Autor Wątek: KOŁA-FELGI-OPONY - Golf Sportsvan  (Przeczytany 741 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Devianer

• :: TrendLine
  • VW: Golf Sportsvan
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: OP
KOŁA-FELGI-OPONY - Golf Sportsvan
« dnia: 20 - Października - 2023 - 11:59:03 »
Witajcie,

Jestem posiadaczem VW Golf Sportsvan 1.6 ??? z 2016r

Zwracam się z wielką prośbą o pomoc w temacie komunikatu o utracie ciśnienia w oponach.
Trzy miesiące temu zakupiłem nowe opony 205/55R17.
Jak się później zorientowałem, nie są one wyszczególnione w rekomendowanych do tego modelu.
Od zakupu borykam się z komunikatem o utracie ciśnienia, mimo że ciśnienie jest ok.
Czasami jest to dla wszystkich opon a czasami dla przedniej prawej.
Do tej pory miałem ciśnienie 2.4-2.5 bar ostatnio 2.7 bar ale też  to nie pomogło.

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć, jakie ciśnienie powinno być nabite dla tego profilu opon?
Zakładam, że to wpływa na przeliczanie komputera odnośnie obrotu koła i dlatego są takie komunikaty.

Bardzo proszę o wsparcie.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: KOŁA-FELGI-OPONY - Golf Sportsvan
« Odpowiedź #1 dnia: 20 - Października - 2023 - 14:32:20 »
Trzy miesiące temu zakupiłem nowe opony 205/55R17.
Mam podobny rozmiar 235/55/ R17 w Tiguanie ale to inne auto i inne ciśnienie. To są opony letnie ?

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć, jakie ciśnienie powinno być nabite dla tego profilu opon?
Jeśli ten rozmiar opony nie jest rekomendowany do twojego modelu auta, to nie ma jak sprawdzić co powinno być a zostaje eksperymentowanie z różnymi ciśnieniami i dobranie takiego jak Tobie będzie pasować.

Od zakupu borykam się z komunikatem o utracie ciśnienia, mimo że ciśnienie jest ok.
Czasami jest to dla wszystkich opon a czasami dla przedniej prawej.
Rozumiem, że odkąd kupiłeś to auto a nie nowe opony - pytam bo nie jestem pewny.

Zakładam, że to wpływa na przeliczanie komputera odnośnie obrotu koła i dlatego są takie komunikaty.
Jeśli masz w każdej oponie to samo ciśnienie, to nie ma możliwości aby system oparty o dane z czujnika ABSu, był aż tak mądry aby to pokazać o ile nie masz czujników TPMS w kołach.

Poniżej dane dla modelu VW Taigo 1.5 TSI, w którym taki rozmiar występuje fabrycznie:

Modele VW z fabrycznym rozmiarem opon 205/55 R17
- Golf VII Alltrack - 2.1
- Golf VII Variant Alltrack - 2.1
- Golf VIII - nie podano
- Jetta VII - 2.5
- T-Cross - 2.3/2.1
- Taigo - 2.3/2.1
- Touran II - 2.1/2.1

Jest jeszcze parę modeli ale to są modele wyłącznie na rynek Ameryki Południowej lub Chiński.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: KR
« Odpowiedź #2 dnia: 20 - Października - 2023 - 14:38:03 »
Dokładnie tak, system wykrywa różnice w prędkości obrotowej. Można bez błędu jeździć nawet na felgach o ile jedna nie ślizga się bardziej niż inne. 
Przyczyną może być też nierównomierne rozgrzanie kół z powodu (dużego!) problemu z jakimś hamulcem. Przy czym, to by było raczej wyczuwalne podczas jazdy: smród i ciepło.
Może też być problem z pierścieniem magnetycznym czujnika abs lub samym czujnikiem lub jego podłączeniem.

Offline Devianer

« Odpowiedź #3 dnia: 21 - Października - 2023 - 10:30:46 »
Cytuj (zaznaczone)
Mam podobny rozmiar 235/55/ R17 w Tiguanie ale to inne auto i inne ciśnienie. To są opony letnie ?

Tak, letnie

Cytuj (zaznaczone)
Jeśli ten rozmiar opony nie jest rekomendowany do twojego modelu auta, to nie ma jak sprawdzić co powinno być a zostaje eksperymentowanie z różnymi ciśnieniami i dobranie takiego jak Tobie będzie pasować.

Taki miałem plan, tylko zastanawiam się, czy iść w mniejsze ciśnienia 2.1-2.2 czy większe 2.6-2.7

Cytuj (zaznaczone)
Rozumiem, że odkąd kupiłeś to auto a nie nowe opony - pytam bo nie jestem pewny.

Kupiłem auto, i chwilę później nowe opony

Cytuj (zaznaczone)
Jeśli masz w każdej oponie to samo ciśnienie, to nie ma możliwości aby system oparty o dane z czujnika ABSu, był aż tak mądry aby to pokazać o ile nie masz czujników TPMS w kołach.

Nie mam czujników TPMS, więc wszystko opiera się o ABS

Cytuj (zaznaczone)
Dokładnie tak, system wykrywa różnice w prędkości obrotowej. Można bez błędu jeździć nawet na felgach o ile jedna nie ślizga się bardziej niż inne.
Przyczyną może być też nierównomierne rozgrzanie kół z powodu (dużego!) problemu z jakimś hamulcem. Przy czym, to by było raczej wyczuwalne podczas jazdy: smród i ciepło.
Może też być problem z pierścieniem magnetycznym czujnika abs lub samym czujnikiem lub jego podłączeniem.

Gdyby wskazywało cały czas jedno koło to bym rozumiał, ale tu najczęściej pokazuje wszystkie. Miałem tylko dwa przypadki na prawy przód.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #4 dnia: 21 - Października - 2023 - 21:39:04 »
...Może też być problem z pierścieniem magnetycznym czujnika abs lub samym czujnikiem lub jego podłączeniem.
Też bym zaczął od tego , bo to pomiar pasywny. Ważne żeby koła się kręciły z tą samą liczbą obrotów, szybkością.   
Wiec nie ma programu że musi być tak czy owak. A dla golfa i felgi 17" chyba jest 205/50

Dodano:  22 - Października - 2023  -  11:41:04
Zdarza się , że powietrze ucieka przez rant.  Zrób coś żeby powstała piana i nasmaruj rant na styku opony z felgą i zapodaj z 2.8 bara i obserwuj czy nie robią się bąble. 

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Devianer

« Odpowiedź #5 dnia: 23 - Października - 2023 - 12:31:16 »
Rozumiem, ale w większości przypadków system wskazuje wszystkie koła a u poprzedniego właściciela, jeździł na 16 i problemów nie było. Dlatego upatruje w ciśnieniu

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #6 dnia: 24 - Października - 2023 - 08:06:02 »
A tu problem o ktorym wspomniał @Frodo , z informacją odnośnie ciśnienie w oponach . Tylko system jest na tyle ubogi ,że nie podpowiada gdzie występuje  tylko zgłasza ogólnie co jakiś czas , znaczy zgłaszał. Klocki mimo tego iż było ich jeszcze połowę nie miały za bardzo jak się poruszać. 

Dodano:  24 - Października - 2023  -  12:33:40
Dlatego upatruje w ciśnieniu
A sprawdzałeś jakie mają być,  bo czasem dla osi tylnej i przedniej są inne . A opony jakie masz nie odbiegają znacznie od rekomendacji. 
Sprawdź same prędkości koła przy pomocy vcds jak masz możliwość
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #7 dnia: 24 - Października - 2023 - 13:26:23 »
czasem dla osi tylnej i przedniej są inne . A opony jakie masz nie odbiegają znacznie od rekomendacji.

To ogólnie oczywiście dobrze sprawdzić, ale nie ma wypływu na opisany problem bo po ustawieniu za pomocą "SET" system uczy się jak jest (stan faktyczny) i później zgłasza jeśli pojawiają się rozbieżności.
Głupie pytanie: czy Kolega wciska (przez jakiś czas) "SET" (czy jak to się tam nazywa w Golfie) przy włączonym zapłonie po każdym dopompowaniu lub innej zmianie?

Podziękował: doggie

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #8 dnia: 24 - Października - 2023 - 14:11:14 »
nie ma wypływu na opisany problem bo po ustawieniu za pomocą "SET" system uczy się jak jest (stan faktyczny) i później zgłasza jeśli pojawiają się rozbieżności.
Dokładnie tak, jak nie będziesz miał powietrza w jednym kole, wciśniesz i zresetujesz przyciskiem SET, następnie pojedziesz to system nie będzie zgłaszał braku powietrza :P

Offline Devianer

« Odpowiedź #9 dnia: 30 - Października - 2023 - 21:26:06 »
Panowie,

Czy ostatecznie pompować 2.3 na przód i 2.1 na tył? Za chwilę zmieniam na zimowe. Zimowe mam 205/55/R16

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK