Autor Wątek: RADIO CB - jak i gdzie zamontować ?  (Przeczytany 4380 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
RADIO CB - jak i gdzie zamontować ?
« dnia: 02 - Czerwca - 2015 - 14:19:59 »
Witam.
W prawie każdym aucie zawsze jest dylemat gdzie zamontować CB Radio i antenę.
W tym temacie podzielmy się swoimi pomysłami z innymi ;) 

Auto: Sharan mk1 99r.
Radio: President Harry Classic (po lekkim tuningu, ale dalej to szumofon)
Antena: Sirio Turbo 600 PL wys. od podstawy: 115 cm (na stałe w dachu)
Głośnik: Samlex (poprawia słyszalność o 100%)

Radyjko zamontowane jest na metalowym uchwycie do obudowy konsoli środkowej, popielniczka została usunięta a w jej miejscu mam wkład z popielniczki a jako przykrywka posłużyła oryginalna klapka z popielniczki (zdemontowana z popielniczki). Niestety przy takim usytuowaniu radia nie ma mowy o pełnym korzystaniu z popiołki (dla mnie to nie problem, bo nie palę). Dodatkowy głośnik przy uchwycie do otwierania maski robi naprawdę świetną robotę (bez niego słyszalność radyjka danego na full była wręcz żenująca).
Antena to znana większości CB-radiowcom Sirio Turbo 600 PL zamontowana na stałe w oryginalnym otworze po jakieś i krótkiej antence nad przedziałem bagażowym.
Zasięgi na tak krótkiej antenie (115 cm) są dla mnie w zupełności wystarczające, szczególnie jeżdżąc po aglomeracji Śląskiej gdzie ilość działających CB-radyjek jest  wręcz porażająca :o Jeżdżąc po autostardach w otwartym terenie (nie góry) bez problemu rozmawiam na odległość 10-12 km, co moim skromnym zdaniem jet większości z nas wystarczającą odległością na komunikację drogową.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: Jak i gdzie zamontować CB Radio w aucie ?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Czerwca - 2015 - 18:04:31 »
Zazdroszczę takiego porządku w aucie. Jest tak sterylnie że poród można odbierać na dywanikach. Pełen szacunek.
W moim klekocie jest zdecydowanie większy Sajgon. Zamieszczę fotkę jak nie powinno się mieć w aucie (nie wypada mieć takiego syfu). Usprawiedliwieniem może być to iż jest to wóz roboczy z przeznaczeniem do wszystkiego i nie jest to auto jako wóz rodzinny.

Obok CB wkomponowałem transmiter, a jako głośniczek służy jeden ze starego kina domowego (taki wpadł w moje ręce).

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Jak i gdzie zamontować CB Radio w aucie ?
« Odpowiedź #2 dnia: 13 - Czerwca - 2015 - 20:01:03 »
Zazdroszczę takiego porządku w aucie.

Nie ma czego, pochwal się lepiej swoim radiem i anteną CB  ;)

Tagi wątku: