Autor Wątek: Haldex - błędne dane w sterowniku  (Przeczytany 415 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Haldex - błędne dane w sterowniku
« dnia: 10 - Grudnia - 2023 - 21:15:55 »
Dziwna sytuacja z tym przebiegiem w Haldex, pierwszy raz się spotykam z tym, aby wskazywał przebieg inny niż z zestawu wskaźników tym bardziej, że sterownik Heldex sam w sobie nie zapisuje przebiegu tylko czyta z zestawu wskaźników. Generalnie wszystkie sterowniki wyrzucając błędy wskazują przebieg nie z ECU tylko z zestawu wskaźników, który w odniesieniu do ECU przy prawidłowym rozmiarze opon nie powinien przekraczać 5% różnicy choć osobiście spotkałem się z wiele większą różnicą a na 100% nie był kręcony. Jeśli natomiast jest tak, że Heldex czyta z ECU to oznacza nic innego, jak to, że ktoś nieumiejętnie cofnął przebieg tylko w zestawie wskaźników a zapomniał lub nie umiał albo też nie miał sprzętu, aby cofnąć w ECU. Inna opcja jest taka, że haldex poprzez CAN z uwagi na jakąś awarię (może wiązki) przesyła nieprawidłowy sygnal do zestawu wskaźników i liczy za dużo kilometrów ale to też nie pasuje bo przecież czyta przebieg z zestawu wskaźników.

Dodano:  10 - Grudnia - 2023  -  23:45:56
Dzisiaj podłączyłem VCDSa i zeskanowałem błędy, które mnie lekko przeraziły:

Adres 22: 4x4 / AWD
   /.../
                    Przebieg: 337 192 km

Posiadam skany błędów z różnych okresów i zauważyłem, że błąd pompy haldexa pojawiał się już w lutym tego roku przy przebiegu 216 787 km:
Adres 22: 4x4 / AWD     
Komponent: Haldex 4Motion      0039

Przebieg: 3618101 km

Coś fiksuje bo w lutym było więcej niż dziś. Zrób autoscan i sprawdź ewentualne błędy w innych sterownikach oraz czy w opisie również nie ma jakiegoś dziwnego przebiegu

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Haldex - błędne dane w sterowniku
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Grudnia - 2023 - 08:49:49 »
@doggie , prośba aby trzymać się tematu i nie rozmydlać go na inne mniej istotne od głównego ;)
Później, "dosztukuję" tu pierwszego posta z odpowiednimi danymi.

Tagi wątku: