Autor Wątek: FOTORADARY - rady i opinie jak uniknąć mandatu  (Przeczytany 8811 razy)

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
FOTORADARY - rady i opinie jak uniknąć mandatu
« dnia: 18 - Maja - 2015 - 11:00:54 »
Witam wszystkich
W związku z dość dużym zaostrzeniem kar za przekroczenie prędkości warto zapoznać się ze sprzętem jakim dysponuje Policja i Straże Miejskie.
http://www.teledetekcjae4d1s0.cba.pl/policja.html
Jedyną 100% metodą na unikanie kar za przekroczenie prędkości jest jazda zgodnie z przepisami ale w praktyce często bywa jak wiadomo różnie - może macie jakieś inne skuteczne metody?
Zapraszam do dyskusji  :vwclubpolska:

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
Odp: FOTORADARY - rady i opinie jak uniknąć mandatu
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Maja - 2015 - 12:28:10 »
Zawsze są jeszcze CB-Radia, oraz różne aplikacje na telefony ;D

Offline red

• S7
« Odpowiedź #2 dnia: 13 - Czerwca - 2015 - 06:47:40 »
CB radio jak najbardziej, aplikacje też za sprawą dużej liczby użytkowników - nieźle sobie radzą ale czy próbował ktoś zrobić samochód niewidzialny dla fotoradarów?

Offline grzesiekm

• :: ComfortLine
  • Marka: Ford
  • Model: Galaxy
  • Silnik: 2.0 TDCi
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WOR
« Odpowiedź #3 dnia: 10 - Lipca - 2015 - 20:53:47 »
Fajnym i pożytecznym sposobem jest aplikacja na smart fony Janosik polecam

Offline przemo

• Clubowicz
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #4 dnia: 10 - Lipca - 2015 - 23:07:33 »
Polecam też na fb fanpage anuluj-mandat  :)   

Okazuje się, że wiele z fotoradarów jest źle ustawionych, pomiar z wideorejestratora można podważyć ( gdyż często nie jest on prawidłowo wykonany a ponadto prędkość którą mówią, że jechaliśmy to tak naprawdę prędkość ich samochodu ) ;D 

Oraz pamiętajmy o magicznej iskrze ;D

Offline red

• S7
« Odpowiedź #5 dnia: 11 - Lipca - 2015 - 15:15:02 »
Przemek to wszystko co napisałeś jest ok ale ja wolałbym tego mandatu nie dostać  w ogóle niż anulować.
Bardziej poczytałbym opinie ludzi bawiących się antyradarami lub jammerami.
Ja mam osobiście cobrę ESD 8200 ale jej skuteczność mocno spadła wraz z montażem nowych fotoradarów - wykrywa je ok. 30 - 50 m od masztu a to moim zdaniem za późno
Z suszarką jak najbardziej jest szansa ale nie jeden na jednego tylko jak jadą też inne auta.
Z laserem nie próbowałem wiec się nie wypowiadam.

Offline maxer

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.6 TD
  • Rej: KR
« Odpowiedź #6 dnia: 22 - Lipca - 2015 - 23:20:47 »
A co z ITD? Mandaty są ważne czy nie?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #7 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 09:23:57 »
Co wy na to?

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #8 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 10:48:23 »
Uważam że to dobry patent . Trzeba pamiętać o zasłonieniu naklejki na przedniej szybie.
Miałem kiedyś niechlubny przypadek i przyszła fotka do domu. Tablica rejestracyjna na zdjęciu była nie czytelna ale numer ściagnęli z naklejki na szybie. :redface:

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #9 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 11:23:45 »
Kolega testował te naklejki jak i inne środki podobne i niestety nic to nie dało. Te aparaty z fotoradarów to nie taki sam aparat jak w komórce. Uważajcie bo taki preparat za parę złotych nie załatwi sprawy. Nie można wierzyć we wszystko co na necie piszą.
Co do naklejki na szybie to można ja nakleić wbrew pozorom na szybie bocznej np, w naszych SGA w tej trójkątnej. Kolega nieco starszej daty ma tak naklejone w busie iveco i tez kiedyś doczepili się do niego to w sadzie wygrał sprawę. Jakoś tam jest ujęte w przepisach ze ta naklejka ma być na szybie przedniej ale nie pisze ze czołowej a boczna ta mała to tez przednia. A i pisze ze w dolnym prawym roku co nie.  Śmieszne ale prawdziwe. Gość taki niepozorny i można powiedzieć że łapciuch a swoje pod czapką ma.
Tak samo jak na necie można obejrzeć filmik jak prawnik z policja walczy bo tez się przyczepili ze nie ma przykręconej tablicy rej na przednim zderzaku. Przepis tego tez jakoś tam nie ujmuje i można sobie tablice umieścić za szyba czołową i tez jest to zgodne z prawem. nasze prawo jest dość dziwne by nie powiedzieć ze durnowate.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #10 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 11:24:38 »
Patent fajny ale...
Przy pierwszej kontroli drogowej dowód do wora i laweta. Oczywiście mandat też. Na normalnym przeglądzie też to nie przejdzie.
Dodatkowo w razie jak zechcesz zdjąć te cyferki z tablicy to zejdą i czarne znaki
Na filmie tego nie widać ale tak "przyozdobiona" tablica jest łatwa do wychwycenia nawet w ruchu ulicznym.
Może nie każdy to zauważył ale znaki wycięte z folii są ciut większe niż te na tablicy i mają inną fakturę.
Fakt że folia tego typu jest bardzo droga i trudno dostępna pomijam bo to najmniejszy problem.

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #11 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 12:12:07 »
W trójmieście zakończyli montaże kamer i doszły ploty że od nowego roku zaczną działać z rozsyłaniem mandacików .Najwięcej wisi tego w Gdyni .Będzie wesoło jak ruszą bo nie da się jeździć zgodnie z przepisami  (chorymi przepisami ).A jak sparaliżuje to ruch to nawet strach pomyśleć .Dlatego przeglądam tego typu patenty by być przygotowanym .I nawet nie chodzi o przekraczanie prędkości bo raczej jest mało wykonalne w korkach .Ale wjechanie na pomarańczowym , nie włączenie kierunku , pasy czy komórka w ręku.Część kamerek jest typowo do prędkości ale sporo wisi w takich miejscach by łupać za inne tematy .Nie wiem może jak chcą mnie reistrować na każdym kroku to może wystąpić o prawa autorskie ?

Offline janusz07

• Rej: OK
« Odpowiedź #12 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 12:32:58 »
nie da się jeździć zgodnie z przepisami  (chorymi przepisami ).

Jeżeli Polska opiera się na takich ludziach jak kolega Gulasz, to nie dziwię się że normalnie myślący młodzi ludzie wyjeżdżają stąd jak najdalej za granicę. Mam już swoje lata i niejedno w życiu widziałem, do nie jednego się przystosowywałem (z chęcią lub nie). Od czasów polskiej pieriestrojki  staram się szanować prawo i przynajmniej stwarzać pozory że tak jest, jeżeli z czymś się nie do końca zgadzam. Czytając wypowiedzi kolegi Gulasz odnoszę wrażenie że albo pochodzisz z "bratnich" wschodnich narodów albo co gorsza jesteś zakamuflowaną opcją propagandy pana "P" z pałacu Czerwonego w Moskwie. To co przechodzi na "dzikim wschodzie europy" w Polsce już chyba nie przejdzie, choć teraz przechodzimy ponownie pieriestrojkę  :confused:

ps. Gulasz, bez urazy  :evilwink:

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 12:46:28 »
Jeśli prawo i przepisy są takie super.To nie wiem dlaczego tyle ludzi łamie te przepisy i dlaczego jest tyle mandatów .Chyba że większość obywateli jest niereformowalna lub nie chce lub nie potrafi się dostosować.

Dodano:  26 - Grudnia - 2015  -  14:25:29
A tu przykład jak mamy jeździć .

Offline red

• S7
« Odpowiedź #14 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 19:04:37 »
Idąc tropem Twojego rozumowania to nie warto respektować przepisów bo są np. głupie w Twoim przekonaniu lub nieskuteczne.
To że inni łamią te przepisy to też nie powód żebyśmy my je łamali.
Po to są przepisy aby je respektować i pomimo że może nie do końca nam się podobają to są i już. Tak skomplikowany i ważny temat jak ruch drogowy trzeba usankcjonować i bez przepisów i  ich respektowania raczej ciężko byłoby poruszać się po drogach.
Odnośnie filmiku to fakt że służby które z racji wykonywanej funkcji powinny być przykładem dla innych i w tych przypadkach ewidentnie nie są ale czy to jest powód do tego żeby brać z ich negatywnych zachowań przykład?
Jak w telewizji pokażą załogę radiowozu ze średnią 2,4 promila to znak że tak trzeba?
Mamy brać przykład z policjantów łamiących prawo ktorego strzegą? Kim wtedy będziemy?

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #15 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 20:06:10 »
Mam do tego trochę inne podejście .Nie neguję przestrzegania sygnalizacji świetlnej czy oznakowania nakazu lub zakazu .Ale niektóre przepisy wprowadzają większy chaos a ich przestrzeganie wręcz powoduje zagrożenia w ruchu .Przepis odnośnie zapinania pasów jest jak dla mnie oderwany od rzeczywistości wspominałem o autobusach komunikacji miejskiej gdzie jadą po tej samej drodze w tych samych warunkach a pasażerowie nie dość że nie mają pasów to jeszcze jadą na stojąco.Możesz rozmawiać przez CB radio a przez telefon już nie (bo policjanci też musieli by się stosować do tego przepisu i nie mogli by korzystać z wyposażenia radiowozu ).Jedziesz przez rondo to po co włączać kierunkowskaz ( bo musisz )a że łamiesz przy okazji przepis mówiący w jakiej odległości powinieneś włączyć kierunek przed wykonaniem manewru to już mały pikuś.Takich bzdurnych przepisów jest całe mnóstwo i wcale nie poprawiają bezpieczeństwa a tylko generują wpływy z mandatów.A jak chcesz ich uniknąć to nawet zabronią ci zakupić i zamontować antyradar .A zupełnym przegięciem jest zakup kamer,fotoradarów z pieniędzy podatników czyli naszych by mogli nas łupać .

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #16 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 20:50:32 »
 Red :good job:. Święte słowa.
 Często narzekamy ze przepisy są ble. Ale co by było jak by tych przepisów brakowało? Wystarczy obejrzeć filmiki z You Tube z za wschodniej granicy. :oboshe:
Czy chcemy mieć takie zachowanie kierujących na naszych drogach? :o Ja na pewno nie.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #17 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 21:07:15 »
Andrew 7800 - patrzysz na wschód a czemu nie na zachód gdzie mają autobany jeszcze z czasów hitlera i nie ma na niektórych ograniczenia prędkości .A u nas robią nowiutkie według najwyższych standardów i ograniczenia są .Czyżby były od razu po oddaniu badziewne ?Czy raczej chodzi o mandaciki ?Bo o bramkach poboru opłat nie wspomnę .Zbudowali nie za swoje tylko za unijne i będą doić kasę dożywotnio za przejazd i jeszcze to co w paliwie jak będziesz po niej jechał a jak ciężaróweczką to po raz trzeci łupną w viatoli .

Dodano:  26 - Grudnia - 2015  -  21:11:24
To co widać za wschodnią granicą jeszcze trochę i będzie u nas jak dalej będą wymyślać absurdalne przepisy to większość straci prawko i będą jeździć bez i będą mieli na to wywalone

Dodano:  26 - Grudnia - 2015  -  22:17:15
Na zachodzie jest w ogóle inna kultura na drodze a to co na wschodzie to nam nie grozi.
Każdy z nas musi postępować wedle własnego sumienia. Skoro mamy szybkie samochody i pędząc łamiemy przepisy to sami sobie jesteśmy winni że dostaniemy druczek w postaci mandatu.
I o to chodzi że jak się nie ma kultury to nikt jej się nie nauczy nie tylko poprzez mandaty a nawet batem czy karą chłosty tego nie zrobią .Albo się ją ma albo nie .Jak mamy już te szybkie samochody to zabraniają nimi szybko jeździć to może prościej zrobić zakaz rejstrowania aut które szybko jeżdżą .To wrócimy do syrenek i maluchów .Po co ta cała elektronika co podnosi bezpieczeństwo skoro mamy kulać się jak furmankami .Nie wiem czy tylko ja widzę w tym  że coś jest nie tak.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #18 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 21:24:53 »
Kolego Gulasz czemu masz aż tak czarne myśli. :evilwink:
My dążymy do doskonałości, powoli ale wytrwale.
Na zachodzie jest w ogóle inna kultura na drodze a to co na wschodzie to nam nie grozi.
Każdy z nas musi postępować wedle własnego sumienia. Skoro mamy szybkie samochody i pędząc łamiemy przepisy to sami sobie jesteśmy winni że dostaniemy druczek w postaci mandatu.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #19 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 21:30:49 »

To co widać za wschodnią granicą jeszcze trochę i będzie u nas jak dalej będą wymyślać absurdalne przepisy to większość straci prawko i będą jeździć bez i będą mieli na to wywalone
Bez urazy ale właśnie takie rozumowanie jak Twoje bardzo nas do tego dzikiego wschodu przybliża.
Nie jestem zwolennikiem wszystkich przepisów, zasady jazdy po rondzie są akurat dość spójne i jasne co nie oznacza że kierowcy  poprawnie zachowują się na takich skrzyżowaniach.
Bramki na autostradach, wysokość opłat i cały system via toll (z powodu przekroczenia 3500kg DMC w połączeniu z moją obecną przyczepą kempingową podlegam pod ten system) zawsze uważałem za bubel ale my o tym nie decydujemy - osobiście podpiszę się pod wnioskiem o zmianę tych przepisów,  ale póki obowiązują to czy mi się to podoba czy nie muszę ich przestrzegać - od nieżyciowych przepisów bardziej nie lubię zasilania budżetu państwa poprzez mandaty, kary, grzywny itp.

red@tapatalk

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #20 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 23:36:22 »
Co sądzicie o takich ramkach?

Offline red

• S7
« Odpowiedź #21 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 23:49:52 »
Jest to napewno jakiś sposób ale ma jedną zasadniczą wadę - te ramki nie występują z logo  Volkswagen Club Polska

red@tapatalk

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #22 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 23:57:08 »
- te ramki nie występują z logo  Volkswagen Club Polska 
Zdecydowanie wolę te co mam zamontowane na aucie z logo forum :vwclubpolska:

Dodano:  27 - Grudnia - 2015  -  00:09:19
Wracając do ramek z żaluzjami to był swego czasu program gdzie wypowiadał się Policjant w sprawie zasłaniania tablic rejestracyjnych. Stwierdził że zasłanianie tablicy w celu uniknięcia  kary przy kontroli foto radarowej za pomocą takiej ramki jest traktowane jako wykroczenie zabrudzone tablice. Za to wykroczenie Policja może nałożyć grzywnę w kwocie 100 złotych.

Tagi wątku: