Autor Wątek: DSG DQ250 czyli najpopularniejszy automat grupy VW  (Przeczytany 680 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
DSG DQ250 czyli najpopularniejszy automat grupy VW
« dnia: 20 - Czerwca - 2024 - 09:48:50 »
Polecam materiał Panów z warsztatu KrupaTronic, podczas filmu cenna uwaga dla wszystkich, którzy chcą wymieniać olej, nie wymieniajcie metodą dynamiczną, bo nie ma sensu (4 min. 40 sekunda filmu). Ciekawe stwierdzenie mechanika, że nigdy nie widział spalonego sprzęgła w DQ250 w przeciwieństwie do S-tronica.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
Odp: DSG DQ250 czyli najpopularniejszy automat grupy VW
« Odpowiedź #1 dnia: 20 - Czerwca - 2024 - 12:44:39 »
Ciekawe stwierdzenie mechanika, że nigdy nie widział spalonego sprzęgła w DQ250 w przeciwieństwie do S-tronica.

Trochę dziwne stwierdzenie, bo przecież S-tronic to po prostu nazwa DSG stosowanych w Audi, w tym DQ200 (!), DQ250 i wielu innych przez ostatnie około 20 lat...
Czyli tłumaczenie na polski: widział zatarte sprzęgła w dwusprzęgłowych skrzyniach VAG (czyli DSG) montowanych w Audi,
ale nie w modelu DQ250 - to też nazywa się S-tronic w wielu modelach Audi, więc zdecydowanie nie "w przeciwieństwie".

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #2 dnia: 20 - Czerwca - 2024 - 14:22:47 »
Ale DSG to zupełnie inne konstrukcje niż S-tronici wzdłużnie montowane, jedyne co mają wspólnego to olej, tak przecież żartobliwie stwierdził na filmie. DSG=S-tronic jedynie w Audi z silnikami poprzecznymi czyli A1, A3, Q2, Q3.
DL382 i DL501 to zupełnie inne skrzynie i pewnie mówiąc o tym spalonym sprzęgle miał je na myśli i nie sądzę aby pisał głupoty.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
« Odpowiedź #3 dnia: 20 - Czerwca - 2024 - 17:21:52 »
Jeszcze TT. Trudno mi powiedzieć co on ma na myśli. Ja miałem na myśli, że te "małe" Audi to pewnie jakieś 40%-50% produkcji (sztuk, bo to się tu liczy). 
Z tego co wiem, to wszystko jest DSG (direct-shift gearbox), co jest znakiem towarowym VAG, a w Audi nazywają je "S-tronic" niezależnie od konstrukcji. (Tak to też opisują m.in. w Wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Direct-shift_gearbox)
Nie chcę się czepiać słów, tylko chciałem doprecyzować, że znaczna część skrzyń z napisem "S-tronic" to fizycznie to samo co w VAG. (Przy czym oprogramowanie zdaje się być lepiej dopracowane w Audi, co jest oczywiście istotne.)

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 20 - Czerwca - 2024 - 17:28:23 »
Małe Audi to mi sie kojarzą ze skrzynią DSG tylko z przyjętym nazewnictwem S-tronic (marketing) natomiast większość Audi quattro czyli od A4 w górę to wszystko albo S-tronic DL-501 albo 8HP (głównie ze stanów), starsze miały jeszcze 6 biegowego Tiptronica. S-tronic DL-501 wygląda bardziej jak 8HP niż DQ500, z DQ500 poza technologią dwusprzęgłową nie ma nic wspólnego, zupełnie nic.

Na filmie robią właśnie DL-501

Jak widać poniżej to jednak dwa światy

DSG DQ500-7A

S-tronic DL-501

Dodano:  20 - Czerwca - 2024  -  17:49:09
@Frodo zobacz na tym filmie od 9 minuty 20 sekundy, jaka "fajna" przyczyna awarii świeżo naprawionej skrzyni :) Tak to jest jak się naprawia po taniości :)

Tagi wątku: