Autor Wątek: OGRZEWANIE - słabo grzeje na nogi - dotyczy modelu Tiguan II / Golf VII  (Przeczytany 22654 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sawker

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZS
Odp: OGRZEWANIE - słabo grzeje na nogi - dotyczy modelu Tiguan II / Golf VII
« Odpowiedź #25 dnia: 06 - Kwietnia - 2020 - 08:16:24 »
Dziś zgłosiłem problem w serwisie czekam na info.

Offline artekk.it

• VW: Golf VII
  • Wersja: Highline
  • Rej: EL
« Odpowiedź #26 dnia: 18 - Kwietnia - 2020 - 09:34:22 »
Witam,
byłem ponownie w serwisie, żeby mogli się przyjrzeć dokładnie opisywanemu problemowi. Wszystkie czujniki, klapki, cięgna posprawdzane i nie wykazują żadnej usterki. Zrobiona na nowo, tak jak w fabryce adaptacja każdej klapki oddzielnie. Jazdy testowe autem z termometrem, który pokazuje, że wszystko jest w jak najlepszym porządku. Mam pojeździć autem i zobaczyć, jak będzie dalej to samo będą dalej drążyć temat.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #27 dnia: 18 - Kwietnia - 2020 - 10:06:25 »
W Audi było tak, że w sterowniku 08 klimatyzacja mogłem w adaptacjach ustawić siłę nawiewu na poszczególne partie kabiny

Offline artekk.it

« Odpowiedź #28 dnia: 21 - Kwietnia - 2020 - 07:03:44 »
Więc tak, potestowałem ogrzewanie po ostatnich nastawach i niestety, ale nic się nie zmieniło. Przy 21 stopniach w aucie jest chłodno. Zauważyłem, że kanały wentylacyjne na nogi zaczynaja dmuchać ciepłem dopiero od 22 stopni, ale dość delikatnie i tylko po przyłożeniu ręki to czuć. Poprzeglądałem niemieckie fora i tam oprócz użytkowników VW Tiguana oraz Golfa, takie same problemy z niedogrzanym wnętrzem zgłaszają użytkownicy Seata Leona i Ateci. Mają ten sam problem, 21-22 stopnie w aucie jest chłodno, dopiero 24-25 robi „robotę”. Co ciekawe, tak jak u nas, jedni mają z tym problem, inni nie. Wychodzi chyba na to, że w niektórych autach jest źle zaprogramowany sterownik w trybie AUTO, który komfort ciepła daje dopiero w granicach 24-25 stopni (gdzie nirmalnie ten sam konfort mamy już w granicach 21-22).

Dodano:  04 - Maj - 2020 - 13:39:43
Witam,
Panowie, czy ASO odzywało się w sprawie problemu z ogrzewaniem ? Macie jakieś i fo ?

Pozdrawiam
Artur

Offline Wkna00

• VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 220 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DW
« Odpowiedź #29 dnia: 04 - Maja - 2020 - 20:47:53 »
U mnie zmiana tylko taka, że w trybie AUTO, nadmuch nawala jak głupi i dalej jest zimno :(
Jak będzie trochę cieplej na zewnątrz (powyżej 21st), to zamierzam to zgłosić.

Offline artekk.it

« Odpowiedź #30 dnia: 04 - Maja - 2020 - 22:21:16 »
A ja byłem dziś kolejny raz w serwisie. Razem z kierownikiem i diagnostą ponownie sprawdzono wszystkie czujniki, przejechaliśmy się i temperatura na termometrze, który był zabrany zgadzała się z tą ustawioną na panelu. Panowie podeszli do tematu poważnie, ale nie mają żadnego punktu zaczepienia, żeby mogli to zgłosić do Centrali. Przy okazji naszej rozmowy był również klient, który też ma Golfa i powiedział, że ma identyczną sytuację, musi cały czas ustawiać temperaturę na 23-24, żeby było czuć ciepło. Powoli już wątpie, ze uda się to rozwiązac, tym bardziej, ze na niemieckich forach też nie mają rozwiązań.

Dodano: 25 - Maj - 2020 - 16:53:05
Witam,
Panowie jakieś informacje z serwisów otrzymaliście ?

Dodano: 01 - Wrzesień - 2020 - 23:05:07
Witam,
odświeżam temat, czy komuś ciś się udało dowiedzieć na temat słabego ogrzewania ?
Temperatury powoli spadają i już zaczyna temat poniw ie doskwierać.

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #31 dnia: 02 - Września - 2020 - 08:55:05 »
Podzielę się własnym doświadczeniem, z którego wniosek wg mnie jest tylko jeden: "ten typ tak ma" :D.

Moje subiektywne odczucie ciepła (komfortu termicznego) było zdecydowanie lepsze (cieplej) w starym typie climatronika, w Skodzie Suberb I (Passat B5FL/etc.). Nie wiem czy to kwestia czujników, ich rozmieszczenia, czy może oprogramowania, ale tak - starsze climatroniki dłużej utrzymywały przyjemnie ciepło z nawiewów. Rzadziej natomiast puszczały letnie powietrze na kabinę (utrzymywanie temp.).
W nowym typie climatic'a (półautomat) jest niestety inaczej. W pełni sprawnym układzie ogrzewania (nagrzewnica, termostat, dogrzewacz) nie mam już takiego komfortu psychicznego (odczucie ciepełka), być może to już "ta" starość ;). Climatic na 22 grzeje dość szybko i przechodzi na utrzymywanie temp. wnętrza, czyli letnie powietrze z nawiewów. Napisałem letnie, ale subiektywnie jest rzeczywiście dość chłodne. Myślę, że te pomiary temperatur, opisane wcześniej, są jak najbardziej wiarygodne. Po prostu tak to działa. Przestawienie na 24 pomaga tylko chwilowo, ponieważ po dogrzaniu do zadanej temp. ponownie jest wypuszczane letnie powietrze.

PS Pośrednią przyczynę upatrywałbym w wysokiej sprawności nowych silników spalinowych. Być może do tego musieli dostosować oprogramowanie climatica/climatronica. Pomimo kilku obiegów cieczy chłodzącej + trójdrożnego termostatu, egr + chłodnica spalin, dogrzewacza ... przy stałej jeździe 60 km/h, po płaskiej drodze, ciężko idzie dobić do temp. nawet 80 st. C. Zarówno przy temp. zewn. ok 10 stopni jaki i w okolicach 0 lub poniżej. Dogrzewacz działa, zdaje się dopiero jak temp. zewn. spadnie poniżej 7 st.C i przerywa swoje działanie gdy silnik nagrzeje się do 60. Jednak przy wcześniej wymienionym trybie jazdy przejście z 60 do 80 jest długie i trudne, bo np przy długotrwałym hamowaniu silnikiem temp. spada. Wg moich obserwacji stabilną temp. cieczy chłodzącej na poziomie 90 st.C, w okresie niskich temp. zewn. osiąga się jeżdżąc przynajmniej po trasach pozamiejskich.
PS2 Ja mam na szczęście drugi wymiennik ciepła z tyłu, sterowany całkowicie manualnie :P.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline artekk.it

« Odpowiedź #32 dnia: 04 - Września - 2020 - 21:59:14 »
Nie wydaje ni się, że ten typ tak ma. Skoro niektórzy piszą, że bie zauważyli takiego problemu to muszą mieć ciepło. Ja również jeździłem innym VAGiem i tam też przy 21 stopniach odpowiednio chłodzi lub grzeje w zależności od temperatury. U mnie ewidentnie jest tak, że gdy temperatura na zewnątrz spada w okolice 15 stopni i niżej w kabinie zaczyna się wychładzać, a ustawienie na 23/24 zmienia sytuację. Można powiedzieć to ustaw na 23 i po sprawie, jednak zastanawia mnie dlaczego u jednych już przy 21 robi się ciepło, a u innych nie.

Dodano: 8 - Wrzesień - 2020 - 16:20:23
Witam,
Panowie, czy ktoś ma już rozwiązany ten problem ?

Offline sawker

« Odpowiedź #33 dnia: 20 - Października - 2020 - 14:52:21 »
Byłem  w serwisie z ogrzewaniem słabo działającym na nogi, sprawdzili tylko , że nie ma błędów w kompie i tyle   nic wiecej i problem pozostał zimny dół.

Offline Wkna00

« Odpowiedź #34 dnia: 28 - Listopada - 2020 - 21:20:17 »
Witam
Mam takie pytanie czy to możliwe.
Ostatnio w ASO wymieniałem opony na zimowe i z tego co gdzieś słyszałem oni taka zmianę rejestrują z komputerze auta.
Generalnie po wymianie klima zaczęła całkiem nieźle działać i dogrzewa na nogi.

Czy to możliwe że jak oni w ASO zmieniają ze auto ma opony zimowe to zmienia się algorytm działania ogrzewania?

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #35 dnia: 29 - Listopada - 2020 - 00:44:22 »
Czy to możliwe że jak oni w ASO zmieniają ze auto ma opony zimowe to zmienia się algorytm działania ogrzewania?
Nie.
Zakładając opony zimowe jedynie w komputerze zaznaczasz ostrzeżenie o prędkości maksymalnej dla opon zimowych. Nie ma to znaczenia dla innych układów

Offline sawker

« Odpowiedź #36 dnia: 01 - Grudnia - 2020 - 20:36:51 »
Witam.
Proszę o potwierdzenie mojego rozwiązania na słabe grzanie na nogi.
Zauważyłem, że przez przestrzeń gdzie jest gniazdo diagnistyczne dostaje się chłodne powietrze a nawiew na nogi jest poniżej i czuć ciepło ,ale jednak przez ten duży otwór czuć chłodne powietrze a ciepłe powietrze łaczy się z zimnym i efekt jest jaki jest,
A jakby wykombinować piankę cienką szarą i wszystko tam zasłonić.
Proszę o informację i poradę.

Offline Wkna00

« Odpowiedź #37 dnia: 01 - Grudnia - 2020 - 22:41:42 »
Problem w tym ze gniazdo jest tylko po stronie kierowcy a gwizdalo zimnym po obu stronach.
Ale jeszcze jedna drobna zmiana po wymianie opon - jak pisałem się poprawiło. Może jednak to nie wymiana ale przy okazji zamknąłem srodkowe klapy nawiewu nad radiem. I naprawdę jest lepiej (choc powiem szczerze takie kombinacje w aucie za prawie 200 tysięcy to k... jakiś zart.

Offline sawker

« Odpowiedź #38 dnia: 10 - Grudnia - 2020 - 08:05:55 »
Witam.
Byłem w serwisie kolejny raz i znowu nic.
Twierdzą, że nie mają zgłoszeń ze Szczecina odnośnie słabego ogrzewania na nogi i nie mogą tą sprawą się zająć,
Prośba z mojej strony jeżeli  ktoś ma problem z ciepłem na nogi to proszę zgłosić to w serwisie vw ul, południowa aby w końcu zajęli się sprawą na poważnie inaczej sprawa będzie w miejscu stała,

Offline Wkna00

« Odpowiedź #39 dnia: 11 - Grudnia - 2020 - 07:23:56 »
Witam
Mam gorącą prośbę do wszystkich u których jest ten problem - zgłoście go bezpośrednio na stronach VW Polska jako reklamacja.
Może jak zgłaszamy do dealera, to nawet nie trafia takie info do VW.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
« Odpowiedź #40 dnia: 11 - Grudnia - 2020 - 08:52:43 »
Czy nie prościej zgłaszając problem ze słabym grzaniem i ewidentnym brakiem reakcji zaproponować przejażdżkę komuś decyzyjnemu z owego serwisu.Może jak sam zmarznie to dostrzeże problem.By lepiej poczuł problem sugestia zdjęcia obuwia z jego strony może przyspieszyć dostrzeżenie problemu.
No chyba że kupiłeś "trabanta" gdzie kocyk był nieodzownym wyposażeniem pojazdu?Może warto zagłębić się w instrukcję?
Czekając na zgłoszenia innych z podobnym problemem jak i czas na ruszenie biurokracji/maszyny ASO może zrobić się lato i problem sam się rozwiąże.No chyba że nie chodzi o ciepło w tym sezonie a istotne będzie w następnych.

Offline Wkna00

« Odpowiedź #41 dnia: 11 - Grudnia - 2020 - 08:55:00 »
Problem w tym że jeździli- im zimnym nie wieje.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #42 dnia: 11 - Grudnia - 2020 - 09:18:03 »
To skoro tak brzydko pogrywają należy wykorzystać przyrząd zwany termometrem.Nastawiasz temperaturę w aucie na konkretną i jeszcze raz wycieczka z osobą decyzyjną z ASO. Porównanie tego co powinno być z tym co jest w rzeczywistości.
Przykre jest to że właściciel ma udowadniać że nie jest "wielbłądem" ale w takiej sytuacji niestety musi.

Offline Wkna00

« Odpowiedź #43 dnia: 11 - Grudnia - 2020 - 21:05:32 »
To juz tez robiłem :( .
Dealer naprawdę nie jest zainteresowany analiza problemu bo VW im za to raczej nie płaci.
Ja wysłałem reklamacje do VW i czekam.
Im więcej ich dostaną tym lepiej dla nas.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #44 dnia: 11 - Grudnia - 2020 - 22:53:56 »
Tu nie powinno chodzić o analizowanie problemu a o jego usunięcie.Tu chodzi bardziej o olewkę , odmowę naprawy czy usunięcia wady fabrycznej ze strony ASO ( bynajmniej tak wynika z opisu problemu).Łachy nie robią od tego są.Jak nie potrafią ,nie wiedzą co zrobić to niech sami nagłośnią/szukają rozwiązania problemu w centrali.
Idąc drogą reklamacji i to do tego"zbiorowej" można przepychać się tak z nimi przez kilka lat.
Jeśli oni tak brzydko zagrywają to można i z nimi zagrać.
Ocena rzeczoznawcy z dokładnym opisem problemu/wadą /usterką ( jak sami go nie widzą).Z mocnym"kwitem" do ASO by się do tego odnieśli/ustosunkowali ,jak nadal olewka to ze skargą do VW a reakcja będzie zdecydowanie szybsza z zupełnie innym podejściem z ich strony.
Jeśli fura na gwarancji a wada w nim bez możliwości usunięcia podlega wtedy wymianie na inny egzemplarz lub rekompensata finansowa.

Offline sawker

« Odpowiedź #45 dnia: 12 - Grudnia - 2020 - 15:51:45 »
Dziś wysłałem zawiadomienie  w sprawie ogrzewania  do centrali VW ,zobaczymy co będzie dalej.Pozostało mi czekać na reakcję.

Offline Wkna00

« Odpowiedź #46 dnia: 28 - Grudnia - 2020 - 20:00:49 »
Dzisiaj kolejny raz byłem w ASO z tym problemem. Zrezestowali klimę do ustawień fabrycznych zrobili pomiary które nawet pokazali i kazali pojeździć. Jeszcze jeden drobiazg który mógł mieć znaczenie - wyłączyłem chłodzenie schowka po stronie pasażera. Pojeżdżę dam znać czy się poprawiło.

Offline sawker

« Odpowiedź #47 dnia: 28 - Grudnia - 2020 - 21:49:49 »
Byłem w serwisie 2 razy sprawdzili i nic nie znależli i porada kierownika jeżdzić autem na manualnym ogrzewaniu,sprawdziłem i jest gorzej niż na automacie.Zgłosiłem do Vw i odpowiedz ,że nic nie zrobią bo auto nie odstaje od normy i wszystkie tak mają.Dziwi fakt ,że u nas widać błotnik lewy i tam czuć zimne powietrze a vw jest ślepy,Nawet skoda ma po lewej stronie piankę zabezpieczającą.Niestety muszę sam zabudować pianką lewą stronę ,gdzie czuć ewidentnie zimne powietrze.Auto za grubą kasę a wszyscy w vw są ślepi po prostu ręce opadają.

Offline szymonB

• :: StartLine
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CHPA
  • Rej: GKS
« Odpowiedź #48 dnia: 13 - Stycznia - 2021 - 20:27:50 »
Witam,
Mam pytanie do koleżanki @Oro - czy uporałaś się z swoją usterką ?
Jaka przyczyna była bo mam identyczny problem tyle że u mnie lekko grzeje, ale różnica między strefami to około 20stopni.
Będę wdzięczny za informację.

Offline Wkna00

« Odpowiedź #49 dnia: 19 - Stycznia - 2021 - 08:14:05 »
Miałem podobny efekt i wyłączyłem chłodzenie schowka po stronie pasazera