Trzy miesiące temu zakupiłem nowe opony 205/55R17.
Mam podobny rozmiar 235/55/ R17 w Tiguanie ale to inne auto i inne ciśnienie. To są opony letnie ?
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć, jakie ciśnienie powinno być nabite dla tego profilu opon?
Jeśli ten rozmiar opony nie jest rekomendowany do twojego modelu auta, to nie ma jak sprawdzić co powinno być a zostaje eksperymentowanie z różnymi ciśnieniami i dobranie takiego jak Tobie będzie pasować.
Od zakupu borykam się z komunikatem o utracie ciśnienia, mimo że ciśnienie jest ok.
Czasami jest to dla wszystkich opon a czasami dla przedniej prawej.
Rozumiem, że odkąd kupiłeś to auto a nie nowe opony - pytam bo nie jestem pewny.
Zakładam, że to wpływa na przeliczanie komputera odnośnie obrotu koła i dlatego są takie komunikaty.
Jeśli masz w każdej oponie to samo ciśnienie, to nie ma możliwości aby system oparty o dane z czujnika ABSu, był aż tak mądry aby to pokazać o ile nie masz czujników TPMS w kołach.
Poniżej dane dla modelu VW Taigo 1.5 TSI, w którym taki rozmiar występuje fabrycznie:

Modele VW z fabrycznym rozmiarem opon 205/55 R17
- Golf VII Alltrack - 2.1
- Golf VII Variant Alltrack - 2.1
- Golf VIII - nie podano
- Jetta VII - 2.5
- T-Cross - 2.3/2.1
- Taigo - 2.3/2.1
- Touran II - 2.1/2.1
Jest jeszcze parę modeli ale to są modele wyłącznie na rynek Ameryki Południowej lub Chiński.