Ja mam Thermo Top Evo. Ale zdaje się, że prawie wszystkie mogą być i dogrzewaczami i postojowymi (po przeróbkach). Tak czy inaczej - bez podpięcia do jakiegoś interfejsu VAG i odczytania błędów ze sterownika -> 18 - Ogrzewanie dodatkowe / postojowe, raczej nic nie wydumamy. Jakiś błąd / zwarcie / uszkodzony czujnik / itp musi startować ten piecyk.
PS Jeżeli piec jest sprawny to nie widać dymu. U mnie wylot jest, jak dobrze pamiętam, do środka auta, po stronie kierowcy, ale za nim nieco. Taka rurka z wywiniętym końcem o niedużej średnicy. Całość jest schowana pod plastykową osłoną, wystaje tylko końcówka "wydechu". Na tym filmiku w 0:17 jest centralnie osłona z wlotami powietrza, to chyba pod nią jest piecyk.
PS2 Wg mnie webasto ma trzy punkty styku z silnikiem. Wszystkie pośrednie: układ elektryczny - zasilanie z instalacji samochodu, układ paliwowy - zasilanie z baku, układ chłodzenia - podgrzewa płyn chłodzący i jest jednym z elementów układu chłodniczego. Jednak żaden element nie rzutuje na wymianę samego rozrządu. Jeżeli z rozrządem była też wymieniana pompa "wody" - to trzeba po prostu odpowietrzyć układ. Nie ma żadnego specjalnego odpowietrzania tylko webasto. Jedynie o czym trzeba pamiętać to o drugiej nagrzewnicy w przestrzeni pasażerskiej (nadkole lewy tył). Ją też trzeba ustawić na max grzanie przy odpowietrzaniu, podobnie jak przednią w desce rozdzielczej.