Autor Wątek: DRZWI - nie można ich otworzyć  (Przeczytany 346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sponsor133

• :: StartLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.2 ??
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: KTA
DRZWI - nie można ich otworzyć
« dnia: 25 - Kwietnia - 2023 - 13:34:14 »
VW Polo IV 9N 2002 47kW
Dzień dobry.
Sytuacja z tych najbardziej beznadziejnych. Drzwi nie dają się otworzyć ani od zewnątrz, ani od wewnątrz. Nie pomaga złapanie "cycka" od blokady drzwi i otwieranie klamkami czy guzikiem ani z klucza.
Nie działa guzik zamykania/otwierania zamka na drzwiach kierowcy (silniczek kręci, buczy, coś). Otwieranie kluczykiem również nie działa (ta sama sytuacja co z przyciskiem).

Nie pomagają oklepywania, a raczej to już okładanie pięścią okolic pod klamką od zewnątrz.
Jakimś cudem zdjąłem tapicerkę bez uszkodzeń, odkręciłem blachę.
Gdy popycham teren pręcik od "cycka" on od razu odskakuje, po filmikach na YT zauważyłem że nie powinno tak być i zamek powinien zrobić takie "hhrrr" (próbuję naśladować ten dźwięk.
Próbowałem wszystkiego.
Myślałem, że może smar zaschnął - podgrzewałem hotairem - nic to nie dało.
Ogólnie doatep do rygla jest do kitu w zasadzie nie ma go wcale, nic nie daje dłubanie śrubokrętem.
Puściłem wyższe napięcie do silniczka - zamiast 12v to dawałem stopniowo nawet 22v. Nic to nie dało, jedyne co zauważyłem to że w środku ewidentnie coś próbuje przeskoczyć ale nie daje rady a po częściach zamka nie widzę wgl żadnej reakcji - jakby coś w środku pękło lub spadło.
Okłady młotkiem silniczka przy popychaniu pręcika od "cycka" też nic nie dały, podobnie jak + zwiększenie napięcia na silniczek.
Już nie zależy mi by wydostać to cało, chce otworzyć te drzwi.

Ogólnie to już nie proszę o pomoc w zdjęciu tego a proszę o poradę jak to roz...zniszczyć Zamek trzyma się na dwóch śrubach od boku do których no nie mam dostępu bo drzwi zamknięte.
Kumpel coś myslał by drzwi zdjąć z zawiasów, ale po "przespaniu się z tym" stwierdził że to nie da rady tak.
Ma ktoś jakieś pomysły?

Załączam zdjęcie mojej perspektywy na zamek w linku bo nie mieści się do załącznika.
https://zapodaj.net/2119ad165e273.jpg.html

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Rej: ZGL
Odp: DRZWI - nie można ich otworzyć
« Odpowiedź #1 dnia: 25 - Kwietnia - 2023 - 16:35:48 »
Drutami szpilorkami, a ja nawet używam blaszek od piór wycieraczek. Przyjrzyj się w drugich drzwiach gdzie musisz w zamku wcisnąć by zamek się otworzył.  Dla ułatwienia  ściąga się uszczelkę. Ja mam jeszcze mała żaróweczkę W1.1W by sobie tam przyświecić.

Offline sponsor133

• :: StartLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.2 ??
  • Moc: ?? KM
  • Rej: KTA
Odp: DRZWI - nie można ich otworzyć
« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Maja - 2023 - 00:59:08 »
Witam wszystkich, powracam z dobrymi wiadomościami dla potomnych. Jeśli chodzi o dłubanie w zamku szpilorkami - kompletnie to nie wypaliło, nawet przy sprawnym zamku i otwartych drzwiach nie umiałem znaleźć nic co mógłbym popchnąć "śpikulcem" by się odryglowało.
Mimo to udało mi się otworzyć te nieszczęsne drzwi, już tłumaczę jak: należy odkręcić cztery śrubki torx (jest ich 5 ale ta ostatnia jest nieistotna), najtrudniej będzie z tą na dole zamka bo przeszkadza blacha drzwi - trzeba wyposażyć się w szczypce precyzyjne z "długimi tymi do chwytania" i próbować ją odkręcić, ewentualnie nawalać w tę śrubkę jakimś cienkim przecinakiem by ją zruszać, a potem powolutku odkręcać. Po odkręceniu tych śrubek mechanizm z silniczkiem lata w górę i w dół jednak dalej trzyma się zamka na tej ostatniej śrubce, trzeba go unieść jak najwyżej się da. W tym momencie mój rygiel puścił i drzwi się otworzyły lecz jeśli komuś by dalej zamek sprawiał problem to po uniesieniu tego silniczka jest dostęp do zamka i można pogrzebać śrubokrętem i na pewno puści. Potem już z górki, z boku drzwi są dwie śrubki gwiazdki, bodaj M40. Dodam jutro zdjęcia.

Tagi wątku: