Autor Wątek: KLAPA BAGAŻNIKA - zamek klapy, działa połowicznie  (Przeczytany 349 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jaroszitto

• :: StartLine
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 122 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: RST
KLAPA BAGAŻNIKA - zamek klapy, działa połowicznie
« dnia: 11 - Kwietnia - 2024 - 13:04:57 »
Cześć.

Problem występuje w Golf VI 1.4 TSI 122 KM z 2011 roku / 96 tyś. km przebiegu.
Mam taki problem polegający na tym, że bagażnik w aucie się nie domyka, przy otwieraniu słychać charakterystyczny dźwięk jak karabinu maszynowego. Dodatkowo nie działa tylna wycieraczka oraz nie działają światła znajdujące się na klapie bagażnika w tym światło cofania.
Jeśli jest ktoś, kto miał podobną sytuację bądź wie czym jest to spowodowane to prosiłbym o informację  ;)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: KLAPA BAGAŻNIKA - zamek klapy, działa połowicznie
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Kwietnia - 2024 - 13:21:59 »
Cześć, sprecyzuj proszę, co znaczy "bagażnik w aucie się nie domyka" - rozumiem, że zamykasz klapę bagażnika i zamek łapie na pierwszy tzw. ząbek ale klapa jest niedomknięta ?

nie działa tylna wycieraczka oraz nie działają światła znajdujące się na klapie bagażnika w tym światło cofania.
Stawiam na przetarte kable w przelotce i brak prądu w wymienionych elementach.

Jeśli jest ktoś, kto miał podobną sytuację bądź wie czym jest to spowodowane to prosiłbym o informację
Oj, kolego i to nie jeden a spora grupa uczestników forum - to dość powszechne awarie i to nie tylko w VW  ;)

Jeżeli masz smykałkę do elektryki, to miernik w dłoń i szukasz miejsc gdzie nastąpiło przerwanie dostaw prądu - jeśli zaś nie masz do tego predyspozycji lub czasu to zostaje dobry samochodowy elektryk.

Osobiście miałem podobną sytuację w poprzednim Sharanie i tam z braku czasu i chęci (była zima), auto oddałem do elektryka i sprawę załatwił w 2 dni. W aktualnym pojeździe, miałem problem z zamkiem klapy i sam wymieniłem na nowy z allego.

Tagi wątku: