Autor Wątek: Mokro przy wtryskach  (Przeczytany 1915 razy)

Offline wojtekpz

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: NE
Mokro przy wtryskach
« dnia: 16 - Października - 2023 - 10:41:57 »
Witam! Czy ktoś fachowym okiem rozpoznałby skąd się bierze ten wyciek wokół wtryskiwaczy? Silnik CUAA, 80 tys. przebiegu, produkcja 2017r.
Czy jeśli to podkładki miedziane czy dam rade to sam wymienić? jaki moment dokręcania?
https://photos.app.goo.gl/3ojvWBKwE5fXm6iN9

Offline shvmp00

• Clubowicz
  • VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DGVA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: EL
Odp: Mokro przy wtryskach
« Odpowiedź #1 dnia: 16 - Października - 2023 - 11:02:28 »
U siebie miałem mokro wokół wtrysków w podobny sposób i wymiana uszczelniaczy wystarczyła w zupełności. Robił mi to mechanik więc nie jestem w stanie powiedzieć jak to wymienić. Grzesiek Duda robił poradnik w 101 Napraw (na spokojnie znajdziesz na YT), ale auto autu nierówne.

Podziękował: wojtekpz

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
Odp: Mokro przy wtryskach
« Odpowiedź #2 dnia: 16 - Października - 2023 - 11:04:44 »
Czy jeśli to podkładki miedziane czy dam rade to sam wymienić? jaki moment dokręcania?

Robiłem to u siebie . najlepiej wymienić odrazu podkładki pod wtryskami i uszczelnienie. Najlepiej jest sciągnąć pokrywe i wtedy odrazu nowa uszczelka.
Jesli posiadasz zdolności manualne to jak najbardzej. Po wszystkim trzeba odpowietrzyć wtryski, też sam ogarnisz.  Pamiętaj żeby to robić na zimnym silniku.

Moment dokręcenia poniżej.  Nie oszczędzaj na podkładach i uszczelkach bo to nie jest drogie . Najlepiej ori z aso ,bądź Erling. 

Jeszcze przy okazji jak wtryski będą na stole to kup środek do czyszczenia wtrysku z TEC 2000 lub liqui moly i koncowki włóż  do pojemnika ze środkeim i niech się kąpią.   I nie pomyl kolejności bo będziesz musiał je kodować na nowo.  Ten sam wtryski w to samo miejsce.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Podziękował: wojtekpz

Tagi wątku: