Autor Wątek: SPRYSKIWACZE SZYB - zamarznięty płyn  (Przeczytany 734 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Klonek

• :: TrendLine
  • VW: Passat B8
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFGA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GMB
SPRYSKIWACZE SZYB - zamarznięty płyn
« dnia: 29 - Listopada - 2023 - 15:46:42 »
Passat B8 2018r. Przymarzł mi płyn do spryskiwaczy, przy próbie umycia szyby pompka zadziałała ale płyn się nie pojawił, za kolejnym razem już nie zadziałała. Mój błąd, obecnie nie działa spryskiwacz szyb ani reflektorów, wycieraczki pracują normalnie. Obstawiłem bezpiecznik ale nie ma takiego w opisie, a poszukiwania na ślepo nic nie dały. Czy jest bezpiecznik odpowiedzialny za działanie spryskiwaczy?

Offline Adam204

• clubmen
  • VW: Passat B6
  • Wersja: Comfortline
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KOL
Odp: Brak spryskiwaczy szyb
« Odpowiedź #1 dnia: 29 - Listopada - 2023 - 17:47:27 »
Nie ma bezpiecznika do spryskiwaczy. 
Przyczyna może  być słaba jakość płynu zimowego. Należy poczekać az sie odmrozi a jak nie to denaturatu dolać to może pomoże przynajmjej ja tak mialem w octavii jak mi zamarzl letni płyn w zimie
- Passat B6 2.0 TDI [CBAB] 2010
- Tiguan I   2.0 TDI [CBBB] 2009

Podziękował: Klonek

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 29 - Listopada - 2023 - 18:49:30 »
obecnie nie działa spryskiwacz szyb ani reflektorów
Do spryskiwaczy reflektorów jest jedna pompka a do szyb druga pompka, mało prawdopodobne, aby obie wysiadły naraz. Zdejmij wtyczkę z pompki i sprawdź czy dochodzi prąd. Poza tym na pewno musi być jakieś zabezpieczenie bo nie chce mi się wierzyć aby były "na sztywno" podłączone do BCM. Może faktycznie tak jak napisał @Adam204 płyn zamarzł. 

Offline Klonek

• :: TrendLine
  • VW: Passat B8
  • Kod: DFGA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: GMB
« Odpowiedź #3 dnia: 29 - Listopada - 2023 - 19:22:26 »
Płyn był miksem letniego i zimowego więc na pewno znacznie zgęstniał co mogło wystarczyć do zablokowania pompki. Też jestem zdania że dwie pompki nie powinny paść jednocześnie stąd poszukiwania bezpiecznika. Brak bezpiecznika to dla mnie dziwny pomysł chyba że jest to zabezpieczone w inny sposób np. kontrola  natężenia prądu i automatycznym odłączeniem. Gęsty płyn, większe opory i pobór prądu jakoś nie widzę innej możliwości kontroli jakości płynu.

Dodano:  30 - Listopada - 2023  -  20:09:37
Dzięki Adam, Twoja procedura zadziałała, ciepły garaż plus wysokoprocentowy alkohol, faktycznie wygląda na to że bezpiecznika nie ma.

Tagi wątku: