Autor Wątek: ŚWIATŁA LED TYŁ - wymiana czy naprawa ?  (Przeczytany 699 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KrzyKu

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
  • Rej: WA
ŚWIATŁA LED TYŁ - wymiana czy naprawa ?
« dnia: 12 - Lutego - 2024 - 01:53:32 »
Witam,
Kilka dni temu kupiłem Tiguana Allspace, i robiąc bardziej szczegłówy przegląd pojazdu wypatrzyłem, że z tyłu z prawej strony nie zapala się czerwone światło przeciwmgielne. Siedzi tam zespolona lampa LED o symbolu 5NA.945.308.D
I mam w związku z tym pytanie, czy ta lampa jest rozbieralna?
Wymontowałem ją z klapy bagażnika, znalazłem z jednej strony bodaj 3 torxy do wykręcenia z klosza, ale obawiam się, że całość jest jednak klejona i bez utraty szczelności nie da się tematu ogarnąć.

Trafiałem na kilka ofert takich lamp w uszkodzeniami mechanicznymi ale z opisem "ledy sprawne".
Może bym się i zabrał za wymianę tego elementu z jakiejś innej pękniętej bądź przytartej, ale jak ma to potem parować, wodą podciekać to słabo.

Ktoś z kolegów robił takie rzeczy z  powodzeniem?

Offline shvmp00

• Clubowicz
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DGVA
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: EL
Odp: ŚWIATŁA LED TYŁ - wymiana czy naprawa ?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Lutego - 2024 - 12:22:03 »
Mogę się mylić ale wydaje mi się, że standardem jest jedno światło przeciwmgielne "off-side", czyli po stronie kierowcy.
Patrzyłem w sieci i inni twierdzą podobnie.

@Marcino masz Tiga II, jak to wygląda u Ciebie?

Offline KrzyKu

« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Lutego - 2024 - 12:53:14 »
Trafiłem teraz podobny dylemat innego użytkownika:
Z tego co pamiętam  to jest opcja zakodowania sterownika VCDSem aby były światła przeciwmgłowe po obu stronach
Czyli wychodziłoby że LED tam siedzi, tylko akurat na nasz rynek (i parę  innych europejskich) pojazd jest zakodowany tak aby nie świecił tym światłem - a nie ,że się coś uszkodziło?
Dobrze, że nie zrobiłem poprzedniemu właścicielowi wrzutki, że ukrył poważną usterkę pojazdu. Bo jak wypatrzyłem że to zespolona i, że 1600 zł sztuka to się troszkę zjeżyłem :-P 

Offline shvmp00

• Clubowicz
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DGVA
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: EL
« Odpowiedź #3 dnia: 13 - Lutego - 2024 - 09:31:54 »
W świetle prawa jest wymagane tylko jedno ale oba również są dopuszczone. Niemcy (bo któż by inny) wyznaczyli trend i zdecydowana większość marek tak ma. Przecież brak jednego przewodu i dodatkowej żarówki (w sporej części przypadków) to ogromne oszczędności ;) Nie ma się co przejmować :thumbup:

Offline KrzyKu

« Odpowiedź #4 dnia: 13 - Lutego - 2024 - 15:20:45 »
Jeśli w LEDowych różnica sprzętowo jest żadna, a tylko inne parametry w konfiguracji, to w ogóle nie łapię gdzie ta oszczędność ;-)
Chyba że jak sie na stałe nie pali to oszczędzają na wymianie na gwarancji, w razie jakby akurat ten moduł LED padł. Szacuję że oszczędzili z 20 zgłoszeń gwarancyjnych na całą Europę.

Tagi wątku: