Autor Wątek: [T5] Błąd - Mass airflow too high  (Przeczytany 2935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hohe

• :: TrendLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.5 TDI
  • Kod: BNZ
  • Moc: 131 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
[T5] Błąd - Mass airflow too high
« dnia: 02 - Maja - 2023 - 13:26:26 »
Dzień dobry.
Problem jak w temacie
005215 - Mass Air Flow during Regeneration too High
P145F - 000 - - MIL ON
Problem występował u mnie jakiś rok temu i potem samoczynnie ustal.
Ostatnio bylem zmuszony wymienić uszczelki w turbo bo strasznie śmierdziało spalinami w aucie (puszczało spaliny między turbo a kolektorem). Niestety po tej operacji problem powrócił. Nie wiem czy ma to związek, ale jakoś tak się zbiegło w czasie. Czy powodem tego może być:
1. Uszczelnienie wydechu, nie dmucha już spalin na lewo?
2. To że był demontowany filtr razem z boxem?
3. To że była odpinanq przepływka?
Czy może to nie ma nic wspólnego z tymi operacjami?
Dzięki z góry za zainteresowanie.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: Błąd - Mass airflow too high
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Maja - 2023 - 21:54:07 »
A po skasowaniu błąd powraca? Jeśli coś robisz i odpinasz wtyczki to komputer traci komunikację i zapisuje błąd.
Po skasowaniu nie powinien wrócić.
Sprawdź też czy sam przepływomierz nie jest zasyfiony i czy nie łapie gdzieś lewego powietrza. 

Dobrze by było dopisać rok, moc i najlepiej kod silnika.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Hohe

« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Maja - 2023 - 23:28:26 »
Dzięki za odpowiedź. Silnik to BNZ z 2007 roku. Przebieg jakieś 235000. Jak siądę do kompa to dopisze to do profilu. Lewego powietrza na 99% nie łapie, sprawdzałem niedawno bo mi dziwnie "syczało", a to była ta nieszczelność w turbo. Kompa w trasie nie miałem, ale jak miałem z tym problem poprzednio, to po wyłączeniu auta i ponownym odpaleniu, sprężynka na desce znikała na jakiś czas. Teraz pojawiła się po kilku kilometrach z powrotem. Jako, że jest to spory kamper, ponad siedem metrów długości i dużo szerszy niż normalny T5, to nie jeżdżę nim na co dzień, ale jutro muszę podjechać jakieś 50 kilometrów to przetestuję. Samej przepływki jeszcze nie oglądałem, brak czasu. Czy można ją przeczyścić brake cleaner'em? Albo takim sprayem "kontakt" do elektroniki? I jeszcze jedno pytanie, czy z błędem na desce DPF się wypali? Pytam bo w moim "cywilnym" A4 przy zapisanym jakimś błędzie, np EGR - nie wypala.

Dodano:  02 - Maja - 2023  -  23:30:43
Jeszcze tylko dodam, że wywalił ten błąd po jakichś 250 kilometrach. Myślę, że wywala go tylko kiedy próbuje wypalić DPF.

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: ZGL
« Odpowiedź #3 dnia: 03 - Maja - 2023 - 06:48:43 »
Z tym błędem nie ma nic wspólnego ani odpinanie przeokywki ani nieszczelnosc na wydechu. Dlatego tak uważam bo masz za duży przepływ przez przeplywke co odrazu mówi nam że jest nieszczelnosc na części dolotowej a precyzyjniej mówiąc między turbina a kolektorem dolotowym czyli po drodze wszelakie złączki oraz intercooler.
Jakby autor zrobił logi dynamiczne z przyspieszania oczewiscie z restartem przed logiem to by było widać wszystko.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 03 - Maja - 2023 - 07:55:45 »
Tak po mojemu.  Jeśli była by nieszczelność to błąd by dotyczył za małego przepływu powietrza. A między przepływomierzem a turbo nie ma już żadnego czujnika.
Sam czujnik na przepływomierzu można wyczyścić tymi środkami jakie wymieniłeś. 
W vcds można zrobić podgląd jaki jest przepływ zadany i rzeczywisty.
To samo można zrobić jakie jest ciśnienie doładowania zadane i rzeczywiste.

Samo wypięcie wtyczki zawsze wygeneruje błąd w pamięci.

Co do samego wozu to wiem jak to wygląda bo przez miejscowość w której mieszkam cały rok jeżdżą kampery różnego rodzaju i wielkości.  Oczywiście najwięcej Fiata i Renault.  Ale jak widzę w takiej zabudowie t5 to micha mi się cieszy bo to nie codzienny widok w całej masie tego typu pojazdów.  Więcej razy spotykam lamborghini,  porsche wszelkiego rodzaju itp.... niż t5 z takową zabudową.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk
P145F sam ten błąd dotyczy przepływomierza ten 05215 też, natomiast 005215 już ma związek z alternatorem więc należy podawać nr bądź kody błędów starannie.
 Możesz wymusić wypalanie dpf ale do tego potrzebujesz vcds lub inne urządzenie diagnostyczne które ogarnia takie rzeczy. Jeśli rzeczywiście jest zapełniony to sam sterownik i program przeprowadzą taką procedurę. 
Sama zapalająca się sprężynka może mieć coś wspólnego ze świecami,  może gdzieś przy wcześniejszych naprawach kabel był ruszony , warto posprawdzać wszystkie połączenia. 
Jeśli sama przepływa jest walnięta a myślę że jest na 90% to przy większym obciążeniu pokaże za duży przepływ a co za tym idzie sypnie błędem.

Offline Hohe

« Odpowiedź #5 dnia: 03 - Maja - 2023 - 08:38:02 »
W logach dynamicznych jestem, niestety, Lajkonikiem - nigdy nie robiłem. Ale jak mi powiecie czego dokładnie to mają być logi, to postaram się zrobić. Przepływkę oczywiście wyczyszczę. A tak wygląda mój Paskud.  :)

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 03 - Maja - 2023 - 08:40:02 »
A w takiej zabudowie to jeszcze nie widziałem,  w normalnej kamperowskiej tak . Ten bardziej przypomina taki busik do przewozu osób.  Sorry za porównanie ale takie skojarzenie.

Ps jak będzie w rejonach J.Bodeńskiego daj znać.  Chętnie zobaczę na żywo.

Offline Hohe

« Odpowiedź #7 dnia: 03 - Maja - 2023 - 09:08:29 »
Bo to był bus, jest taka firma Mellor, która robi niskopodłogowe busy na bazie różnych marek. W moim z VW został tylko przód. Za morze się jeszcze nie wybierałem, ale kto wie...

Offline Pawel123

• new
« Odpowiedź #8 dnia: 03 - Maja - 2023 - 13:54:50 »
Tak po mojemu.  Jeśli była by nieszczelność to błąd by dotyczył za małego przepływu powietrza. A między przepływomierzem a turbo nie ma już żadnego czujnika.

Źle rozumujesz i nie czytasz co napisałem ze zrozumieniem. Nieszczelnosc za turbo a przed kolektorek dolotowym powoduje że turbina dmucha jak szalona ale nie może wytworzyć ciśnienia doładowania odpowiedniego. Dlatego więc turbo chodzi ponad normę czyli zasysa też ponad normę bo połowa powietrza przecież idzie w kosmos. Skoro więcej zaciąga to przeplywke też musi pokazywać duże wartości.  Logi dynamiczne z przeplywke i doładowania prawdę powiedzą.  No ewentualnie można ręcznie szukać tej nieszczelnosc jak wspomniałem za turbiną czyli węże, łączenia, intercooler, węże, kolektor dolotowy.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 03 - Maja - 2023 - 14:59:15 »
Zgadza się,  ale taka nieszczelność za turbo dała by znak w postaci osmolonego ,zaolejonego przewodu, rury, jak tam kto chce nazwać.  Samo auto też by było zmulone trochę bo turbo jak można to nazwać nie wydala bo nie może nabić ciśnienia tyle ile trzeba.  A właściciel nie wspomniał że auto zamula albo podczas uszczelnienia wydechu nie zauważył nalotu oleju itp.  Takie ślady już nawet daje przewód pogryziony przez kunę. 
Jest na odcinku przed turbo a za przepływomierzem wąż podciśnienia. Może on jest nieszczelny .

Offline mario11

• VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BMP
  • Moc: 140 KM
  • Rej: ZGY
« Odpowiedź #10 dnia: 07 - Maja - 2023 - 14:21:59 »
@Hohe

Może to będzie pomocne.
(plus oczywiście odczyt bloków wartości mierzonych na samochodzie)

https://www.gerritspeek.nl/vag-com_dtc-p145f.html

Passat B5 1.9 TDI PD [ATJ] 115 KM

Offline Pawel123

• new
« Odpowiedź #11 dnia: 07 - Maja - 2023 - 19:01:31 »
Zgadza się,  ale taka...

Zależy od wielkości nieszczelnosci. Dziura jak po dobrym śrubokręcie wbitym w wąż nie będzie skutkować niczym poza odrobinę zwiększonym przepływem przez przeplywke. Dziura wrecz rozdarcie na dwa palce będzie powodować świst, jakieś tam zapocenie przy tej dziurze ale bez przesady. No chyba że turbo pluje olejem lub odma. No ale ja nie wiem czy ktoś to sprawdza, dba o auto-chyba nikt. Dziura na dobre trzy palce to juz dobre sapanie z rury takie, że przyspieszając po 5 sekundach wywala błąd doładowania.

P. S znowu nie można napisać poprawnie kilku wyrazów np:przeplywke i nieszczelnosci.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #12 dnia: 07 - Maja - 2023 - 19:28:57 »
Wczoraj zdemontowałem wąż od turbo za intercooler ten czerwony z 1.9 tdi . Podczas dawania gazu podczas jazdy  czasem był słyszalny syk. Na postoju ok.
Po oględzinach właśnie ten wąż był osmolony ,miał naloty jak by sadzy że tak to nazwę.  Okazało się że ma dziurki wielkości szpilki w kilku miejscach . Więc nawet przy tej wielkości nieszczelność rura była osmolona.

Offline Pawel123

• new
« Odpowiedź #13 dnia: 07 - Maja - 2023 - 21:41:40 »
Jak juz pisałem. Nie wiem w jakim stanie odma i turbo. Trzeba dobrze pojeździć by było nieosmolone tylko o lane olejem.  Kolego siedzę w branży motoryzacyjnej już sporo czasu. Takich węży i innych rzeczy się w życiu na wymieniałem.
No i nie za intercoolerem ten wąż czerwony tylko przed. Od turbo w stronę IC więc przed.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #14 dnia: 07 - Maja - 2023 - 22:20:20 »
Dla mnie osmolone bo to nie mokre tylko suchy nalot ,nagar przylepiony .
Za inter miałem na myśli że w tym przypadku oby dwa węże są równolegle jeden o góry drugi na dole. I stojąc przed autem w sumie oby dwa są za . A nie ze jeden wchodzi z lewej a wychodzi z prawej.  Z resztą nie ma znaczenia w tym przypadku za, przed , z boku.  Bo nie tyczy t5 tylko golfa 4 . A właściwie tego że dziurka wielkości główki szpilki potrafi dać znak że jest nie szczelne . I to turbo nie leje olejem bo w środku jak to bywa minimalne ślady oleju , sama chłodnia też sucha. Więc nie szukaj sporu gdzie go nie ma.  Dotyczyło by to konkretnego przypadku to i miejsce było by sprecyzowane. 
Jak dla mnie taka konwersacja nie wnosi nic do tematu.  Czysty spam.  Nie zakładam z góry że się nie znasz ,  bo nie oceniam nikogo kto gdzie i po co . Czy się ktoś zna czy nie . Czy ktoś siedzi w czymś czy stoi.  Nie ma lepszych czy gorszych.

Offline Hohe

« Odpowiedź #15 dnia: 11 - Maja - 2023 - 00:29:38 »
@Hohe

Może to będzie pomocne.
(plus oczywiście odczyt bloków wartości mierzonych na samochodzie)

https://www.gerritspeek.nl/vag-com_dtc-p145f.html

Dzięki, widziałem to wcześniej. Wyprogramowałem EGR plus został usunięty błąd przepływki. Plusem jest to, że teraz DPF się wypala bez problemu ale niestety dalej syczy jak wściekły. Jak mu depnę albo jak po prostu ciągnie - to jest cisza. Kiedy odpuszczam gaz, lekko, zaczyna się koncert. Nie wiem co mu jest i chwilowo nie mam czasu szukać, nomen omen, dziury w całym. Wiem natomiast napewno, że wróciło to po uszczelnieniu połączenia turbo-kolektor.

Offline mario11

• VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BMP
  • Moc: 140 KM
  • Rej: ZGY
« Odpowiedź #16 dnia: 11 - Maja - 2023 - 09:08:22 »
Z gwizdaniem i syczeniem tak jak by z turbiny spotkałem się w Fordzie Mondeo i Audi A4B7 . W obu przypadkach wina była po stronie uszczelnienia kolektora wydechowego.  Jednak działo się to przy gazowaniu i ostrym przyspieszaniu , a nie po odpuszczeniu gazu.
Przy dziurze w układzie dolotowym też syczy ale w moim przypadku wywalało błąd (z pamięci) "dolna granica ciśnienia doładowania nieosiągnięta".
Passat B5 1.9 TDI PD [ATJ] 115 KM

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #17 dnia: 11 - Maja - 2023 - 09:23:53 »
Jak mu depnę albo jak po prostu ciągnie - to jest cisza. Kiedy odpuszczam gaz, lekko, zaczyna się koncert.
Surge turbosprężarki. Gdy miałeś nieszczelność to uciekało dziurą a jak uszczelniłeś to ciśnienie wraca do turbo i gwiżdże. Może być od źle pracującej geometrii turbo, niedrożny DPF lub KAT i są cofki do turbo. Sprawdź pod obciążeniem dynamicznym jak trzyma zadane ciśnienie doładowania.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #18 dnia: 11 - Maja - 2023 - 15:29:30 »
Miałem kiedyś w t 5 problem z odgłosami  przy odpuszczaniu gazu . Winny był zaworek ciśnienia i któryś wężyk.  Szukaj pod podszybiem jak na foto. Ktoś niech daje gaz i odpuszcza a ty nasłuchuj.
@doggie wydaje mi się ze jak by turbo było nie wydolne to odgłosy i spadki mocy by były odczuwalne. Ja bardzo długo namierzałem ten odgłos.  Z tym że błędów też nie było. Ale nie dam ręki uciąć bo to już dawno było.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #19 dnia: 11 - Maja - 2023 - 19:43:30 »
wydaje mi się ze jak by turbo było nie wydolne to odgłosy i spadki mocy by były odczuwalne
Ale surge niekoniecznie musi oznaczać że turbo jest niewydolne a wręcz przeciwnie

Offline Hohe

« Odpowiedź #20 dnia: 11 - Maja - 2023 - 23:16:55 »
Poszukam, dzięki. Problem tylko w tym, że na postoju to po pierwsze słabo słychać, a po drugie ten cholerny klekot zagłusza wszystko. Logi też zrobię jak tylko znajdę chwilę. Dzięki za wszystkie wskazówki Panowie.  :thumbup:

Dodano:  11 - Maja - 2023  -  23:39:21
Jeszcze dwie sprawy, czy masz na myśli wężyki podciśnienia? A druga, u mnie raczej katalizatora nie ma, ale zanim uszczelniłem turbo to szukałem problemów w wydechu i odkryłem, że spaliny walą mocno spod jednej z opasek, pierwszej za DPFem. Czy to możliwe, że może być przyznany któryś z tłumików?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #21 dnia: 12 - Maja - 2023 - 08:14:34 »
Tak wężyki podciśnienia i tam jest też taki zawór który wydaje dźwięk przy odpuszczaniu gazu jak jest zepsuty.  Sam nieszczelny wydech też może mieć jakiś wpływ dźwięk pracy silnika a raczej samego wydechu. Na sam silnik raczej nie jak to za dpf jest. Ale 100% pewności nie mam

Offline Hohe

« Odpowiedź #22 dnia: 12 - Maja - 2023 - 22:31:28 »
Panowie, narobiłem różnych logów. Jak się nimi pochwalić, bo coś nie ogarniam tego forum?

Dodano:  13 - Maja - 2023  -  00:14:42
Dobra, wrzucam linkę do Dropboxa i proszę fachowców o rzucenie okiem.
https://www.dropbox.com/sh/f7outvfphza9stw/AADMms9pVXXzdTsnNIt8PsMpa?dl=0

Dodano:  16 - Maja - 2023  -  00:34:27
Nikt się na tym nie zna?

Offline Hohe

Odp: [T5] Błąd - Mass airflow too high
« Odpowiedź #23 dnia: 02 - Czerwca - 2023 - 22:49:16 »
Panowie, wracam do tematu. Dopiero dzisiaj udało mi się założyć zaślepkę EGR i przy okazji, po odpaleniu auta, włożyłem rękę za silnik. Mało mnie serce nie pękło jak poczułem spaliny na ręce, n4pierdalajace, bo ciężko to nazwać inaczej, spomiędzy turbo a kolektora. Z tego trójkątnego majstersztyku VW, gdzie siedzi od paru tygodni nowa uszczelka. Dlaczego? Próbowałem dokręcić, ale jest na max. Co się dzieje?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
Odp: [T5] Błąd - Mass airflow too high
« Odpowiedź #24 dnia: 03 - Czerwca - 2023 - 06:36:54 »

...... Z tego trójkątnego majstersztyku VW, gdzie siedzi od paru tygodni nowa uszczelka. Dlaczego? Próbowałem dokręcić, ale jest na max. Co się dzieje?

Nie mogę skojarzyć co to  i gdzie jest ten trójkąt.  Jak możesz to wrzuć fote.Często jak się coś na max dokręci to można to zepsuć, dlatego podawane jest z jaką siłą trzeba dokręcić śruby w Nm.

Tagi wątku: