Autor Wątek: 1.6 TDI - mrugająca kontrolka świeć żarowych  (Przeczytany 3043 razy)

Offline Mamjette16

• :: TrendLine
  • VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: SG
1.6 TDI - mrugająca kontrolka świeć żarowych
« dnia: 23 - Lipca - 2023 - 18:48:00 »
Cześć.
VW Jetta VI 1.6 TDI z 2011 roku.
Wracam żeby zapytać tym razem o migające świece plus kontrolka silnika.
Od dwóch tygodni co jazda zaczyna migać kontrolka świec i po jakimś czasie zapala się kontrolka silnika.
Już wiem że świece mogą świadczyć o DPF-ie.
Mechanik zalecił zrobić regenerację turbosprężarki i DPF, nie powiem są to kosztowne rzeczy dlatego pytam czy ktoś miał taki problem i czy nie lepiej zacząć od samego DPFu ?

Post edytowany: poprawione literówki.

Offline gurnik

• Moc: 105 KM
Odp: 1.6 TDI - mrugająca kontrolka świeć żarowych
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Stycznia - 2024 - 06:48:15 »
Witam I podbijam post , u mnie kontrolka się odpalała niezależnie od czasu jazdy , tempa jazdy , czasem od razu czasem w ogóle.
Zleciłem czyszczenie DPF zakładowi specjalizującemu się w tego typu usługach , oprócz wyczyszczenia  ujawnili mi nieszczelność węża podającego powietrze do turbo (?). Niestety problem po jakimś czasie wrócił. Znajomy mechanik ujawnił błędy z EGR. Prawdopodobnie do wymiany , stąd pytanie do znawców  :
- czy wyłączenie EGR wpłynie negatywnie na pracę DPF i turbo ?
- jakie macie doświadczenia ? lepiej czyścić czy wymieniać ?

p.s samochód nie dymi jakoś mocniej przez usterki

Auto 250.000 km przebiegu , 1.6 TDI , model A6 , 2012 r or

pozdrawiam

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Stycznia - 2024 - 09:42:34 »
Rozmawiałem z kilkoma ludźmi, którzy mają EGR OFF i z ich relacji wynika, że nie odnotowali negatywnych skutków a wręcz interwał regeneracji DPF się wydłużył pewnie z uwagi na wyższą temperaturę spalin. Można też założyć, że z uwagi na ten fakt w atmosferę pójdzie więcej szkodliwych substancji ale to wiemy :) np. podwyższenie emisji tlenków azotu NOx oraz spowoduje to wyższą temperaturę silnika bo silnik dostanie więcej tlenu co następnie spowoduje wyższe EGT a zbyt wysokie EGT może usmażyć DPF ale w praktyce rzadko to się zdarza chyba że remap zrobiony zbyt optymistycznie. Maksymalnej mocy nie przybędzie, ponieważ przy pełnym obciążeniu zawór EGR i tak pozostaje zamknięty.  Co do żywotności DPF z EGR OFF musiałby się ktoś wypowiedzieć, kto zrobił sporo tysięcy km. Moim zdaniem EGR OFF bez wywalenia DPF prędzej zabije DPF ale ja nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, najlepiej o tym zapewne wiedzą tunerzy.

Offline Mamjette16

• Moc: ?? KM
  • Rej: SG
« Odpowiedź #3 dnia: 12 - Stycznia - 2024 - 11:16:10 »
U nas problem zakończył się w momencie zmiany mechanika 😅, wymiany zaworu turbiny plus teraz mieliśmy wymienianą chłodniczke egr. Póki co auto jeździ bez zarzutów
Witam I podbijam post , u mnie kontrolka się odpalała niezależnie od czasu jazdy , tempa jazdy , czasem od razu czasem w ogóle.
Zleciłem czyszczenie DPF zakładowi specjalizującemu się w tego typu usługach , oprócz wyczyszczenia  ujawnili mi nieszczelność węża podającego powietrze do turbo (?). Niestety problem po jakimś czasie wrócił. Znajomy mechanik ujawnił błędy z EGR. Prawdopodobnie do wymiany , stąd pytanie do znawców  :
- czy wyłączenie EGR wpłynie negatywnie na pracę DPF i turbo ?
- jakie macie doświadczenia ? lepiej czyścić czy wymieniać ?

p.s samochód nie dymi jakoś mocniej przez usterki

Auto 250.000 km przebiegu , 1.6 TDI , model A6 , 2012 r or

pozdrawiam

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 12 - Stycznia - 2024 - 12:50:38 »
- czy wyłączenie EGR wpłynie negatywnie na pracę /.../ turbo ?
Nie

Tagi wątku: