Autor Wątek: ELEKTRYKA: Usterka: Zestaw wskaźników  (Przeczytany 757 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dfxmatti

• :: StartLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: ONY
ELEKTRYKA: Usterka: Zestaw wskaźników
« dnia: 28 - Listopada - 2023 - 13:53:55 »
Dzień dobry,

posiadam Tiguan II 2.0 TDI  DSG-7, przebieg 187 tyś. km.
Ostatnio jak wyjeżdżałem rano z garażu (po włączeniu samochodu) wyświetliło mi się na ekranie (elektroniczny wyświetlacz) "USTERKA: Zestaw wskaźników". Byłem u znajomego mechanika, który po podłączeniu po komputer powiedział, że wyskakuje błąd: A0044. Generalnie auto funkcjonuje normalnie, poza: (i) nie działa dźwięk kierunkowskazów; (ii) w lewy dolnym rogu ekranu (w miejscu dziennych km) wyświetla błąd; (iii) nie działa dźwięk powiadomień braku zapięcia pasów; (iv) nie działa front assist (żółta kontrolka się świeci, ale nie sprawdzałem w praktyce czy działa czy nie ;)). Poza tymi kwestiami wyświetlacz działa normalnie. Pytanie zasadnicze: czy jest szansa to naprawić (może tylko jakiś głośniczek?) czy cały wyświetlacz do wymiany i jechać do ASO (w celu kodowania etc.)? Miał ktoś taki problem? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam serdecznie

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: ELEKTRYKA: Usterka: Zestaw wskaźników
« Odpowiedź #1 dnia: 29 - Listopada - 2023 - 12:03:34 »
Przydał by się dokładny opis błędu bo ten  nic nie mówi.  Najlepiej jak poszukasz kogoś z VCDS . Albo spytaj kolegi czy oprócz tego co napisałeś jest jeszcze jakiś nr. Może sterownika itp..
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: ELEKTRYKA: Usterka: Zestaw wskaźników
« Odpowiedź #2 dnia: 29 - Listopada - 2023 - 13:13:09 »
W dobie wszechobecnej elektroniki podobnie jak w smartfonach, komputerach itp... warto zrobić "uruchom ponownie" czyli odłączyć na kilka minut albo i kilkanaście akumulator. To czasami pomaga na zawieszające się funkcje w elektronice.

Edit: jeśli odłączenie akumulatora nie pomaga to jedyne co mi przychodzi do głowy to uszkodzony buzzer w zegarach. Warto jeszcze VCDS lub VAS zrobić test elementów wykonawczych zestawu wskaźników, jeśli podczas testu buzzera będzie cisza tzn. że jest uszkodzony

Tagi wątku: