Autor Wątek: Brak odczytów korekcji wtryskiwaczy vcds 22.3  (Przeczytany 1012 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzysip

• :: TrendLine
  • VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Moc: 75 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: SR
Brak odczytów korekcji wtryskiwaczy vcds 22.3
« dnia: 14 - Maja - 2023 - 21:54:53 »
Cześć.
Czy ma ktoś pomysł, dlaczego wartości dla korekcji wtryskiwaczy cały czas u mnie wynoszą 0 mg/stroke?
Silnik czasami szarpnie na biegu jałowym, chciałem sprawdzić jak mają się wtryski poprzez VCDS + wykonanie ewentualnej płukanki, tylko bez danych przed i po trochę lipa..

Auto VW jetta 2013 r. 1.2 TSI

Offline ATA

• VW: T5
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 102 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KR
Odp: Brak odczytów korekcji wtryskiwaczy vcds 22.3
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Czerwca - 2023 - 12:00:40 »
Jeżeli wszystkie korekty wynoszą zero - co jest nieprawdopodobne, to wtryski są w idealnym stanie. 

Przyczyny szarpania poszukałbym w dawce paliwa, za niskim ciśnieniu na pompie, wyciekach paliwa na wysokim ciśnieniu, ect.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Czerwca - 2023 - 13:16:10 »
Pokaż co i gdzie logowałeś w VCDS? Możliwe jest wskazanie 0 mg/suv bo sterownik może wskazywać nie chwilową a średnią wartość korekty paliwowej z określonego czasu a ta powinna wskazywać wartość jak najbliższą lub równą zeru.  Gdy wartości byłyby ujemne -x mg/suv to by oznaczało, że silnik pracuje na zbyt bogatej mieszance paliwowo-powietrznej i ECU wówczas zmniejsza czas otwarcia wtryskiwacza, natomiast wartości dodatnie wskazywałyby na zbyt ubogą mieszankę wówczas następowałoby zwiększenie czasu otwarcia wtryskiwaczy a co za tym idzie wskazanie byłoby +x mg/suv. Na stronie ross-techa kiedyś włąśnie czytałem o uśrednionym wskazaniu korekt wtryskiwaczy benzynowych ale nie mogę odnaleźć tematu źródłowego
@ATA to nie jest diesel

Offline ATA

• VW: T5
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 102 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KR
« Odpowiedź #3 dnia: 12 - Czerwca - 2023 - 16:30:51 »
@ doggie

Faktycznie,  nie zwróciłem uwagi, że to TSI.
 :bry:
Pozdrawiam

Tagi wątku: