Autor Wątek: Webasto  (Przeczytany 1841 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SHII

• :: ComfortLine
  • VW: Sharan II FL
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFMA
  • Moc: 184 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
Webasto
« dnia: 19 - Lutego - 2023 - 22:03:31 »
W moim Sharanie jest webasto i czasem dziwnie z niego śmierdzi, nawet w środku z kratek nawiewu wyczuwam ten zapach, nie zawsze. Występuje to czasami przy zimnym silniku, czuć spalenizną, nie bardzo ale jest to wyczuwalny zapach, czy to normalne?

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
Odp: Webasto
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Lutego - 2023 - 22:21:26 »

Nie, u mnie nigdy nic takiego nie występuje. W Tigu, ale zasada działania ta sama...

Offline SHII

« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Lutego - 2023 - 22:27:55 »
Dzięki, czyli znowu serwis, poobserwuję jeszcze bo wyczułem to trzy razy od początku zimy, znając realia to serwis stwierdzi nie ma błędu nie śmierdzi to nic nie możemy zrobić.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #3 dnia: 20 - Lutego - 2023 - 04:21:19 »
Jest to jak najbardziej normalne . Poprostu zasysa spaliny z webasto. A no to nie ma wpływu. Wtedy gdy to wyczuwasz to możesz zaobserwować dym z prawej strony z pod nadkola.  Najczęściej dzieje się tak jak auto jest odpalone i się dogrzewa silnik i podczas dogrzania silnik zostaję wyłączony a webasto musi spalić to paliwo do końca które już ma zassane. 
Zapach spalin z webasto też będzie wyczuwalny jak odpalisz webasto z pilota  jeśli masz taką możliwość i wsiądziesz do auta. Poprostu filtr kabinowy nie jest w stanie tego zapachu powstrzymać.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline SHII

« Odpowiedź #4 dnia: 20 - Lutego - 2023 - 06:51:07 »
Tak mi się zdaje że zapach był właśnie przy krótkim odcinku jazdy i ponownym odpaleniu auta.
Ale po nocy też to było, tylko nie pamiętam czy wcześniej był krótki odcinek jazdy.

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 20 - Lutego - 2023 - 07:02:11 »
Spaliny oczywiście są, bo jest oparte na procesie spalania. Natomiast jest to niewielka ilość i niezbyt uciążliwe - nie jest to smród kosiarki ani nic podobnego. To nie są wybuchy generujące różnoraki syf, tylko z założenia jednostajny płomień i mam wrażenie dość dobrze kontrolowany. Teoretycznie spaliny te zapewne mogą być zassane, ale to trochę jak z zasysaniem spalin samochodu na postoju - teoretycznie możliwe (droga jeszcze dłuższa), ale jeśli auto nie kopci, to w praktyce zazwyczaj problem nie występuje. W Tigu w praktyce nigdy nie doświadczyłem problemu zasysania spalin. Oczywiście odpalam tylko na otwartej przestrzeni, nie w garażu. Tym bardziej nie czułem spalenizny, o której pisał Kolega. Może webasto ma kontakt z jakimś plastikiem lub gumą...

Offline SHII

« Odpowiedź #6 dnia: 20 - Lutego - 2023 - 07:05:16 »
 To bardzo delikatny zapach, mówiąc smród trochę przesadziłem

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 20 - Lutego - 2023 - 07:12:24 »
Nie ma żadnego kontaktu z plastikiem.  Każde mokre webasto tak ma.  I jak wspomniałem jest po prawej stronie w nadkolu. Wiec jak auto stoi i wiatr podwieje to poczujesz w środku.  W każdym vw z silnikiem diesla tak miałem i mam,  tiguan, t5 .. tylko w t4 z silnikiem benzynowym miałem suche webasto które nie daje zapachów bo ogrzewa elektrycznie powietrze w kabinie . Natomiast mokre ogrzewa powietrze i silnik poprzez układ chłodzenia.
W ogóle nie spotkałem chyba mokrego webasto w silniku benzynowym.

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 22 - Lutego - 2023 - 08:22:25 »
@tomnaj84, "Nie ma żadnego kontaktu z plastikiem." - gorące części nie powinny mieć kontaktu z plastikiem, a czy w aucie @RCD, które nie wiadomo w jakim jest stanie, to nie masz pojęcia, chyba że sprawdzałeś; ja nie czuję spalenizny, pisałem jaka mogłaby być przyczyna, jeśli Autor czuje
"miałem suche webasto które nie daje zapachów bo ogrzewa elektrycznie powietrze w kabinie" - to nie jest webasto, tylko dodatkowa nagrzewnica elektryczna, stosowana powszechnie w TDI i innych (chyba wiem co to jest bo miałem w rękach i naprawiałem)
"W ogóle nie spotkałem chyba mokrego webasto w silniku benzynowym." - są i świetnie działają (to też piszę z doświadczenia)
Jak pisałem u mnie w Tigu nie ma zapachu spalenizny, są spaliny. Nie odnotowałem by u mnie były zasysane do kabiny, ale nigdy nie zaprzeczałem, że tak może się stać jeśli akurat prędkość i kierunek wiatru itp. będą wyjątkowo niekorzystne.

Edytowano w celu usunięcia niepotrzebnego cytatu.

Offline SHII

« Odpowiedź #9 dnia: 22 - Lutego - 2023 - 08:25:02 »
Moje auto jest w stanie idealnym na gwarancji z przebiegiem 84tyś, czuć było 3 razy spaliny, tak delikatnie że żona nic nie czuła, temat zamknięty.

Podziękował: Frodo

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #10 dnia: 22 - Lutego - 2023 - 11:59:16 »
@Frodo przeczytaj uważnie, napisałem że osobiście się nie spotkałem z mokrym webasto w silniku benzynowym a nie że nie ma takowego.
Poszukaj info odnośnie webasto mokrego i suchego . Istnieje takie coś.  Jak by nie było to żadnego info nie znajdziesz.
Stan auta nie wiem jaki jest ,ale z wcześniejszych tematów @RCD  wnioskuję że w bdb.
Do samego webasto ciężko by było nawet przypadkiem żeby coś spadło np. Plastikowego, bo jest zbunkrowane dosyć konkretnie.

Tagi wątku: