Witam.
Od jakiegoś czasu mam problem z Crafter II 2.0 TDI 140 KM [DAUA] z 2017roku, przebieg 90 000 km.
Samochód zapala bardzo dobrze natomiast po kilku minutach zaczyna nierówno pracować na wolnych obrotach. Brak jakichkolwiek błędów. Jedzie dobrze, mocy nie brakuje. Problem występuje tylko na wolnych obrotach.
Dzieje się tak w zakresie temperatur 40 - 80 stopni potem się normuje. Ze względu iż wartości odchylenia czasu wtrysku sięgały na 3 cylindrze -70 mikrosekund wymieniłem w samochodzie wtryskiwacze na całkiem nowe. Niestety, jest lepiej ale nadal nie idealnie, natomiast wartości już tak mocno nie odbiegają. W zakresie temperatur 40 - 80 stopni jakby silnik pracował głośniej po czym problem nagle znika po osiągnięciu 80 stopni. Tak jakby coś nagle przestało obciążać silnik. Robiłem test klap w kolektorze ssącym i wydaje mi się, że gdy klapy są przestawiane to właśnie raz jest dobrze a raz występuje ten problem. Sprawdzałem także EGR i podczas testu nigdy nie osiąga wartości 0% - 100% tylko jest 2% - 69%. Tak jakby się nie dokońca zamykał i otwierał. Nie wiem czy tak ma być. Test EGR w VCDS przechodzi prawidłowo.
Sprawdziłem kompresje.
Mam na 1 i 3 cylindrze 23 bar a na 2 i 4 cylindrze 25 bar.
Sprawdzałem na zimnym silniku. Nie mam pomysłu już na to auto. Może ktoś z Was coś doradzi albo miał podobny problem? Może ten typ tak ma?? Czy wyciągać kolektor albo EGR do czyszczenia lub wymiany… Myślałem także czy nie pojechać do ASO na aktualizacje sterownika komputera jeśli takowe istnieją. Aha i po nagrzaniu silnika do pełnej temperatury słychać takie równomierne cykanie od strony skrzyni biegów na dole. Występuje co 1 sekunde znika przy 1000 obrotów.