Autor Wątek: Dzbanek do filtrowania wody - wybór, zakup i opinie  (Przeczytany 2684 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline braciarz

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AUY
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: FWD
  • Rej: SM
Dzbanek do filtrowania wody - wybór, zakup i opinie
« dnia: 06 - Marca - 2023 - 09:13:55 »
Witam serdecznie, potrzebuję praktycznych porad co do wyboru i zakupu dzbanka do filtrowania wody.
Główne założenia, dotyczą pozbycia się białego osadu z czajnika i ekspresu do kawy.
Jeśli posiadacie i użytkujecie takie dzbanki, to proszę o jakieś cenne wskazówki?

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: Dzbanek do filtrowania wody - wybór, zakup i opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 06 - Marca - 2023 - 09:15:58 »
Główne założenia, dotyczą pozbycia się białego osadu z czajnika i ekspresu do kawy.
Ograniczysz ale się nie pozbędziesz całkowicie

Dodano:  06 - Marca - 2023  -  09:17:58
to proszę o jakieś cenne wskazówki?

Nie wiem ale wydaje mi się, że nie ma tutaj wielkiej filozofii, kupujesz taki jaki ci sie podoba, jaki odpowiada pojemnością i cieszysz się z użytkowania. Ja mam Brittę 2 litrową z elektronicznym wskaźnikiem zużycia filtra a raczej czasu jego użytkowania od jakichś 2 -3 lat i spełnia swoją rolę. Pewną różnicę można zauważyć w filtrach, bo np. oryginalna britta maxtra filtruje wodę bardzo wolno zaś przez zamienniki np. dafi czy aquaphor woda przepływa znacznie szybciej, wydaje mi się że w związku z tym gorzej filtrują. Najlepszym rozwiązaniem w domu jest centralny filtr na wodociągu i nad takim się zastanawiam.

Podziękował: braciarz

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #2 dnia: 06 - Marca - 2023 - 09:48:15 »
Sam co prawda nie mam takiego dzbanka ale jestem teraz u córki i ona posiada taki dzbanek od paru lat.
Wcześniej miała dosyć tani Aquaphor i była z niego średnio zadowolona a teraz od 2 lat korzysta z dzbanka Dafi.
Dafi, plusy:
- nalewanie wody bez ściągania pokrywy
- szybkie filtrowanie wody
- dzbabek i filtry, tańsze od Brita
- brak widocznego osadu w czajniku
- 2 lata i dalej nie popękany plastik.

Dafi, minusy:
- 1.2L przefiltrowanej wody - to trochę za mało, na 2 dorosłych + 2 małych dzieci

Reasumując, właśnie zacząłem się zastanawiać, czy nie kupić sobie takiego dzbanka  ::) :D

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 06 - Marca - 2023 - 10:07:24 »
- szybkie filtrowanie wody
W opinii laika jakim jestem ciężko stwierdzić czy lepsze dla czystości oczyszczania wody jest szybkie czy też wolne filtrowanie. Na moją logiką (być może błędną) wydaje mi się, że wolne filtrowanie jest dokładniejsze, porównuję to jak z sitkiem i wielkością jego otworów

Offline shvmp00

• Clubowicz
  • VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DGVA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: EL
« Odpowiedź #4 dnia: 06 - Marca - 2023 - 10:15:51 »
Ja mam dzbanek Dafi już chyba 4 albo 5 rok i jestem bardzo zadowolony, kupiłem sobie też butelkę filtrującą i jestem zachwycony. Filtry nie są drogie i nigdy nie miałem problemu z odfiltrowaną wodą. Co do dzbanka, z którego korzystam to filtruje na raz 1,5l wody. Rodzice leją wodę z dzbanka do zbiornika na wodę w ekspresie i odkamienianie zamiast co miesiąc muszą robić co 2-3. No i filtry Dafi są praktycznie w każdym markecie (w Lidlu są stosunkowo często promocje).

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 06 - Marca - 2023 - 10:20:05 »
Rodzice leją wodę z dzbanka do zbiornika na wodę w ekspresie i odkamienianie zamiast co miesiąc muszą robić co 2-3
Tylko ekspresy nie mają czujnika zabrudzenia, zaprogramowane są na ilość cykli i czy będziesz lał wodę prosto z kranu czy z filtra i tak ilość cykli jest taka sama ale mimo tego również do ekspresu nalewam wodę z dzbanka.

Dodano:  06 - Marca - 2023  -  10:23:34
Polecam poszperać i poszukać lektury
Dzbanek filtrujący do wody – co warto wiedzieć?

Jaki filtr do wody wybrać?
Cytuj (zaznaczone)
Znanym i popularnym rozwiązaniem są dzbanki filtrujące. Te poręczne uzdatniacze kuszą ceną i wygodą - w porównaniu do innych filtrów nie trzeba ich montować, a ich zakup i eksploatacja są bardzo tanie. Jednak nic nie jest idealne. Dzbanki filtrujące przede wszystkim poprawiają smak i kolor wody, ale ich skuteczność w usuwaniu zanieczyszczeń nie należy do wysokich.

Cytuj (zaznaczone)
Podsumowanie
Przed wyborem uzdatniacza wody należy odpowiedzieć sobie na kilka pytań. W jakim celu chcę korzystać z uzdatniacza? Jakie parametry wody chcę poprawić? Ile wolnego miejsca oraz pieniędzy chcę w tym celu przeznaczyć? Dopiero po określeniu tych kwestii można przeanalizować dostępne na rynku produkty. Jeśli chcemy pozbyć się kamienia z armatury i czajnika, powinniśmy skorzystać ze zmiękczacza wody. W przypadku wody pitnej, najlepiej zdecydować się na profesjonalny system odwróconej osmozy lub bardziej podstawowy filtr pod zlew z węglem aktywnym.

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #6 dnia: 06 - Marca - 2023 - 13:33:00 »
Mam Brite i to samo zauważyłem ze wolniej filtruje niż Dafi w pracy. Ale teraz kupiłem do niej filtry DAFI i czas podobny mi sie wydaje. Bo ja mam jakieś Maxtram+ filtry tzn brita wstawiłe taki "ślimaczek" i moze przez to wolniej idzie.
A co do wody w domu mam tylko jeden filtr sznurkowy, który wymieniam, łapie sporo żelaza bo jest rudy i zanieczyszczenia taki muł.  Mam ochote dołozyć węglowy bo ceny mocno spadły.
W temacie wody mam jeszcze zmiękczacz - takie pudło Cosmo waterhome22, podłaczyłem sam na elastycznych wężach. Sypie sól w tabletka do płukania złoża jonowyeminnego i mam wode bez kamienia w domu. Nie mam ustawionej tak całkiem na 0, ale kilka 4-5 stopni trwarodści. Normalnie mam chyba około 30.

2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline braciarz

• clubmen
« Odpowiedź #7 dnia: 07 - Marca - 2023 - 12:05:12 »
Dzięki panowie za odpowiedzi, co nieco mi rozjaśniły ten temat  :thumbup:
Na dniach, pochodzę po okolicznych sklepach i sprawdzę co nam z żoną podpasuje najbardziej.
Dam znać, jak coś wybiorę i kupię  ;)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Rej: OK
« Odpowiedź #8 dnia: 11 - Czerwca - 2023 - 12:53:25 »
Reasumując, właśnie zacząłem się zastanawiać, czy nie kupić sobie takiego dzbanka
Zapomniałem napisać: parę dni później, kupiłem w Media Expert - dzbanek Brita i już 3 miesiąc używam go z dużym zadowoleniem  ;)

Kupując, sugerowałem się firmą i ceną za komplet z filtrami - wybrałem niebieski dzbanek BRITA Marella XL Maxtra Plus o pojemności 3.5L z 4 wkładami do filtrowania, za co zapłaciłem 19.99 zł.

Jak na razie, mija już 3-miesiąc użytkowania i razem z żoną, jesteśmy bardzo z niego zadowoleni. 

Offline braciarz

• clubmen
« Odpowiedź #9 dnia: 11 - Czerwca - 2023 - 14:56:58 »
Też kupiłem dzbanek Brita ale dałem 69zł za sam dzbanek a filtry kupowałem osobno.
Dzbanek działa jak powinien, tzn. filtruje wode a w czajniku i ekspresie do kawy, w końcu bez osadu i czysto :thumbup: 

Podziękował: pretor

Tagi wątku: