Autor Wątek: LUSTERKA - dobieramy pasujący wkład  (Przeczytany 697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
LUSTERKA - dobieramy pasujący wkład
« dnia: 04 - Maja - 2023 - 23:43:54 »
Cześć, spotkała mnie dzisiaj niemiła niespodzianka na parkingu pod sklepem: wsiadam do auta, zamykam drzwi, wrzucam wsteczny, ruszam i w tym momencie odpada mi wkład lewego lusterka...szlag, gdybym tego nie widział, to chyba bym nie uwierzył  :o

Oczywiście spadając na kostkę brukową, szkło rozbiło się na kawałki a miejsce po nim było bardzo gorące (miałem na stałe włączone ogrzewanie).

Szukam na już, pasującego wkładu lusterka asferycznego z podgrzewaniem, najlepiej coś z oryginału lub takie najbliższe oryginałowi.

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZGL
Odp: LUSTERKA - dobieramy pasujący wkład
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Maja - 2023 - 07:42:11 »
Ja jakiś czas temu kupiłem do Tourana dwa wkłady lusterka grzane z firmy Depo. Dość dobra jakość tych wkładów. Fajnie grzeją bo opór mają około 1 Ohma więc moc grzewcza około 12 wat. Ori miały cos koło 3 wat to rozgrzewały się wieczność. Te szkła odpadają ostatnimi czasy od tego plastiku niezależnie od tego czy używasz podgrzewania. Poprostu że starości. Kiedyś w Sharan ach to oderwać nie szło a obecnie same odpadają w nowszych autach. Ja zapobiegawczo szkła rozbierałem i niektóre trzymały się na 30 % powierzchni. Dałem na mamuta i po temacie.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #2 dnia: 05 - Maja - 2023 - 10:51:07 »
Z tego co wiem, to najtańsze zamienniki wkładów lusterek, nie pasują idealnie do Tiguana.
Niestety nie wiem, co dokładnie nie pasuje ale nie mam czasu ani nerwów na takie eksperymenty, więc zamówiłem u siebie na miejscu u znajomego w zaprzyjaźnionym sklepie.
Wkład lusterka asferycznego z podgrzewaniem, po nr VIN z firmy Magneti Marelli - może będzie dzisiaj około 13-stej (100zł) a jak nie dojedzie jeszcze dzisiaj to na poniedziałek to samo za 90 zł.

Co do zakupu samego szkła: nie mam teraz czasu na takie zabawy z klejeniem, szczególnie, że u mnie dzisiaj planowane jest 21st C i mam zamiar to wykorzystać w szczytnym celu - porządki w garażu i takie tam jeszcze  ;)   

Offline Pawel123

• new
« Odpowiedź #3 dnia: 05 - Maja - 2023 - 14:58:46 »
O klejenie to chodziło mi byś wyciągnął wkład z drugiego lustra bo duża szansa że i ono zaraz odleci. Taki ich urok. Robiłem juz w swoich autach i szwagierki w meriwie jedno zdążyłem pokleić bo drugie jej też odpadło. One tam są jakby klejone na czarny silikon, jakąś masę ale słabe to jest rozwiązanie mimo że ori. Tak, zamienniki bywają, ze obcierają przy stetowaniu szkłem o obudowę. Megneti z tego co wiem wypadało gorzej ale to jest jakby kwestia szczęścia czy im się udało przykleić prawidłowo czy nie.  Depo widziałem że do tiga są dość tanie bo około 30 zł ale mówię że sobie je chwalę.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: KR
« Odpowiedź #4 dnia: 05 - Maja - 2023 - 15:10:39 »
Fajnie grzeją bo opór mają około 1 Ohma więc moc grzewcza około 12 wat.

To kluczowa kwestia. Mierzyłem kilka różnych zamienników do VAG i każdy miał od 2x do 4x większą rezystancję, czy tyle razy gorsze grzanie niż OEM...
Ostatecznie do 1 auta kupiłem OEM, w 1 mam takie 2x gorsze, a w trzecim aucie przykleiłem taśmą dwustronną i już kilka lat trzyma... choć pewnie też gorzej grzeje przez taśmę.

Offline Pawel123

• new
« Odpowiedź #5 dnia: 05 - Maja - 2023 - 16:25:56 »
Ja dlatego wymieniłem wkłady w swoim Touranie.  Grzało tak że żona mi marudziła ze chyba musi zrobić z 30 km by się odmroziły. Gdzieś mam te oba wkłady i jeden miał chyba coś koło 8 ohmów a drugi chyba 11. Grzanie na poziomie jednego wata czy 2 watów był nie do przyjęcia. Polecam szkło przykleić silikonem czarnym lub mamutem.  Tylko nie za grubo tego kleju dawać.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #6 dnia: 05 - Maja - 2023 - 22:16:05 »
Wkład lusterka Magneti Marelli - odebrany i założony, widać zdecydowanie więcej niż przed założeniem  ::)

Dodano:  05 - Maja - 2023  -  23:11:30
Byłbym zapomniał: w zaprzyjaźnionym sklepie miałem okazję zerknąć i porównać wkłady Depo i TYC z wkładem Magneti Marelli i cieszę się, że zdecydowałem się na droższą opcję ;)

Zakupiony wkład z Magneti Marelli pasuje idealnie i mam wrażenie, że nawet lepiej od poprzedniego oryginalnego.
Na zdjęciu porównawczym, widać dokładnie te same napisy na nowym wkładzie i na tym 15-letnim org. z mojego Tiga.   
Mam też wrażenie, że pod tym zamazanym był znaczek VW  ::)

Tagi wątku: