Autor Wątek: 1.9 TDI - problem z silnikiem  (Przeczytany 375 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Xariv

• :: TrendLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GK
1.9 TDI - problem z silnikiem
« dnia: 05 - Października - 2023 - 11:01:42 »
Witam!
Posiadam Passata ? 1.9 TDI z 2008r. przebieg 108 km i mam wielki problem z nim.
Zrobilem ostatnio rozrzad do tego serwis w nim. Pojezdzilem 3 dni, i nagle podczas drogi do pracy, silnik zaczal szwankowac kiedy pedal gazu jest nacisniety. Kiedy stoi bez ruchu z wlaczony silnikiem brzmi w miare ok, praktycznie 0 zmian. Ale kiedy jest na obrotach brzmi jakby silink mial zaraz wyskoczyc spod maski. W komputerze sa bledy odnoszace sie do wtryskow, ale doslownie kazdy jeden wtrysk jest "faulty". Moj mechanik mi powiedzial, ze prawdopodbnie bedzie problem z zwiazkami do wtryskow, bo prawdopodobienstwo tego ze wszystkie szlag trafil jest bardzo male, niby szybka naprawa i powinno byc git. Ale...

Znalazlem na innym forum ten sam problem z samochodem, tylko po angielsku. Tam ten facet mial doslownie taki sam problem, dzwiek silnika identyczny kiedy jest na obrotach, i wlasnie na tym forum napisal ze wymienil juz wiazke kabli (wiring loom) do tego kupil set (nie wiem czy nowych czy uzywanych) wtryskow, i wymienil wtrysk numer 3 i 4. Problem dalej sie pokazuje. Dlatego tez nie wiem czy w ogole wymieniac to wiazke i czy w ogole warto cokolwiek robic. Gdyz, udalo mi sie z nim skontaktowac i zostalem poinformowany ze jego samochod "zdechl", bo nie warto bylo go naprawiac. I nie jest w stanie mi pomoc.

Link do tego posta:
https://www.volkswagenforum.co.uk/threads/passat-1-9tdi-2008-injectors-problems.39459/#post-141620

(Narazie samochod jest u mechanika i czekam az mi wysle report z diagnostyki)

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: [B6] 1.9 TDI 2008 - Problem z silnikiem
« Odpowiedź #1 dnia: 06 - Października - 2023 - 12:31:41 »
Jakie błędy pokazuje interfejs diagnostyczny?

Offline Xariv

« Odpowiedź #2 dnia: 06 - Października - 2023 - 16:19:17 »

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #3 dnia: 07 - Października - 2023 - 11:17:48 »
Błąd wskazuje na  Obwód wtryskiwacza otwarty,  i to występuje na wszystkich cylindrach.  Do tego może ale nie musi być z tym związany błąd w sterowniku silnika który odpowiada między innymi za wtrysk paliwa , ustawienie czasu wtrysku paliwa itp...
Sam błąd na wtryskach jest sporadyczny a więc zaczął bym szukania od kabli , na początek wtyczki czy same piny nie są za luźne itp... Błąd ze sterownika silnika jest aktywny więc coś się dzieje że komputer nie może występować np. Wtrysków. 
Samo podłączenie ,gniazdo jak i wtyczkę przy sterowniku też należy sprawdzić.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Xariv

« Odpowiedź #4 dnia: 10 - Października - 2023 - 09:22:56 »
Mechanik zrobil nowe okablowanie do wtryskow. Bledy zniknely, ale mamy problem z dzwiekiem samochodu. Mechanik mowi, ze pradopodbodobnie panewki stukaja, do tego jest ropa w zbiorniku z olejem, innymislowy silnik do remontu. Takze, na ten moment, slabo to wyglada.

Tagi wątku: