Autor Wątek: USTERKI-NIEDORÓBKI-OPINIE - Golf 8  (Przeczytany 28458 razy)

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: USTERKI-NIEDORÓBKI-OPINIE - Golf 8
« Odpowiedź #100 dnia: 06 - Marca - 2023 - 13:15:53 »
0CW DQ200 7 stopniowa  w której można zrobić wymianę oleju.
W każdej DSG mozna zrobić wymianę oleju tylko kwestia w czym :)

Dodano:  06 - Marca - 2023  -  13:18:54
Co nie znaczy że to najgorsza skrzynia z rodziny DSG, najbardziej awaryjna, najmniej trwała.
Chyba jednak najsłabsza i najmniej trwała właśnie jest DQ200. W DQ250 w Touranie przy prawie 300 tys. km miałem oryginalne mokre sprzęgła i nic nie ruszane w mechatronice. W Tigu miałem DQ500 ale to pierwsza klasa jeśli chodzi o DSG

Offline SHII

• :: ComfortLine
  • VW: Sharan II FL
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFMA
  • Moc: 184 KM
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #101 dnia: 06 - Marca - 2023 - 13:31:04 »
Chyba jednak najsłabsza i najmniej trwała właśnie jest DQ200. W DQ250 w Touranie przy prawie 300 tys. km miałem oryginalne mokre sprzęgła i nic nie ruszane w mechatronice. W Tigu miałem DQ500 ale to pierwsza klasa jeśli chodzi o DSG
Dokładnie tak jest
 DQ200 mz nie powinno się w ogólę montować, bo to szkodzi marce, kumpel tak się zraził jak mu padła DQ200 po 45tyś, powiedział mi że nie kupi VW z DSG, wyjaśniłem mu o co w tym chodzi, pojeździł ostatnio moim Sharanem z DQ500 i już zmienił zdanie, manual, albo wszystko inne niż DQ200. Oczywiście nie ma regóły i jak ktoś ma zamiar jeżdzić 3 lata, i zrobi 40-60tyś to ok, ale ja mam zamiar zrobić 200tyś...

Ten manual w G8 z 1.5tsi 150KM fajnie działa, silnik ciągnie od samego dołu, i wcale nie trzeba na machać się skrzynią, silnik jest bardzo elastyczny, zrobił na nie pozytywne wrażenie.
Dodam jeszcze że niezależne serwisy zalecają zalanie DQ200 większą ilością oleju, niż przewiduje producent.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #102 dnia: 06 - Marca - 2023 - 13:52:54 »
DQ200 mz nie powinno się w ogólę montować, bo to szkodzi marce
Wszystko jest obliczone, gwarancję wytrzymuje (wyjątki od reguły zawsze się zdarzają) a to dla producenta jest najważniejsze, do tego jest tańsza w produkcji i w serwisowaniu, co dla wielu osób jak i flot ma kolosalne znaczenie. Taki Kowalski usłyszy od dealera, że "Panie na olej będzie musiał Pan przyjeżdżać tylko raz na dwa lata albo 30 tys. km,  w DSG nie musisz Pan wymieniać oleju, bo producent nie przewiduje", czyli same plusy :P (szkoda tylko że ujemne :) ) a dla owego Kowalskiego to co serwis powie to jest święte.
Poza tym są marki, które mają gorsze skrzynie niż DQ200 jak fordowskie powershifty, DCT od KIA też podobno trwałością nie grzeszą. Myślę że kupując G8 1.5 TSI z rozsądnym przebiegiem nie wahałbym się go kupić tylko dlatego, że ma DQ200

Offline SHII

« Odpowiedź #103 dnia: 06 - Marca - 2023 - 14:31:11 »
Nie wiem czy jeżdziłeś 1.5tsi z DQ200, ja jeżdziłem i byłem przerażony jak wysoko kręci silnik jak trzyma na obrotach jak silnik wyje, to wszystko po mocnym wciśnięciu pedału gazu, Golf 8 jest dobrze wyciszony, ale w tańszych modelach jest niczym a Toyocie ze skrzynią bezstopniową

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #104 dnia: 06 - Marca - 2023 - 14:45:10 »
ja jeżdziłem i byłem przerażony

Ale co w związku z tym, nadal chcesz kupić czy już nie?
Cytuj (zaznaczone)
Chcę kupić G8 z 2022r, 

Miałem brać 7 GTI

G7 FL w highlinie czy też R-linie albo GTI zdecydowanie bardziej mi sie podoba i gdybym stał przed wyborem G7 a G8 wybrałbym G7

Offline SHII

« Odpowiedź #105 dnia: 06 - Marca - 2023 - 15:27:43 »
Ale co w związku z tym, nadal chcesz kupić czy już nie?

G8 z DSG nie jeżdziłem, jeżdziłem Touranem 1.5 150KM, i tego bym nie kupił z DSG
G8 jest dobrze wyciszony, i być może z DSG jest ok, odstrasza DQ200, mnie oczywiście

Dodano:  06 - Marca - 2023  -  15:28:13
G7 FL w highlinie czy też R-linie albo GTI zdecydowanie bardziej mi sie podoba i gdybym stał przed wyborem G7 a G8 wybrałbym G7
Nadal rozważam taką opcję

Dodano:  07 - Marca - 2023  -  11:52:18
ponieważ w tym roku szykuje się FL Golfa. Wolę jeździć wersją po FL niż przedliftową.
Właśnie dostałem info od sprzedawcy odnośnie FL G8, zaplanowana na połowe 2024r, powiedział że zmieni się konfigurator i dopiero w tedy będzie można zamawiać FL, ale kiedy to będzie to na razie nikt nic nie wie

Offline Romanog

• :: TrendLine
  • VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Moc: 150 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #106 dnia: 10 - Kwietnia - 2023 - 14:47:53 »
Witajcie, nie przypuszczałem, że będę musiał o tym napisać, ale stało się - ujawnił się problem ze sprzęgłem w niespełna dwuletnim wozie z małym przebiegiem.
Jak dla mnie, to trochę dla VW porażka.
Niespełna dwuletni 1.5 150 KM ze skrzynią manualną.
Mało używany, w ostatnim roku więcej stoi w garażu niż jeździ. Przebieg, niecałe 10 tyś km.
Wczoraj po odpaleniu silnika, po pierwszych minutach zaniepokoił mnie dźwięk, może niezbyt głośny, ale w ciszy garażu słyszalny.
Przypominający długotrwałe kręcenie - odpalanie starego malucha na mrozie. No i trochę się zestresowałem. Jak się zaczęło rzężenie, to już nie przestało i nie przestaje. Pomaga tylko naciśnięcie pedału sprzęgła, wówczas uporczywy dźwięk znika. Przez wieczór osiedziałem na necie i wygląda na to, że najprawdopodobniej coś się złego dzieje z łożyskiem oporowym sprzęgła.
Samochód używany tylko przeze mnie, starego szofera, żadną "blondynkę", która trzyma cały czas nogę na sprzęgle, czekając np. na zmianę świateł. Wóz jeżdżony normalnie-raczej delikatnie, najczęściej w trasie.
Na szczęście jeszcze na gwarancji, mam nadzieję, że ASO nie zacznie coś kombinować, że to np. moja wina etc., jak dla mnie to typowa naprawa gwarancyjna wady fabrycznej łożyska.
Roboty pewnie będzie na cały dzień, bo wyczytałem, że wymieniając taką pierdołę jak tego typu łożysko za ok. 80 zł. trzeba wyjąć skrzynię z wozu.
Dla mnie to słabo wygląda, żeby w niespełna dwuletnim aucie, przy przebiegu 10 tyś już działy się takie rzeczy!

Dodano:  11 - Kwietnia - 2023  -  18:30:03
A jednak najprawdopodobniej nietrafna moja wstępna diagnoza. Szacun dla wiedzy i ucha mistrza serwisu. Na 99 proc. to nie łożysko oporowe, a jakaś - ostatnio ponoć ujawniona przez koncern - wada fabryczna dot. problemu z jakąś śrubą na 5 biegu. To powoduje hałas na luzie.
Nie trzeba będzie rozbierać połowy przodu wozu, gdyż nie ma potrzeby demontowania skrzyni. Teraz muszę poczekać na tę część i naprawa gwarancyjna.
Gdyby komuś kiedyś się coś podobnego przytrafiło, przekazuję tę informację.

Podziękował: pretor, doggie

Offline Tomasz2510

• Silnik: 1.5 e-TSI
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #107 dnia: 17 - Kwietnia - 2023 - 11:36:24 »
Użytkuję auto już od 21 miesięcy. Przejechałem przez ten czas 52tys/km. Nic niepokojącego z samochodem się nie dzieje. Po wymianie tylnych klocków hamulcowych nadal jest cisza i nie ma tarcia.   

Offline CLAU

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.5 TSI ACT
« Odpowiedź #108 dnia: 17 - Kwietnia - 2023 - 17:43:01 »
U mnie 60k od początku 2021 roku.
W tym akcja serwisowa, aktualizacja infotainment, ponowne wgranie sterownika infotainment w najnowszej wersji i nadal wyskakuje pop up jak się skończy płyn do spryskiwaczy w trakcie jazdy, zwykle jak jest podłączone coś po po BT lub Carplay po kablu.

Wszystkie aktualizacje nadal nie naprawiają idealnie infotaimentu. Przyciski dotykowe lagują, raz reagują od razu, raz z dużym opóźnieniem.
Obieg wewnętrzny nadal nie zawsze jest dostępny - w sumie nie wiadomo od czego zależy, jak jest zimno/zimowo to z rana nie da się go włączyć i wymusić. Raz działa. Jak nie działa od razu to trzeba wyłączyć całkowicie samochód i wsiąść ponownie i wtedy po uruchomieniu hula.
Po akcjach serwisowych znowu wyskoczył kilka dni temu SOS i jego awaria ale po 2 dniach zniknęło.
Manualna skrzynia jak haczyła z wstecznym tak dalej haczy jeśli się od razu wrzuca R. Jak się najpierw wrzuci jedynkę i dwójkę i potem R to wchodzi poprawnie.

Podłączałem oraz importowałem kontakty z iphona ponad 20 razy, również po fabrycznych aktualizacjach, kiedy zresetowano mi cały system. Nadal ten samochód losowo nie wyświetla nazwy kontaktu tylko sam numer. Ludzie myślą, że pousuwałem ich kontakty z telefonu kiedy się pytam kto dzwoni. Parodia.

Ale zawsze mogło być gorzej, np dotykowa kierownica jak w Arteonie po lifcie.
Powiedzieli mi w salonie, że na nowy rok będzie lift Golfa więc można się spodziewać, że ta idiotyczna kierownica również trafi do G8 i wtedy będzie całkowite spełnienie, wszystko na dotyk.

Tagi wątku: