Autor Wątek: 2.0 TDI - szarpie przy przyśpieszaniu  (Przeczytany 62573 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dawid1991

• :: StartLine
  • VW: Golf V
  • Silnik: 2.0 TDi
  • Napęd: FWD
2.0 TDI - szarpie przy przyśpieszaniu
« dnia: 20 - Maja - 2015 - 21:02:16 »
Witam, mam taki problem z moim golfem 2.0 TDI 140 KM, co jakiś czas podczas przyspieszania czy płynnej jazdy silnik na biegu, wpada w jakieś szarpanie, to taka wibracja że jeszcze po zgaszeniu silnika całą budą trzęsie, a w czasie jazdy problem ustępuje i tak się zdarza co jakiś czas. Parę miesięcy temu miałem podobna sytuacje i go energicznie przeczyściłem (trasa i na każdym biegu do odcinki) co poskutkowało tym że na jakiś czas problem zniknął, ale znowu się pojawił z napisem: "Absttat werkstat" i zrobiłem znowu to samo czyli odmulenie silnika, ale co jakiś czas szarpanie czy trzęsienie następuje.

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
Odp: 2.0 TDI - szarpie przy przyśpieszaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Maja - 2015 - 06:26:10 »
Jeździj tak dalej, to będziesz  turbo zbierał z asfaltu.
Pewnie po logach wyszło by, że albo EGR szaleje albo Turbo faluje z doładowaniem.

Podziękował: Mirek 012

Offline dawid1991

« Odpowiedź #2 dnia: 21 - Maja - 2015 - 18:52:38 »
Golfiarz byl podlaczany pod kompa i nic nie wyszlo :( z turbina z tego co mialem do czynienia  z innymi dieslami to zdaje mi sie ze jest wszytsko w porzadku a co do egr-u to sprawdzalem wczoraj i dolot i przeplywka czy otwieracz (nie wiem jak dokladnie sie to nazywa) otwiera i zamyka sie

Dodano:  18 - Stycznia - 2019  -  19:37:17
OK Jutro spróbuje ogarnac te logi i wrzucic je do aznalizy. Aaa i co do tych logow, to chodzi o ta analize dynamiczna poprzez vaga??

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 22 - Maja - 2015 - 06:34:41 »
EGR czy zmienna GEO to nie żarówka że ma dwa stany: świeci i nie świeci, działa i nie działa. Może się zaledwie w fazie początkowej nieco przycinać i jeździć będziesz dalej i nie zauważysz tego. A takie poszarpywania to jeśli nie problemy z okładem wtryskowym to zapewne EGR lub zmienna geo ale chyba prędzej EGR.
Wyciągnąć EGR, rozruszać, umyć a nie że będziesz go oglądał i sprawdzał czy się otwiera czy nie. RGR może się 5 razy otworzyć i pracować dobrze a raz się przy klinuje. Poza tym tam masz już elektryczny EGR i on potrafi takie cyrki robić. Gdzieś tu pisałem jakiś czas temu że robiłem u sąsiada w pasku B6 właśnie taką przypadłość z zaworem EGR. Dojście jest ale chyba dwie śrubki jest dość ciężko odkręcić ale w sumie to jakoś poszło.

Offline dawid1991

« Odpowiedź #4 dnia: 19 - Czerwca - 2015 - 21:23:35 »
No i po dluzszej przerwie odebralem od mechanika auto, okazalo sie ze 2 pompowtryskiwacze sa szmelcem, a nastepne  dwa pompowtryskiwacze sa w bardzo dobrej kondycj (podejrzewa ze byly regenerowane) a wiec te dwa wtryski pojechaly na regeneracje. Po odbiorze okazalo sie ze problem NIE ZNIKL, i auto znowu wstawilem do warsztatu, jak sie okazalo na regenerowanym pompowtryskiwaczu byla uszkodzona jakas cewka-modul, firma ktora zajmowala sei regeneracja powiedziala ze go nie zrobi, na szczescei oddali kase i zalatwiony byl nowy pompowtryskiwacz. Auto zostalo zlozone i okazal sie znowu inny problem po pierwsze golf pali na postoju wieksza dawke paliwa 0.7l wczesniej 0.5l i w czasie jazdy do okolo litra ropki wiecej, ale jest problem bo przy przyspieszaniu na 4,5,6 biegu od 80k/h czuc ze auto drży i teraz sie zastanawiam od czego to moze byc?? Albo do regulacji sa pompowtryskiwacze albo jest tez opcja przegubu z prawej storny bo ma lekki luz i moge nim poruszac.
 Koledzy co moze byc : ((

Dodano:  19 - Czerwca - 2015  -  21:33:18
Aaa i co do szarpania cala buda to usterka ustapila, teraz jest odzuwalne tylko lekkie szarpanie przy przyspiesaniu przy biegach wyzszych

Offline daniel0690

• Silnik: 1.9 TDI
  • Rej: POS
« Odpowiedź #5 dnia: 06 - Października - 2015 - 20:44:48 »
Witam u mnie w 1.9 105 KM 2005  zauważyłem że podczas redukcji z 5 biegu na 4 bieg i delikatnym naciśnięciu gazu silnik delikatnie szarpnie dosłownie         na 1-2 sekundy traci moc i po chwili dalej ciągnie normalnie. Dzieje tak się tylko po delikatnym dodaniu gazu gdy redukuje bieg i dodaje gaz bardziej żwawo nie ma żadnych szarpnięć. Nie wyświetla żaden błąd ani po podłączeniu pod kompa nic nie wykazało. Miał ktoś coś takiego???

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 06 - Października - 2015 - 22:03:41 »
Po odbiorze okazalo sie ze problem NIE ZNIKL, i auto znowu wstawilem do warsztatu, jak sie okazalo na regenerowanym pompowtryskiwaczu byla uszkodzona jakas cewka-modul, firma ktora zajmowala sei regeneracja powiedziala ze go nie zrobi, na szczescei oddali kase i zalatwiony byl nowy pompowtryskiwacz.

Ciekawe co to za firma regenerowala te pompki. I tak nie chcieli spowrotem koncowek i podarowali tak ci je gratis i kase oddali?? W pompkach dostepne jest z zamiennika tylko sam rozpylacz. Nic innego nie da sie kupic. A to ze nie znaja sie i nie wiedza ze cewki tez da sie naprawic ba nawet co lepsze firmy same z siebie przyklejają je na nowo. Ale ludzie łykaja kazdy kit widze, wszystko co im sie wcisnie.
Jelsi by nawet na psotoju dostawal wiekszą dawke jakas paliwa to by silnik nei tryzmal obrotów jalowych tylko podwyzszone. To co pokazuje fis to sobie miedzy ksiazki mozna wsadzic. chyba ze pompki to szmelc leja albo jakeis inne cisnienia ustawione sa albo wogule inne pomki jak powinny byc. Przyspieszania na 4,5.6 biegu do predkosci 80 km/h to nie kumam ale jakos juz dostaje palpitacji jak slysze 80 km/h i 5 czy 6 bieg.

Daniel nie wiem jak dokladnie jezdzisz ale moze poprostu za malo gazu dajesz a wtedy jest przez ECM odbierane ze hamujesz silnikiem. W pewnym momencie moze sie dziac tak ze juz przechodzi granice i puszczapaliwo by podciagnac obroty i jest szarpniecie.

Tagi wątku: