Autor Wątek: UKŁAD CHŁODZENIA - płukać czy nie ?  (Przeczytany 15838 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
UKŁAD CHŁODZENIA - płukać czy nie ?
« dnia: 04 - Czerwca - 2015 - 19:20:42 »
Witam,
Jako, że jestem zmuszony wymienić króciec wody na nowy to przed wymianą myślę nad wyczyszczeniem układu chłodzenia.
I teraz czy ktoś mógł by mi podpowiedzieć czego użyć najlepiej by było?  I jak to zrobić ?

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
Odp: Czyszczenie układu chłodzenia
« Odpowiedź #1 dnia: 04 - Czerwca - 2015 - 19:40:13 »
Jeśli były jakieś problemy z układem chłodzenia to można coś tam zastosować ale nie wiem czy coś to da. Generalnie bylem w tune up jakiś czas temu i przyjechał gość to wyszedłem razem z Robertem i macaliśmy węże itd...  Robert mówił by przyjechał w poniedziałek (bo nawal był) to się przepłucze układ.  Odepnie węże od nagrzewnicy i podłączy szlauf ogrodowy i to na pewno wypłucze jakiś syf. Jeśli coś zalega w układzie to przecież samo zleci przy spuszczaniu płynu. Zawsze możesz zalać parę razy wodą i spuszczać to na pewno najlepszy sposób. Żadne substancje dodawane do wody raczej nie rozpuszcza syfu bo to nie cukier ani nie sól by się rozpuścić miały. Osobiście takich rzeczy nie używam. Moim zdaniem nic to nie daje.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #2 dnia: 04 - Czerwca - 2015 - 19:42:08 »
Znaczy wiesz jako tako to nic mi się z nim nie dzieje.  Raczej profilaktycznie chciałem go przeczyścić przed zalaniem go nowym płynem.

Dziś go właśnie wężem przepłukałem ale wiadomo też, że nawet jak odepnę węże od nagrzewnicy to całego układu nie wyczyści. Chyba najlepszym wyjściem będzie kilkukrotne zalanie układu wodą, zagrzanie auta i spuszczenie.

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
« Odpowiedź #3 dnia: 04 - Czerwca - 2015 - 19:56:21 »
robilem tak u sasiada w astrze G 1.7 DTI jak mu puscil ten wymiennik miedyz ukladem chlodzenia z ukladem olejowym. Pelno oleju bylo w ukladzie chlodzenia. Dodawalem troche proszku do prania i taki plyn do mycia podług. Tak plukalem uklad ponad 10 razy zalewajac. Wymylem, weze wymienilem bo spuchły, wymiennik pominąłem i wsio. Auto ganialo dalej.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 04 - Czerwca - 2015 - 19:57:02 »
Cały układ w tym pasacie był płukany ze 2 razy i nigdy nie było w nim grama wody, tylko dobre firmowe płyny.
Nie widzę w nim sensu płukania układu chłodzenia, chyba że chcesz to zrobić i szukasz aprobaty  ::)

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 04 - Czerwca - 2015 - 19:59:24 »
Nie. Po prostu chciałem profilatycznie wyczyścić układ przed zalaniem go nowym płynem.

Stary płyn który zlałem był taki jakiś.... hmm.... brudny...

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #6 dnia: 04 - Czerwca - 2015 - 22:41:45 »
Płyn brudny bo wszystko co cięższe idzie na dół.
Masz w tym "brudzie" drobiny z węży, pompy, uszczelek i innych mniej lub bardziej ciekawych rzeczy.

Jak koniecznie musisz mieć sterylnie, to wlej ze 2 razy wodę do układu i niech popracuje silnik kilka minut bez osiągania temperatury 90 stopni a potem zlej to i wlej płyn i łudź się że masz czysty układ chłodzenia  :evilmrgrin:

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 05 - Czerwca - 2015 - 09:02:39 »
Czyli widzę ze takie czyszczenie jest sensowne inaczej xD

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #8 dnia: 05 - Czerwca - 2015 - 11:03:45 »
Płukanie układu chłodzenia ma sens w przypadku, kiedy w tymże układzie miałeś nieszczelności i auto np. przez dość długi czas jeździło np. na samej dolewanej niedestylowanej wodzie. Wtedy jest możliwość występowania kamienia i rożnych osadów, osadzających się między innymi  w chłodnicy i zagrażających zmniejszeniem jej przepustowości. Jeżeli auto jeździ tylko na zalecanych do danych chłodnic płynach chłodniczych to nie powinny w niej zachodzić procesy gromadzenia się szlamu lub kamienia. Oczywiście oprócz wspomnianych przez Roberta: drobin z węży, pompy i uszczelek.

Przykład z audiklub.org, odnoszący się do czyszczenia chłodnicy:   

Cytat: *Robi*
co do chlodnicy to napisze ci z mojego doswiadzenia z temp.dostawal temp postanowilem go odkamienic caly uklad rzucile4m jakies 4 kosti odkamieniacza do tego ukaldu i jezdzile tydzien gdzie przez ten czas sie pogarszalo.po wyciagnieciu chlodnicy wylecial syf myslalem ze to koniec klopotow.wyplukalem wszystko i dalej to samo i gorzej.Sama chlodnice zalalem na 20 min z goraca woda cillit kamien i rdza jak wylewalem to myslalem ze sie przewroce takie bloto.potewm zaczela cieknac i dla niej nie bylo ratunku.kupilem uzywke orginal.teraz jest super :)
Moje zdanie co do odkamieniania jest takie ze ten caly syf z silnika poszedl w chlodnice i ja zapchal i dopiero zaczynaj sie problemy .
Jak ktos ma czas i zdrowie to moze kombinowac,plukac co jakis czas chlodnice i polecam ten cillit a nie jakies smieszne odkamieniacze co nic nie pomogly.

Cytat: zapparena
Miałem dokładnie tak samo jak *Robi*. Użyłem specjalnej płukanki kupionej na stacji BP, nalałem i po przejechaniu jakichś 100 km wylałem gęstą zawiesinę. Ucieszyłem się, że udało mi się układ tak dobrze przeczyścić. Po przepłukaniu wodą i ponownym napełnieniu płynem było jeszcze gorzej.

Niekoniecznie to dotyczy ciebie, ale warto wiedzieć na przyszłość czym może skończyć się czyszczenie układu chłodzenia.

PS. W dziale Downloads masz szczegółową instrukcję jak czyścić układ chłodzenia silnika.

Tagi wątku: