Autor Wątek: UKŁAD KIEROWNICZY - drgania kierownicy powyżej 130 km/h  (Przeczytany 468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fafkulce

• :: TrendLine
  • VW: Caddy III 1FL
  • Silnik: 1.6 TDi
  • Kod: CAYD
  • Moc: 136 KM
  • Napęd: FWD
UKŁAD KIEROWNICZY - drgania kierownicy powyżej 130 km/h
« dnia: 17 - Kwietnia - 2024 - 14:46:09 »
Witajcie.
VW Caddy III 1.6 TDI z 2011 roku.
Problem polega na tym, że po przekroczeniu prędkości 130km/h kierownica zaczyna drgać. Co ciekawsze, drga sama kierownica a na "budzie" te drgania / wibracje są praktycznie niewyczuwalne. Co zostało już przeze mnie zrobione? Otóż: wymienione tarcze hamulcowe z przodu i z tyłu wraz z klockami, wymienione kompletne koła (alufelgi wraz z oponami) na oryginalne vw, wymienione łożysko koła przedniego (lewe) i koła tylnego (lewe). Koła zostały wymienione na sezon letni, dodam, że na kołach zimowych problem jest bliźniaczy.
Na co jeszcze można zwrócić uwagę? Półosie wyglądają w porządku ale nie mam pomysłu jak je zdiagnozować, w planie mam wymianę również wymianę łożyska przedniego z prawej strony, nie huczy ale również chciałbym odhaczyć przyczynę.
Czy nasze Caddy posiadają jakieś tłumiki drgań kolumny kierowniczej?
Kończą mi się pomysły więc bardzo bym Was prosił o jakieś sugestie gdzie jeszcze mogę zajrzeć.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: Drgania kierownicy
« Odpowiedź #1 dnia: 17 - Kwietnia - 2024 - 19:57:39 »
Łaczniki stabilizatora , sworznie wachacza , drązek kierowniczy,
 amortyzator jak już będzie w złym stanie to nie klei się drogi i wpada w wibracje. 
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Podziękował: fafkulce

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
Odp: UKŁAD KIEROWNICZY - drgania kierownicy powyżej 130 km/h
« Odpowiedź #2 dnia: 18 - Kwietnia - 2024 - 12:19:16 »
wymienione kompletne koła (alufelgi wraz z oponami)
W pierwszej kolejności, postawiłbym na zdewarzone koła - złe wywarzenie zazwyczaj, objawia się powyżej 120 km/h.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #3 dnia: 18 - Kwietnia - 2024 - 12:42:31 »
Jak jedziesz 130 km/h, siły wynikające ze złego wyważenie kół są blisko siedmiokrotnie większe niż przy 50 km/h... (są proporcjonalne do kwadratu prędkości obrotowej)
Też bym od tego zaczął sprawdzanie.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 18 - Kwietnia - 2024 - 13:52:56 »
Kolejną rzeczą którą należy sprawdzić to przeguby wewnętrzne, u mnie kiedyś w Golfie 5 za drgania nadwozia właśnie był odpowiedzialne przeguby wewnętrzne, półosie miały w nich nadmierny luz i powodowało to wibracje.

Offline fafkulce

« Odpowiedź #5 dnia: 18 - Kwietnia - 2024 - 21:15:12 »
Dziękuję za sugestie. Koła były wyważane kilka razy u różnych wulkanizatorów, nie wiem jak bardziej mógłbym jeszcze wykluczyć błędne wyważenie. Jak wcześniej pisałem, na poprzednich alufelgach (16” et38) z innymi oponami było dokładnie to samo. Na kołach 15” z oponami zimowymi jakby trochę mniej, ale to może mi się tylko wydawać. Aktualnie inne felgi 16” z oponami letnimi nowymi, ale et50 czyli jak zaleca producent. Amortyzatory wraz z całym zawieszeniem o którym wcześniej ktoś wspomniał były sprawdzane dwa razy, raz diagnosta na moją prośbę (nie przegląd) i drugi raz przez ustawianiem geometrii. Również zastanawiam się nad przegubami wewnętrznymi, ale w moim przypadku drga tylko kierownica, buda jest spokojna a nawet drążek zmiany biegów..

Offline shvmp00

• Clubowicz
  • VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DGVA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: EL
« Odpowiedź #6 dnia: 19 - Kwietnia - 2024 - 08:37:41 »
Również zastanawiam się nad przegubami wewnętrznymi, ale w moim przypadku drga tylko kierownica, buda jest spokojna a nawet drążek zmiany biegów..
To akurat nic dziwnego, mi kierownica lekko drgała przy zjeździe z A/S (czyli łuk przy ~70km/h), sporadycznie przy autostradowych prędkościach i były to przeguby wewnętrzne.

Offline fafkulce

« Odpowiedź #7 dnia: 26 - Kwietnia - 2024 - 06:52:04 »
Panowie i Panie, dziękuję za sugestie. Po wszystkich podpowiedziach ponownie pojechałem na ścieżkę diagnostyczną, gdzie auto było "trzepane" przez prawie godzinę, diagnosta rozłożył ręce - wszystko sprawne. Koła zostały przeważone, odchyłki niewielkie ale i to również zostało sprawdzone. Zdecydowałem się wymienić przednie prawe łożysko i to właśnie okazało się sukcesem, mimo, że nie wskazywało oznak zużycia i nie hałasowało, to już chyba z racji wieku dostało jakiś deformacji. Po drodze uszkodzony został sworzeń wahacza, który oczywiście wymieniłem. Na dniach jeszcze sprawdzę ustawienie zbieżności, ale już dziś przy prędkości 160km/s kierownica nie wskazywała żadnych anomalii. Raz jeszcze dziękuję za sugestie  :bry:

Podziękował: tomnaj84, shvmp00

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 26 - Kwietnia - 2024 - 07:13:12 »
Zdecydowałem się wymienić przednie prawe łożysko i to właśnie okazało się sukcesem, mimo, że nie wskazywało oznak zużycia....
Dziwne troszkę ,że nie było oznak dźwiękowych. 
Najważniejsze to że usterka usunięta.
Aczkolwiek wątpię w teorie z łożyskiem.  Bo żeby doprowadzić do drgań ,kulki musiały by być zmielone a co za tym idzie odgłosy murowane . Już zatarte daje oznaki dźwiękowe. 

Offline src

• :: ComfortLine
  • VW: Passat B4
  • Silnik: 2.0 Digifa
  • Kod: 2E
  • Moc: 115 KM
  • Rej: SRC
« Odpowiedź #9 dnia: 26 - Kwietnia - 2024 - 07:57:44 »
@fafkulce , jaki przebieg ma to auto i kto zasugerował wymianę łożyska i na jakiej podstawie ?

Offline fafkulce

« Odpowiedź #10 dnia: 28 - Kwietnia - 2024 - 08:41:10 »
Caddy ma lekko ponad 350tys przebiegu, nie było żadnych wyraźnych podstaw ku temu, aby wymieniać łożysko. Wcześniej lekko hałasowało łożysko z lewej strony i to tylko na łukach drogi. Auto 2-3 razy w roku robi większe trasy, około 2-3 tysięcy km, reszta jazdy to tzw jazda wokół komina. Staram się zapobiegać niespodzianką w trasie, stąd też był zamiar wymiany łożyska z prawej strony.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 28 - Kwietnia - 2024 - 09:15:28 »
Cytat: fafkulce link=topic=14240.msg74776#msg74776 idate=1714107124
Zdecydowałem się wymienić przednie prawe łożysko i to właśnie okazało się sukcesem, mimo, że nie wskazywało oznak zużycia i nie hałasowało,
No to trochę namieszałeś,
... Wcześniej lekko hałasowało łożysko z lewej strony i to tylko na łukach drogi.

Bo tu opisujesz już inną wersję. 
Po drodze uszkodzony został sworzeń wahacza..
Raczej tu był winowajca.  To że nie ma uszkodzonej gumy nie znaczy , że jest cały.  Dużo ludzi właśnie określa uszkodzenie sworznia po tym że ma uszkodzoną osłonę. 

Offline fafkulce

« Odpowiedź #12 dnia: 28 - Kwietnia - 2024 - 14:44:39 »
Gdzie namieszałem ? Może dość chaotycznie to opisuje, ale staram się dokładnie opisać co robiłem. Łożysko lewe wymieniłem dużo wcześniej jak to opisałem w pierwszym poście, prawe teraz z powodu wyżej opisanego, sworzeń został uszkodzony przy rozkręcaniu a dokładnie zerwana jedna z trzech śrub mocująca go do wahacza. Sam sworzeń jeszcze z logiem VW. Wszystkie te wymiany łożysk, sworzni, elementów hamulcowych robiłem sam, ustawienia geometrii czy zbieżności już miejsca się w tym specjalizujące.
W moim przypadku pomogło to łożysko. Jeśli coś dalej jest „namieszane” to proszę śmiało pytać/pisac.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 28 - Kwietnia - 2024 - 15:04:51 »
Gdzie namieszałem ? Może dość chaotycznie to opisuje,
Przepraszam,  faktycznie  Ja to źle poskładałem,  bo rzeczywiście pisałeś o lewym łożysku,  a mi się sfiksowało na prawym.
Co do przypadku uważam że łożysko nie mogło być zdeformowane nie dając żadnych oznak.  Na 90% była to wina sworznia,  tym bardziej jak był od nowości prawdopodobnie. 
I trochę się to układa w całość bo uszkodzony sworzeń może dać objawy w postaci stuków ( jak pozostałe elementy metalowo gumowe są zużyte) ale sam sworzeń może przekazać na następny element drgania bo koło mimowoli będzie miało delikatny luz.

Tagi wątku: