Autor Wątek: 1.4 TSI - dziwny dźwięk zimnego silnika  (Przeczytany 2614 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Artur19

• :: TrendLine
  • VW: Touran I 1FL
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: ST
1.4 TSI - dziwny dźwięk zimnego silnika
« dnia: 23 - Czerwca - 2023 - 22:39:57 »
Witam, mam problem z moim Touranem 1.4 TSI 2007 181tys. Po odpaleniu silnika jest takie chrobotanie przez parę sekund(Podobno normalne i może to trwać nawet do 10 sekund) i znika Słychać to od 4 sekundy na załączonym filmie. Kolejnym większym problemem jest to, że zanim silnik osiągnie temperaturę 70*C, to przy 1600 obrotów wzwyż jest taki metaliczny dźwięk, mogę go przyrównać do takiego jakby ktoś wsadził coś metalowego do szprych w rowerze i obracał kołem( tak jak kiedyś się wsadzało coś plastikowego w szprychy, żeby był fajny dźwięki :P). Słychać go od 21 sekundy w załączonym filmie, im dalej, tym bardziej się nasila dźwięk. Kontynuując. W czasie jazdy gdy wrzucam LUZ to nie ma tego dźwięku(zaznaczam, zanim osiągnie te 70*C), tylko jak dodaję gazu to jest ten dźwięk. Jak silnik osiągnie te 70*C, to ten dźwięk (od 21 sekundy na filmie) znika. Rozrząd był robiony dwa lata temu. Dwa lata temu było coś robione przy klapkach kolektora ssącego, jakaś blaszka była dokładana, żeby zrobić "szczelność"(podobno). Ogólnie to nikt kogo pytam nie chce się tego podjąć. Czy ktoś z Was się z czymś podobnym? Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję :)

https://streamable.com/cmwx9y
Wyślij ten filmik na: kontakt@vw-clubpolska.pl - zamieścimy go na naszym kanale w YouTube.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: 1.4 TSI - dziwny dźwięk zimnego silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 25 - Czerwca - 2023 - 07:09:29 »
Takie odgłosy daje napinacz hydrauliczny od rozrządu,  niektórzy opisują też, że chodzi jak diesel przez chwilę.
Samo chrobotanie to efekt jak by coś było ze ślizgami łańcucha.  Napinacz łańcucha pompy olejowej też był wymieniany?

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Podziękował: Artur19

Offline Artur19

« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Czerwca - 2023 - 11:45:42 »
Cześć, dzięki za odpowiedź. Mechanik mi wymieniał rozrząd gdzieś 2 lata temu i z tego co pamiętam to mówił mi, że rozrząd kosztował około 500zł(nie chodzi o wymianę tylko o części).
Chyba to było coś takiego https://rozrzad.pl/pl/p/Rozrzad-lancuch-VW-Touran-1.4-TSI-CAVC-CAVB-102423/15704
Znalazłem jeszcze taki film o tym napinaczu i tam jest pokazane, że złamała się sprężyna w tym napinaczu. Może i u mnie się złamała. Teraz pytanie jest takie, czy mechanikowi zlecać samą wymianę napinacza, czy jak już otworzy całość to iść w wymianę rozrządu?

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 25 - Czerwca - 2023 - 21:13:58 »
Nawet biorąc pod uwagę, że było to 2 lata wstecz, to cena 500 zł w TSI jest albo za jakiś zestaw aftermarketowy albo nie wymienił całości bez nastawnika wariatora faz rozrządu, kół łańcuchowych ...

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 25 - Czerwca - 2023 - 22:32:24 »
W tym zestawie brak napinacza łańcucha pompy olejowej , na nim jest sprężyna o której piszesz.  Ten pierwszy napinacz jest hydrauliczny.

Napinacz łańcucha  powinien być wymieniony odrazu przy wymianie rozrządu bo to ta sama robota.
Osobiście zmienił bym wszystko bo stary rozrząd że tak go nazwę i tak trzeba zdjąć.

Teraz dopiero zobaczyłem film, i Ty piszesz o sprężynie na napinaczu hydraulicznym.  Ja miałem na myśli napinacz od pompy oleju. Tam jest taka sprężyna.
Po rozebraniu będzie wiadomo co było przyczyną który napinacz i jak wyglądają ślizgi.

Offline Artur19

« Odpowiedź #5 dnia: 25 - Czerwca - 2023 - 23:27:57 »
@doggie z tego co pamiętam to mało rzeczy było wymienione. Później byłem u innego mechanika, to mi powiedział, że wcześniejszy mechanik powinien wymienić o wiele więcej rzeczy. Może teraz przez to zaczyna to tak świrować.

@tomnaj84 Rozumiem, że w takie zestawy się nie bawić? :
https://allegro.pl/oferta/motive-tck82-zestaw-lancucha-rozrzadu-12671029196
Szczerze powiedziawszy nie chcę iść w koszta takie jak tutaj:
https://allegro.pl/oferta/rozrzad-lancuch-vw-1-4tsi-1-4-tsi-cavg-caxa-caxc-12159885422

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 26 - Czerwca - 2023 - 22:00:42 »
Sorry ale to jakie części kupisz to już sam musisz zadecydować.  Drugi zestaw jest kompletny jaki powinien zrobić poprzedni mechanik . Chyba że oferował takowy ale ze względu budżetu zostało na pierwszej opcji. Na foto zaznaczony napinacz łańcucha pompy oleju. 
Suma sumarum tak się właśnie kończą oszczędności.

Offline Artur19

« Odpowiedź #7 dnia: 26 - Czerwca - 2023 - 22:13:29 »
Ogólnie to wtedy dałem samochód do mechanika bo coś się działo. Mechanik powiedział, że rozrząd do wymiany. No to wymieniamy. Powiedział taką kwotę, to zaakceptowałem. nic innego mi nie proponował, a ja się głębiej tym nie zainteresowałem. Wymienił, działało wszystko dobrze.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 26 - Czerwca - 2023 - 23:00:33 »
Dlatego obstawiam napinacz drugiego łańcucha.  Oczywiście nie neguję tak zwanych tanich części bo coraz więcej bubli zdążą się w częściach tak zwanych premium. 

Offline Artur19

« Odpowiedź #9 dnia: 26 - Czerwca - 2023 - 23:12:23 »
W czwartek zawożę samochód do mechanika, który właśnie mówił, że raczej to nie będzie sam rozrząd, tylko jakaś część w środku i się tego podejmie. Zobaczymy co stwierdzi po otwarciu rozrządu. Dziękuję bardzo za podpowiedzi. Przekażę te podpowiedzi mechanikowi. Dam znać co wyszło. Jeszcze raz dzięki :⁠-⁠)

Dodano:  11 - Lipca - 2023  -  09:41:53
Witam, wyszło, że poprzedni mechaniki, który wymieniał rozrząd rzeczywiście nie wymienił wszystkiego. Wymienił tylko dwa ślizgi i łańcuch... Teraz mechanik po otwarciu zauważył, że koła zębate były już mocno wyeksploatowane i najgorsze - jeden ze ślizgów był pęknięty... Dodatkowo łańcuch rozciągnięty. Także został wymieniony kompletny rozrząd i dźwięki ustały. Problem rozwiązany. Pozdrawiam :)

Podziękował: pretor, tomnaj84, shvmp00

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #10 dnia: 11 - Lipca - 2023 - 09:43:04 »
@Artur19 - fajnie, że dzielisz się z innymi tą wiedzą  :vwclubpolska: :vwclubpolska: 

Tagi wątku: