasto. Ale może to być tylko dogrzewacz, a nie ogrzewanie postojowe. Po wyłączeniu silnika, na krótkich dystansach może jeszcze chwilę pracować. Ale nie przy +15 i nie przy otwieraniu auta. Spr jaki model webasto jest u mnie w t6 (tylko dogrzewacz) i dopiszę w odp.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline hywak

« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Kwietnia - 2021 - 08:31:37 »
Jestem prawie pewny, że to dogrzewacz (niepełne ogrzewanie postojowe). Zastanawia mnie tylko dlaczego załączył się w momencie otwarcia auta, a nie odpalenia. Nie wydobywał się dym spod auta więc ogrzewacz chyba nie został uruchomiony  :question: Odpalanie i zgaszenie auta, zamykanie i otwieranie nie rozwiązało problemu. Dopiero jak popracował dłuższą chwilę i się zagrzał to dogrzewacz się wyłączył.

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #3 dnia: 02 - Kwietnia - 2021 - 14:13:37 »
Ja mam Thermo Top Evo. Ale zdaje się, że prawie wszystkie mogą być i dogrzewaczami i postojowymi (po przeróbkach). Tak czy inaczej - bez podpięcia do jakiegoś interfejsu VAG i odczytania błędów ze sterownika -> 18 - Ogrzewanie dodatkowe / postojowe, raczej nic nie wydumamy. Jakiś błąd / zwarcie / uszkodzony czujnik / itp musi startować ten piecyk.

PS Jeżeli piec jest sprawny to nie widać dymu. U mnie wylot jest, jak dobrze pamiętam, do środka auta, po stronie kierowcy, ale za nim nieco. Taka rurka z wywiniętym końcem o niedużej średnicy. Całość jest schowana pod plastykową osłoną, wystaje tylko końcówka "wydechu". Na tym filmiku w 0:17 jest centralnie osłona z wlotami powietrza, to chyba pod nią jest piecyk.
PS2 Wg mnie webasto ma trzy punkty styku z silnikiem. Wszystkie pośrednie: układ elektryczny - zasilanie z instalacji samochodu, układ paliwowy - zasilanie z baku, układ chłodzenia - podgrzewa płyn chłodzący i jest jednym z elementów układu chłodniczego. Jednak żaden element nie rzutuje na wymianę samego rozrządu. Jeżeli z rozrządem była też wymieniana pompa "wody" - to trzeba po prostu odpowietrzyć układ. Nie ma żadnego specjalnego odpowietrzania tylko webasto. Jedynie o czym trzeba pamiętać to o drugiej nagrzewnicy w przestrzeni pasażerskiej (nadkole lewy tył). Ją też trzeba ustawić na max grzanie przy odpowietrzaniu, podobnie jak przednią w desce rozdzielczej.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Podziękował: hywak

Offline hywak

« Odpowiedź #4 dnia: 02 - Kwietnia - 2021 - 14:25:38 »
Rozumiem.
Dzięki za wyjaśnienia.

Tagi wątku: