Autor Wątek: KLIMATYZACJA - zamarzające rurki  (Przeczytany 563 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cybulelk

• :: TrendLine
  • VW: Golf Plus
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: BKC
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: NEL
KLIMATYZACJA - zamarzające rurki
« dnia: 07 - Lipca - 2023 - 23:40:29 »
Witam.
Golf Plus 1.9 TDI 105 KM [BKC], 2005 rok.
problem z klimatyzacją, po dłuższej jeździe ok 30 min może więcej przestaje chłodzić razem z słabnięciem nawiewu.robi się duszno.po wyłączeniu klimy na jakiś czas znowu zaczyna wiać oczywiście po dłuższym czasie.maska podniesiona rurka grubsza zamarznięta. wymieniane 2x sprężarka, skraplacz z osuszaczem, zawór rozprężny. ilość czynnika ok.z góry dzięki ze wszelki podpowiedzi.mam jeszcze informacji na temat mojej klimy.ale wszystko w trakcie wymiany informacji.pozdrawia. Pawel.

Dodano:  08 - Lipca - 2023  -  18:24:43
Byłem u fachowca na szybką diagnozę. Umówię się zapewne normalnie na wizytę po tym co dziś zauważyłem.ale jeszcze go nie informowałem.majster oddalony ode mnie 100km.rozebrał schowek i zauważył że klapki obiegu zamkniętego nie otwierają się tak jak powinny. Wyciągnął silniczki, zamknął klapki ręcznie i kazał sie przejechać. Pojeżdziłem ok 30 min i o dziwo klimatyzacja nie zamarzła. Ustawił nadmuch na 5 kresek 21.5 stopnia. Stwierdził, że to wina klapek obiegu zamkniętego powodowały zamarzanie parownika.W trakcie powrotu do domu ustawiłem climatronic na " Auto" i po 30 min zaczęło co raz słabiej wiać, robić się duszno. Ciśnienie czynnika chlodniczego wyniosło nawet 6bar sprawdzałem w menu serwisowym climatronica. Zatrzymałem się i fakt. Rurka zamarznięta. Dodam ciekawostkę, którą dziś zauważyłem. Przy jeździe z climatronikiem na 'auto' zamarza.a wiadomo że zazwyczaj siła nadmuchu jest 3-4 kreski. Ale! Gdy ustawie siłę nadmuchu na 5 lub więcej kresek klima nie zamarza.ciśnienie czynnika nawet do 14bar.spada gdy mam większe obroty silnika a wzrasta gdy obroty silnika sa niższe.
Czy siła nadmuchu ma jakikolwiek wpływ na to że zamarza albo nie.hehe.dla mnie nie do zrozumienia.
Czekam na jakieś sugestie od was.
Pomocy!

INTERPUNKCJA!!! Albo zwracaj uwagę jak piszesz albo nie będziesz miał tutaj takiej możliwości. Dziękuję.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: KLIMATYZACJA -
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Lipca - 2023 - 10:40:59 »
Spróbuj zrobić przywrócenie ustawień fabrycznych przez wciśnięcie równocześnie przycisku Econ + nawiew na twarz.
Może być tak że silnik klapy jest do wymiany.
Niestety tam są takie plastikowe trybiki które jak się wyrobią to przeskakują i nawet sprawdzenie przez wysterowanie kompem nie pokaże, że jest problem.
Trzeba go obserwować i wtedy zrobić test.

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Podziękował: cybulelk

Offline cybulelk

« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Lipca - 2023 - 17:20:44 »
Problem chyba rozwiązany. Będę jeszcze testował. Ale dziś po dłuższej jeździe klima nie zamarzła. Wymieniłem czujnik temp parownika.

Dodano:  13 - Lipca - 2023  -  19:52:25
A czy ktoś kojarzy może gdzie w plusie znajduje się czujnik temp wewnętrznej (kabiny)??

Dodano:  15 - Lipca - 2023  -  19:12:09
Wracając do mojej klimatyzacji.chciałbym zaczerpnąć informacji jeśli ktoś taką posiada.przy włączeniu klimatyzacji przyciskiem "auto" powiedzmy dziś przy temp 30 stopni obieg zamknięty automatycznie się załącza??jeśli tak to na jak długo?? Bo kurde jechałem i cały czas obieg był zamknięty.przycisk tego obiegu niebył włączony.siła nadmuchu najwyższa.z czasem powinno spaść.takie mam wrażenie.ale tak się nie działo.może ktoś wie dlaczego?i dlaczego przy wciśnięciu nawiewu na głowe nie zwiększa się siła nadmuchu.kurde czy ktoś jest wstanie powiedzieć jak powinno być z tymi klapkami? Piszcie furomowicze bo widzę ciężko z tym tutaj.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #3 dnia: 15 - Lipca - 2023 - 20:42:22 »
W kabinie masz więcej jak jeden czujnik .
Czujnik lewego nawiewu i prawego,  czujnik temperatury we wnęce na nogi lewa i prawa storna, czujnik parownika ,

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline cybulelk

Odp: KLIMATYZACJA - zamarzające rurki
« Odpowiedź #4 dnia: 07 - Sierpnia - 2023 - 16:12:16 »
Czujnik temp parownika wymieniony.potestowany.działa.dzięki i pozdrawiam.

Tagi wątku: