Autor Wątek: DQ500 - awaria skrzyni  (Przeczytany 35 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wolf

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GDA
DQ500 - awaria skrzyni
« dnia: 14 - Marca - 2018 - 09:34:08 »
A teraz ciekawostka, te wszystkie problemy dzieją się kiedy wyjadę z ciepłego garażu na -2/3 stopnie głupieje /szok termiczny ?
Teraz kiedy jest w plusie, to żyleta do rany przyłóż.

Podziękował: zibi1303

Offline zibi1303

• Wersja: Comfortline
  • Skrzynia: DSG
Odp: DSG DQ500 - awaria skrzyni
« Odpowiedź #1 dnia: 18 - Marca - 2018 - 15:07:23 »
O żesz to nie powinno się zdarzyć... i to w niemieckiej fabryce... po pijaku to składali czy co :question:

Offline Rocko

« Odpowiedź #2 dnia: 18 - Marca - 2018 - 15:43:30 »
Raczej w meksykańskiej ;)

Offline MrBlacker

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
« Odpowiedź #3 dnia: 18 - Marca - 2018 - 19:49:54 »
Fabryka niemiecka tylko, że w Meksyku :)
Większość jednak składają roboty, ciekawe czy śruby też.
Aczkolwiek mały niepokój jest.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #4 dnia: 18 - Marca - 2018 - 20:44:41 »
Cała Ameryka jeżdzi VW z meksyku. Także bym aż tak się nie obawiał. Co prawda jakbym miał wybór to bym wolał auto z fabryki z Niemiec. Niestety model Allspace na razie chyba tylko w Meksyku jest produkowany.
Bardziej jednak może martwić transport drogą morską i wilgoć od morskiej wody. Mam nadzieję, że VW lepiej zabezpiecza antykorozyjnie niż np. Mazda. ;)

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Rej: WE
« Odpowiedź #5 dnia: 18 - Marca - 2018 - 21:20:16 »
W USA auta VW mają bardzo słabą opinię w tym że są bardzo awaryjne,  w rozmowach amerykanie generalnie dziwią się że w Europie VW są tak dobrze postrzegane bo oni nawet auta koreańskie uważają za lepsze.  ;)
Tak więc różnica między Niemcami i Meksykiem chyba jednak jest... A tak na marginesie poprzednie moje auto to Golf 6 Variant który był produkowany w Meksyku, niby nic się nie działo, ale kilka drobnych rzeczy które były wynikiem montażu zgłaszałem na gwarancji.

Film w temacie jakości Allspace:

(7:50) i (13:57) :evilwink:

(15:45) :evilwink:

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #6 dnia: 18 - Marca - 2018 - 22:24:30 »
Zaryzykowałem, bo moim priorytetem był większy bagażnik (wziąłem wersję 5-miejscową). :)
Ja już będę miał go w swoich rękach to będę się martwił - mam nadzieję, że jak najmniej.
W każdym razie gwarancja na 4 lata obowiązkowa. :)

Offline Rocko

« Odpowiedź #7 dnia: 19 - Marca - 2018 - 06:09:16 »
Zabezpieczeniem antykorozyjnym bym się nie martwił, bo szwagier ma Tiguana I FL rocznik 2012 i nawet śladu korozji u niego nie widać

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #8 dnia: 19 - Marca - 2018 - 08:50:47 »
Pytanie, z której fabryki wyszedł. Jeśli z Niemiec to też bym się nie martwił.
Ale jeśli płynął kilka tygodni na statku to wilgoć morska na pewno przesiąknęła takie auto. Bo raczej wątpię, aby autka miały klimatyzowane kabiny. :)

Offline Igorz

• Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #9 dnia: 19 - Marca - 2018 - 09:45:02 »
Ale jeśli płynął kilka tygodni na statku to wilgoć morska na pewno przesiąknęła takie auto. Bo raczej wątpię, aby autka miały klimatyzowane kabiny. :)
O transport to się nie ma co martwić. Od lat nowe samochody są transportowane specjalnie do tego przystosowanymi statkami, które są jak pływające zamknięte garaże/magazyny (zdjęcie). Wilgotność i temperatura są ściśle monitorowane w ładowniach tych statków i nie ma możliwości żeby dostawała się tam w jakikolwiek sposób woda morska.  Poza tym auta na czas podróży są dodatkowo zabezpieczane folią i woskiem na lakierze. Dużo mocniej w d.. nasze auta dostają po każdej zimie jeżdżąc po zasolonych drogach..

Jeżdżę Allspace od 3 stycznia i jak na razie jestem bardzo zadowolony, jakość wykończenia jest na wysokim poziomie, nie jest to premium (choć wrażenia w skórze są bliskie) ale siedząc w środku naprawdę niczego nie brakuje  i jazda tym autem daje bardzo dużo przyjemności. Co do spasowania elementów to słychać delikatne skrzypienia plastików jak się mocniej naciśnie palcem (szczególnie w mroźne dni) ale dramatu nie ma i w czasie jazdy jest generalnie cicho. Silnik 2.0 180KM (super!) do najoszczędniejszych nie należy ale podsumowałbym go zdaniem: "radość z jazdy adekwatna do zużycia paliwa :)"
Jeżeli chodzi o poważniejsze problemy to miejmy nadzieję, że opisane w tym temacie są przypadkowe a jeżeli nie to szybko będą wołać na akcje serwisowe, bo sam nie będę jechał i wołał żeby mi sprawdzili śruby mocujące silnik.

Podziękował: sparrow

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #10 dnia: 19 - Marca - 2018 - 17:45:23 »
Z której fabryki przyjechał to ma to dość małe znaczenie. Powielone tu kilka razy stereotypy, że meksykańscy montują z gorsza jakością zostały kiedyś ładnie zdementowane na motor talku przez insidera z VW. Wniosek był taki, że rzeczywiście zajmuje im chwile dłużej osiągnięcie wewnętrznych standardów, ale poźniej jakość jest porównywalna. Niemcy też mają swoje za uszami.

Pewnie śruby nie spełniały kryteriów, ew. ktoś pomylił elementy czy je źle wkręcił;).
Albo może Tiguan kolegi wykonał podczas transportu mały "skok" w dół;), o którym go nie poinformowano ::)

Tagi wątku: