Witam wszystkich
Mam problem z Tiguanem z 2022 roku, silnik 2.0 TSI 190 KM DSG7 napęd 4motion.
Od nowości przejechałem 15.000km i się zaczęło. Notorycznie jadąc drogami ekspresowymi lub autostradami z prędkością powyżej 130km/h minimum przez około 50km autko zaczyna świrować.
Najpierw pojawia się kontrolka EPC, po 10 km pomarańczowa kontrolka silnika wraz z informacją " usterka start-stop ". Silnik traci moc i elastyczność. Następnie najczęściej po ponownym zatankowaniu i przejechaniu w normalnym ruchu miejskim kontrolki same znikają i silnik odzyskuje moc. Na tym samym paliwie poruszając się znowu jak opisałem wyżej sytuacja się powtarza. obecnie stan licznika 20.000 km i sytuacja cały czas się powtarza.
Jak błąd zniknie sam to ASO go w historii nie widzi. VW Connect też nie pokazuje awarii/błędu w aplikacji. Samochód był 5 razy w ASO na naprawie gwarancyjnej. Najpierw diagnoza że zła jakość paliwa. Wyeliminowałem tankując na stacjach różnych producentów, tankując 98. sytuacja się powtarzała. Potem jak odczytali błędy skupili się na czujniku spalania stukowego. Ale stwierdzili że to nie to. Finalnie wymieniono pompę w zbiorniku paliwa, ponieważ zdiagnozowali awarię sterownika tej pompy, który jest zintegrowany z nią. Niestety po wymianie błędy wracają jak bumerang. Może miał ktoś podobne objawy i jest mi w stanie pomóc.