Dziwna sytuacja z tym przebiegiem w Haldex, pierwszy raz się spotykam z tym, aby wskazywał przebieg inny niż z zestawu wskaźników tym bardziej, że sterownik Heldex sam w sobie nie zapisuje przebiegu tylko czyta z zestawu wskaźników. Generalnie wszystkie sterowniki wyrzucając błędy wskazują przebieg nie z ECU tylko z zestawu wskaźników, który w odniesieniu do ECU przy prawidłowym rozmiarze opon nie powinien przekraczać 5% różnicy choć osobiście spotkałem się z wiele większą różnicą a na 100% nie był kręcony. Jeśli natomiast jest tak, że Heldex czyta z ECU to oznacza nic innego, jak to, że ktoś nieumiejętnie cofnął przebieg tylko w zestawie wskaźników a zapomniał lub nie umiał albo też nie miał sprzętu, aby cofnąć w ECU. Inna opcja jest taka, że haldex poprzez CAN z uwagi na jakąś awarię (może wiązki) przesyła nieprawidłowy sygnal do zestawu wskaźników i liczy za dużo kilometrów ale to też nie pasuje bo przecież czyta przebieg z zestawu wskaźników.
Dodano: 10 - Grudnia - 2023 - 23:45:56
Dzisiaj podłączyłem VCDSa i zeskanowałem błędy, które mnie lekko przeraziły:
Adres 22: 4x4 / AWD
/.../
Przebieg: 337 192 km
Posiadam skany błędów z różnych okresów i zauważyłem, że błąd pompy haldexa pojawiał się już w lutym tego roku przy przebiegu 216 787 km:
Adres 22: 4x4 / AWD
Komponent: Haldex 4Motion 0039
Przebieg: 3618101 km
Coś fiksuje bo w lutym było więcej niż dziś. Zrób autoscan i sprawdź ewentualne błędy w innych sterownikach oraz czy w opisie również nie ma jakiegoś dziwnego przebiegu