Autor Wątek: KLIMATYZACJA - kompresor klimatyzacji wyłączany przez EMC  (Przeczytany 691 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline endrew11

• :: TrendLine
  • VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: KRK
KLIMATYZACJA - kompresor klimatyzacji wyłączany przez EMC
« dnia: 23 - Lipca - 2023 - 22:44:22 »
Cześć,

zaczynam walkę z większymi problemami w Jetta VI 1.4 TSI [CZDA] ze skrzynią DSG.

Podczas jazdy na niskich obrotach dochodzi do wyłączenia kompresora klimatyzacji przez ECM. W VCDS wygląda to tak, że odcinany jest dopływ napięcia do kompresora. Dzieje się to najczęściej podczas jazdy ze stałą prędkością pod górkę, gdzie pomimo niskich obrotów skrzynia utrzymuje najwyższy bieg i czuć, że silnik się bardzo się męczy. Pomaga dodanie gazu i redukcja lub o dziwo np. zahamowanie.
Klimatyzacja w kwietniu przeszła serwis i uzupełnienie czynnika zgodnie z tabliczką znamionową. Wymieniony też pasek i rolka.
Błędów nie ma w żadnych do odczytania, poza informacją, że ostatnią przyczyną wyłączenia kompresora był ECM.

Akumulator jest oryginalny, ma już 8 lat ale z VCDS wynika, że ma się dobrze. Ale jest jednym z podejrzanych, zaraz po alternatorze.
Dziś wrócił od mechanika ale nic nie znaleźli i nie pomogli. Muszę znaleźć jakiegoś ogarniętego elektryka.

Może ktoś spotkał się z podobnymi problemem? Ewentualnie jakie parametry jeszcze mogę sprawdzić?

Offline jarkuw

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZCA
  • Moc: 125 KM
  • Rej: OB
Odp: KLIMATYZACJA - kompresor klimatyzacji wyłączany przez EMC
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Sierpnia - 2024 - 13:20:21 »
Witam kolego, czy rozwiązałeś może swój problem. Mam podobnie na autostradzie pod obciążeniem np. jazda pod górkę wyłącza mi się klima tak jak u ciebie. Ja mam co prawda manual ale jak zrzucę bieg i zwiększą się obroty to tez klimy brak. Natomiast już na prostej bądź w dół klima się włącza. Zauważyłem ostatnio, że w takich warunkach w górę idzie mi temp. oleju na 117 - 120 st. Jak zwolnię to spada i klima działa. Wydaje mi się że może być problem z chłodnicą oleju (zmniejszony przepływ) i silnik ma za wysoką temp. a komp wyłącza wtedy klimę. Temp. płynu chłodniczego na blacie równo 90 st. ale nie wiem jaką widział sterownik, bo może być też chłodnica zakamieniona jak wszystkim znany problem z nagrzewnicą. Do zwykłej jazdy chłodzenie ogarnia, natomiast pod obciążeniem w upalne dni może nie wyrabiać.

Offline jettavi

• :: StartLine
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Moc: 105 KM
  • Rej: ZK
Odp: KLIMATYZACJA - kompresor klimatyzacji wyłączany przez EMC
« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Lutego - 2025 - 23:00:44 »
Cześć . Nie wiem czy już ktoś z Was rozwiązał ten problem, ale u mnie w tym przypadku winne okazało się nieszczelne serwo hamulcowe. Objawy to wyłączanie się klimy podczas szybszej jazdy (po odjęciu gazu załączała się ponownie), czasami twardnienie pedału i twardy pedał po wejściu do auta po nawet krótkim postoju. Na rurce z podciśnieniem za zaworkiem zwrotnym jest czujnik podciśnienia w serwie. Jak wykryje spadek podciśnienia to automatycznie ECU wyłącza klimę żeby zwiększyć podciśnienie w kolektorze ssącym. Jak jedziemy szybciej jednostajnie - turbo dmucha i w kolektorze panuje nadciśnienie, więc jak jest dziura w serwie, to te nie ma skąd brać podciśnienia i dzieje się jak powyżej. Może u Was to co innego , ale myślę, że warto to sprawdzić.

Podziękował: Frodo

Tagi wątku: