Witam serdecznie,
Posiadam Passata B6 2.0 TDI 140 KM z 2008 roku,
W sierpniu tego roku w trakcie dlugiej 1k kilometrowej trasy zapalil mi sie Mil, a nastepnie auto weszlo raz w tryb awaryjny (pomoglo wylaczenie i wlaczenie, kontrolka bledu silnika zostala).
Odwiedzilem elektromechanika - ten zdiagnozowal EGR. Blad o ile pamietam byl EGR (G98). Wowczas nawet na postoju na jalowym biegu cos tam EGR chrobotal i stukal, a powienien byc chyba po prostu zamkniety. Przy demontazu stwerdzono ze prawdopodobnie byl juz czyszczony bo sruba mocujaca byla jakas dziwna nieoryginalna. Zalozono mi nowy EGR i adaptowano... Sek w tym, ze kilkaset kilometrow pozniej znow zapalila mi sie kontrolka a auto weszlo w tryb awaryjny, nastepnie wszystko sie uspokoilo i auto jedzilo normalnie ponad miesiac... kiedy sytuacja sie powtorzyla.
W tej chwili kontrolka juz swieci caly czas natomiast auto nie wchodzi w tryb awaryjny aczkolwiek w kazdej chwili podejrzewam moze to zrobic.
Zirytowany zaopatrzylem sie w kabel vag i vcds, niepelna wersja.
Zczytalem bledy silnika i wowczas wygladaly tak :
Adres 01: Silnik Plik etykiet: 03L-906-022-CBA.clb
Oznaczenie elementu: 03L 906 022 FN HW: 03L 907 309
Komponent i/lub wersja: R4 2,0L EDC G000SG 2643
Kodowanie: 0000072
Kod serwisu: WSC 84224 041 403719
VCID: 76E590830145EFAEB11-8023
6 - ilosc znalezionych bledów. Oto one:
008598 - Sonda lambda 1; zespóÂł 1
P2196 - 000 - sygnaÂł mieszanki za bogatej - Sporadyczny - MIL zapalona
000564 - Boost Pressure Regulation: Limit Exceeded (Overboost Condition)
P0234 - 000 - - Sporadyczny
000256 - Mass Air Flow Sensor (G70): Supply Voltage
P0100 - 000 - - Sporadyczny
000257 - Miernik masy powietrza (G70)
P0101 - 000 - niewiarygodny sygnaÂł - Sporadyczny
000258 - Mass Air Flow Sensor (MAF/G70): Signal too Low
P0102 - 000 - - Sporadyczny
001030 - Czujnik temperatury w ukÂł. recyrkulacji spalin (G98)
P0406 - 000 - za duÂża wartoĹc sygnaÂłu - MIL zapalona
Kody gotowosci: 1 2 0 0 0
Po skasowaniu bledow auto blyskwawicznie zapala kontrolke Mil wywala tylko 1 blad (sprawdzane w ciagu jednego tygodnia 2 razy):
001030 - Czujnik temperatury w ukÂł. recyrkulacji spalin (G98)
P0406 - 000 - za duÂża wartoĹc sygnaÂłu - MIL zapalona
Problem polega na tym, ze to jest dokladnie ten blad ktory juz mialem przed wymiana EGR. Tak sie zastanawiam czy ten EGR w moim pasku wogole wymaga adaptacji ktora mi rzekomo zrobiono ? nie jest sterowany podcisnieniem ?
Druga sprawa sprawa ten blad wyraznie wskazuje na jakis czujnik przy egr jest jakis czujnik temp ? moze to byc problem eletryczny z cewka (solenoidem) EGR ? Gdzies wyczytalem ze ten blad jest dosc mylacy i moze wskazywac na inne czujniki . A jak widac powyzej czasem odzywa sie MAF i lambda. Wiec moze to MAF cos syfi lub sonda lambda - wszystkie te rzeczy wydaja sie byc polaczone i chyba te wskazania ECU uzywa przy sterowaniu EGR ? A moze to przepustnica bo takie rzeczy tez wyczytalem badajac ten blad w internecie ? Tam jest czujnik temp tak ? I to uzywany do sterowania EGR ?
Zglupialem

Dodam ze auto generalnie pracuje ok, spalanie, przyspieszanie, jalowe obroty wszystko wyglada w normie - czasem bardzo sporadycznie przy zdecydowanym przyspieszaniu na ulamek sekundy przytnie w okolicach 2k obrotow, robi to rzadko i latwo przegapic.
DPF byl sprawdzany i regeneruje sie OK. Tak mi powiedziano, ale jakos mam ogranicozne zaufanie do tego mechanika po tej calej wymianie EGR i adaptacji ....
Nie mam pomyslow, licze na to ze doswiadczeni i zorientowani w temacie koledzy z forum beda w stanie rzucic troche swiatla na ten problem.