Witam.
Golf Plus 1.9 TDI 105 KM [BKC], 2005 rok.
problem z klimatyzacją, po dłuższej jeździe ok 30 min może więcej przestaje chłodzić razem z słabnięciem nawiewu.robi się duszno.po wyłączeniu klimy na jakiś czas znowu zaczyna wiać oczywiście po dłuższym czasie.maska podniesiona rurka grubsza zamarznięta. wymieniane 2x sprężarka, skraplacz z osuszaczem, zawór rozprężny. ilość czynnika ok.z góry dzięki ze wszelki podpowiedzi.mam jeszcze informacji na temat mojej klimy.ale wszystko w trakcie wymiany informacji.pozdrawia. Pawel.
Dodano: 08 - Lipca - 2023 - 18:24:43
Byłem u fachowca na szybką diagnozę. Umówię się zapewne normalnie na wizytę po tym co dziś
zauważyłem.ale jeszcze go nie informowałem.majster oddalony ode mnie 100km.rozebrał schowek i zauważył że klapki obiegu zamkniętego nie otwierają się tak jak powinny. Wyciągnął silniczki, zamknął klapki ręcznie i kazał sie przejechać. Pojeżdziłem ok 30 min i o dziwo klimatyzacja nie zamarzła. Ustawił nadmuch na 5 kresek 21.5 stopnia. Stwierdził, że to wina klapek obiegu zamkniętego powodowały zamarzanie parownika.W trakcie powrotu do domu ustawiłem climatronic na " Auto" i po 30 min zaczęło co raz słabiej wiać, robić się duszno. Ciśnienie czynnika chlodniczego wyniosło nawet 6bar sprawdzałem w menu serwisowym climatronica. Zatrzymałem się i fakt. Rurka zamarznięta. Dodam ciekawostkę, którą dziś zauważyłem. Przy jeździe z climatronikiem na 'auto' zamarza.a wiadomo że zazwyczaj siła nadmuchu jest 3-4 kreski. Ale! Gdy ustawie siłę nadmuchu na 5 lub więcej kresek klima nie zamarza.ciśnienie czynnika nawet do 14bar.spada gdy mam większe obroty silnika a wzrasta gdy obroty silnika sa niższe.
Czy siła nadmuchu ma jakikolwiek wpływ na to że zamarza albo
nie.hehe.dla mnie nie do zrozumienia.
Czekam na jakieś sugestie od was.
Pomocy!
INTERPUNKCJA!!! Albo zwracaj uwagę jak piszesz albo nie będziesz miał tutaj takiej możliwości. Dziękuję.