Autor Wątek: 2.0 TDI-PD - EGR - diagnostyka awarii i jak to naprawić  (Przeczytany 283 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grzes21

• :: StartLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BMP
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: LCH
2.0 TDI-PD - EGR - diagnostyka awarii i jak to naprawić
« dnia: 21 - Kwietnia - 2016 - 03:24:37 »
Witam,
Passat B6 2.0 TDI-PD [BMP] 140 KM z 2007 roku.
Silnik posiada filtr DPF, który jest zapełniony w 63%.
Mój kolega zmodyfikował VAG-iem wskazania i teraz pokazuje tak jakby filtr DPF był po wypaleniu, czyli wskazuje 0% zapełnienia.
Po tej modyfikacji, jadąc autem widzę za sobą biały dym, czyli filtr DPF się wypala i zazwyczaj trwa to około 1 minutę.
Niestety ten proces powtarza się codziennie.

Czy można powrócić do tych wartości z przed modyfikacji i ponownie ustawić tak aby było 63% zapełnienia filtra DPF ?

Został poprawiony tytuł wątku, składnia i błędy interpunkcyjne, proszę pisać czytelnie dla innych.

Poniżej zachowana wersja oryginalna:
Cytuj (zaznaczone)
Witam wszystkich mam paska b6 rok 2007 2,0 tdi 140 km fitr dpf zapełniony 63 %  po podłączeniu pod vag kolega zrobił jako ze jest filtr po wymianie i teraz vag pokazuje 0 %  a jadąc przez 5 min za autem biały dym czyli fitr się wypala trwa to 1 minute i tak co dzienie czy można wrócić do tych wartości co były czyli 63%

Dodano: 21 - Kwiecień - 2016
silniczek pracuje równiutko nic nie szarpie tylko tak jak pisałem szarpnie tak jak ma sie zacząć wypalać jak wrócić do tych wartości co pokazywał vag?
dodam jeszcze ze nawet wcale mi nie brał oleju wiem jak sie wypala jazda na 3 lub 4 biegu przy obrotach 2000 przez 15 minut stacjonarnie to nie wiem jak

Dodano: 09 - Maj - 2016
Wszystko jasne, padła chodniczka od zaworo EGR. 
Może ktoś wie jaki jest nr katalogowy tej części?
Mój nr Vin:  WVWZZZ3CZ7E149895

Offline trigg

• :: StartLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: 2.0 TDI-PD - EGR - diagnostyka awarii i jak to naprawić
« Odpowiedź #1 dnia: 30 - Września - 2016 - 14:22:41 »
Witam serdecznie,
Posiadam Passata B6 2.0 TDI 140 KM z 2008 roku,
W sierpniu tego roku w trakcie dlugiej 1k kilometrowej trasy zapalil mi sie Mil, a nastepnie auto weszlo raz w tryb awaryjny (pomoglo wylaczenie i wlaczenie, kontrolka bledu silnika zostala).
Odwiedzilem elektromechanika - ten zdiagnozowal EGR. Blad o ile pamietam byl EGR (G98). Wowczas nawet na postoju na jalowym biegu cos tam EGR chrobotal i stukal, a powienien byc chyba po prostu zamkniety. Przy demontazu stwerdzono ze prawdopodobnie byl juz czyszczony bo sruba mocujaca byla jakas dziwna nieoryginalna. Zalozono mi nowy EGR i adaptowano... Sek w tym, ze kilkaset kilometrow pozniej znow zapalila mi sie kontrolka a auto weszlo w tryb awaryjny, nastepnie wszystko sie uspokoilo i auto jedzilo normalnie ponad miesiac... kiedy sytuacja sie powtorzyla.
W tej chwili kontrolka juz swieci caly czas natomiast auto nie wchodzi w tryb awaryjny aczkolwiek w kazdej chwili podejrzewam moze to zrobic.
Zirytowany zaopatrzylem sie w kabel vag i vcds, niepelna wersja.
Zczytalem bledy silnika i wowczas wygladaly tak :

Adres 01: Silnik Plik etykiet: 03L-906-022-CBA.clb
Oznaczenie elementu: 03L 906 022 FN HW: 03L 907 309
Komponent i/lub wersja: R4 2,0L EDC G000SG 2643
Kodowanie: 0000072
Kod serwisu: WSC 84224 041 403719
VCID: 76E590830145EFAEB11-8023
6 - ilosc znalezionych bledów. Oto one:

008598 - Sonda lambda 1; zespóÂł 1
P2196 - 000 - sygnaÂł mieszanki za bogatej - Sporadyczny - MIL zapalona
000564 - Boost Pressure Regulation: Limit Exceeded (Overboost Condition)
P0234 - 000 - - Sporadyczny
000256 - Mass Air Flow Sensor (G70): Supply Voltage
P0100 - 000 - - Sporadyczny
000257 - Miernik masy powietrza (G70)
P0101 - 000 - niewiarygodny sygnaÂł - Sporadyczny
000258 - Mass Air Flow Sensor (MAF/G70): Signal too Low
P0102 - 000 - - Sporadyczny
001030 - Czujnik temperatury w ukÂł. recyrkulacji spalin (G98)
P0406 - 000 - za du¿a wartoœc sygna³u - MIL zapalona
Kody gotowosci: 1 2 0 0 0

Po skasowaniu bledow auto blyskwawicznie zapala kontrolke Mil wywala tylko 1 blad (sprawdzane w ciagu jednego tygodnia 2 razy):

001030 - Czujnik temperatury w ukÂł. recyrkulacji spalin (G98)
P0406 - 000 - za du¿a wartoœc sygna³u - MIL zapalona

Problem polega na tym, ze to jest dokladnie ten blad ktory juz mialem przed wymiana EGR. Tak sie zastanawiam czy ten EGR w moim pasku wogole wymaga adaptacji ktora mi rzekomo zrobiono ? nie jest sterowany podcisnieniem ?

Druga sprawa sprawa ten blad wyraznie wskazuje na jakis czujnik przy egr jest jakis czujnik temp ?  moze to byc problem eletryczny z cewka (solenoidem) EGR ?  Gdzies wyczytalem ze ten blad  jest dosc mylacy i moze wskazywac na inne czujniki . A jak widac powyzej czasem odzywa sie MAF i lambda. Wiec  moze to MAF cos syfi lub sonda lambda - wszystkie te rzeczy wydaja sie byc polaczone i chyba te wskazania ECU uzywa przy sterowaniu EGR ? A moze to przepustnica bo takie rzeczy tez wyczytalem badajac ten blad w internecie ? Tam jest czujnik temp tak ? I to uzywany do sterowania EGR ?
Zglupialem :)

Dodam ze auto generalnie pracuje ok, spalanie, przyspieszanie, jalowe obroty wszystko wyglada w normie - czasem bardzo sporadycznie przy zdecydowanym przyspieszaniu na ulamek sekundy przytnie w okolicach 2k obrotow, robi to rzadko i latwo przegapic.

DPF byl sprawdzany i regeneruje sie OK. Tak mi powiedziano, ale jakos mam ogranicozne zaufanie do tego mechanika po tej calej wymianie EGR i adaptacji ....

Nie mam pomyslow, licze na to ze doswiadczeni i zorientowani w temacie koledzy z forum beda w stanie rzucic troche swiatla na ten problem.

Tagi wątku: