Autor Wątek: OGRZEWANIE - słabo grzeje na nogi - dotyczy modelu Tiguan II / Golf VII  (Przeczytany 22656 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline artekk.it

• :: TrendLine
  • VW: Golf VII
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Napęd: FWD
  • Rej: EL
Odp: OGRZEWANIE - słabo grzeje na nogi - dotyczy modelu Tiguan II / Golf VII
« Odpowiedź #50 dnia: 10 - Sierpnia - 2021 - 20:40:18 »
Witam,
Panowie, czy ktoś może doszedł z tym ogrzewaniem ? U mnie było nawet ok, ale teraz ostatnio noce po 12 stopni i znów ten sam temat, czyli grzanie jest slabe. Usawione 22 stopnie, a z kratek przy 12 stopniach na zewnątrz leci chłodne powietrze. Już sam nie wiem co myśleć. Centrala VW nie ma rozwiązania, kierują do serwisu. Serwis ma związane ręce bo nie ma błędów, więc nic nie nogą wymienić, ponieważ nie ma podstaw do wyniany. Strzasznie mnie to już irytuje, szczególnie teraz, kiedy temperatura ma duże wahania pomiędzy dniem a wieczorem/nocą, że nie wyreguluje sama odpowiedniego powietrza, tylko trzeba samemu to robić.

Offline Apotar

• :: ComfortLine
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WW
« Odpowiedź #51 dnia: 11 - Sierpnia - 2021 - 13:32:07 »
że nie wyreguluje sama odpowiedniego powietrza, tylko trzeba samemu to robić.
Dlatego wolę ręczną klimę. Tak działają automaty. Komputer też automat. Niech zmierzą w ASO temperaturę i wyślą zdjęcie pomiaru do Centrali VW, by było wiadomo że trzeba coś tam udrożnić w kanale ciepłego powietrza.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #52 dnia: 11 - Sierpnia - 2021 - 21:11:34 »
Dlatego wolę ręczną klimę
A ja wolę wyłącznie dwu czy czterostrefowe klimy. Schładzaczem nic nie wyregulujesz, tym bardziej że to nie jest nawet climatic. To że w Tiguanie II jest problem nie oznacza że jest wszędzie. VW jak zwykle coś przekombinowal i nie przyznaje się do błędu, bo to dość często poruszany problem użytkowników Tiga II.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #53 dnia: 12 - Sierpnia - 2021 - 10:33:35 »
Panowie, wszyscy zgodnie twierdzicie że jest zimno ale tak naprawdę to jest dość subiektywne odczucie i dla każdego, to zimno może oznaczać zupełnie co innego. W autach w których jeżdżę jest zawsze zimno (bo tak zostałem wychowany i dla mnie jest okey), ale np. moja żona czy inni pasażerowie, twierdzą, że ze mną nie da się jeździć, bo zawsze mam w aucie zimno.
Dla przykładu, gdybym wsiadł do któregoś z tych niedogrzanych (według ich właścicieli) pojazdów, to mogło by się okazać, że jeszcze i tak obniżyłbym poziom ogrzewania. Dlatego uważam, że poruszany tu problem, może lub nawet na pewno, zdecydowanie dotyczy wszystkich lub prawie wszystkich posiadaczy Tiguana II i Golfa VII ale z racji różnych przyzwyczajeń i priorytetów grzejnych, zauważany i zgłaszany jest tylko przez część ciepłolubną. Inni może jej nie zauważają, bo dla nich to nie jest problem.

Piszecie panowie o robieniu testów i pomiarów - okey, ale dlaczego w strefie publicznej nikt tego nie widzi ?
Nagłośnienie tej sprawy, to klucz do sukcesu w jej rozwiązaniu ale sami musicie zadbać o upublicznianie wyników tych testów i pomiarów.

Wiem że ASO nie pozwoli nagrywać tego co robi ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby samemu nagrać taki filmik z kabiny pojazdu ,poparty fotkami, w którym opisujecie problem i pokazujecie ustawione temperatury w trybie AUTO na Climatronic ale też poziom temperatury przy nogach (tam gdzie jest zimno). 

Filmik i zdjęcia jako dowód, wrzucacie tutaj do tematu i nie tylko a ja już osobiście zadbam aby to poszło bardziej w świat i było lepiej widoczne ;)
Jak popularność tych testów, zacznie docierać do centrali VW, to wtedy zaczną reagować a jak wiecie z życia, w mediach drzemie ogromna siła.

Od dawna mamy profil Clubowy na FB, Twiter i YouTube - jestem przekonany, że tą drogą można Wam w jakimś stopniu pomóc rozwiązać ten ZIMNY PROBLEM. 

Gdyby ktoś z moich okolic, chciał zrobić taki porównawczy filmik i testy w swoim Tiguanie II / Golfie VII, to służę radą i pomocą  :vwclubpolska:   

Dodano:  12 - Sierpnia - 2021  -  12:19:09
Na forum są dwa wątki: jeden w dziale Tiguan II a drugi w dziale Golf VII - opisujące ten sam problem z ogrzewaniem na nogi.
W związku z tym, połączymy obydwa w jedną całość i jeden główny wątek przeniesiemy do działu ABC Techniczne.
Można też stworzyć całkowicie nowy dział, np. "Niedoróbki VW" lub cos podobnie brzmiącego, co będzie lepiej rozpoznawalne przez Google a przez to, szybciej widoczne dla decydentów z Volkswagena.

Offline artekk.it

• :: TrendLine
  • Wersja: Highline
  • Rej: EL
« Odpowiedź #54 dnia: 28 - Sierpnia - 2021 - 23:13:50 »

To nie jest subiektywne odczucie, kilka osób, które ze mną jechały również to potwierdziło, że jest zimno. Jeżdżę różnymi autami, nie tylko z koncernu VAG i tam ustawiam najwyżej 21 stopni i jest to temperatura wystarczająca. W moim aucie ewidentnie jest coś nie tak. Zimą zostawiłem auto w serwisie na tydzień czasu. Zrobili pomiary i porównali z takim samym modelem jaki mieli na stanie. W tym drugim aucie wyszły one zupełnie inaczej, były o wiele wyższe. Konsultowali to z Centralą w Poznaniu, oprócz ustawień fabrycznych zrobili coś jeszcze o czym nie chcieli powiedzieć. Nawiew na nogi zaczął grzać lepiej, ale to jeszcze nie to, powrót w celu dalszej diagnozy, kolejny tydzień w serwisie, ale nic więcej nie zrobili. Jest trochę lepiej, ale dalej nie jest komfortowo. Temat jest coraz szerszy, prześledziłem fora T-roca (tam również jest taki temat) niemieckie fora, gdzie jedni piszą, że jest zimno przy 21-22 stopniach, inni, że taka temperatura jest wystarczająca i że auta są dobrze ogrzane. Tam podejrzenia padają na wymienniki ciepła, panele klimatronika, pompę wody, ale nie ma konkretnych informacji co do napraw. Według mnie ewidentnie musi być coś z czujnikami, które podają na wewnętrzne kratki zbyt chłodne powietrze. Na dworze mamy 15 stopni, ustawiam 22 stopnie, a z tych właśnie kratek leci chłodne powietrze, które opada w okolice nóg. Oczywiście nikt nie bierze pod uwagę wady czujnika bo nie pokazuje on błędu, a jeżeli nie pokazuje to znaczy, że jest ok. Nawet nie ma chęci podmiany, żeby zobaczyć jak system będzie się zachowywał. Na sugestie, żeby sprawdzić to czy tamto pokiwają tylko głową. Składałem nawet reklamację do Centrali z linkami do różnych forów z tematem ogrzewania jaki zgłaszają użytkownicy, ale nie ma to widać sensu bo nawet nikt sobie nie zajmuje tym czasu. Jak zadzwoniłem na infolinie VW to odesłali do serwisu i tak w kółko, więc już nie wierze, że ktoś tutaj pomoże.

Offline redxml

• :: StartLine
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZCA
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DSR
« Odpowiedź #55 dnia: 12 - Lutego - 2023 - 21:52:47 »
Ma ktoś może jakieś dodatkowe informacje na ten temat?
Mam taki sam problem w swoim samochodzie. Mam ustawione 24 stopnie i po jakimś czasie robi się chłodno w okolice kolan.
Próbowałem chyba już wszystkich ustawień - klima włączona/wyłączona, różne profile klimy, kalibracja oczywiście też robiona ale nic nie pomaga.
ASO też twierdzi, że wszystko jest ok.

Może to kwestia zbiorniczka z silikatem?
Tylko u mnie nie ma tego oznaczenia.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #56 dnia: 13 - Lutego - 2023 - 07:19:43 »
Robiłeś może odczyt błędów? Czy po kalibracji przez chwilę Nie było ok?
Albo podczas kalobaracji jak się ustawiały silniczki nawiewu i rozdziału było słychać przeskakiwanie ?
Co do silikatu jak nie ma na zbiorniku opisu to raczej nie będziesz go miał, chyba że napis jest wytarty.
Jeśli płyn w zbiorniku jest brudny to znaczy że woreczek jest i  się rozszczelnił

Jeżeli ciepło jest przez krótki czas to podejrzewam że pokaże jakiś błąd jak zrobisz skan

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Tagi wątku: