Autor Wątek: Uderzenie przy zmianie biegu i przy wciśnięciu gazu  (Przeczytany 254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Truchelekk

• :: TrendLine
  • VW: Jetta V
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: BZA
Uderzenie przy zmianie biegu i przy wciśnięciu gazu
« dnia: 12 - Stycznia - 2023 - 19:17:35 »
Cześć. Mam taki problem z jetta V 2009 2.0 TDI 140 km otóż mam ten problem już około 3 miesiące jadąc przy obojętnie jakiej prędkości przy zmianie biegu jest takie wpadniecie biegów i przy puszczaniu sprzęgła jest takie uderzenie które czuje na pedale sprzęgła np dziś jadąc 140 km/h na tempomacie na 6 biegu nagle wyłączyłem tempomat i było czuć na całym samochodzie takie uderzenie jakby pod pedałem sprzęgła czyli tak jakby w okolicach skrzyni biegów trochę to ustępuje gdy wypala się DPF wtedy samochód jest taki miękki do jazdy i nie ma takiego wyczuwalnego uderzenia a tak poza tym jest i to czasami czuć bardzo mocno oraz przy nagłym nadepnięciu gazu i puszczeniu czuć taki jakby luz jakby coś opadło nagle, mechanik sprawdził poduchy silnika i wymienił bo były naderwane trochę ale nie ma zbytnio poprawy a na skrzyni poduszki twierdził że są całe, wiec może coś się dzieje ze skrzynia? Dwumas? Sprzęgło z dwumasem bylo wymieniane przy 210000 tys km teraz samochód ma 360 tys km jak myślicie?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: Uderzenie przy zmianie biegu i przy wciśnięciu gazu
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Stycznia - 2023 - 19:20:40 »
Może wysprzęglik odmawia posłuszeństwa. Albo wina samego sprzęgła.  Zależy na jakiej marki był wymieniany .

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Truchelekk

• :: TrendLine
  • VW: Jetta V
  • Moc: 140 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: BZA
« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Stycznia - 2023 - 19:26:21 »
Jest konieczność wyjęcia skrzyni do wysprzęglika czy da radę jakoś to zrobić bez wyjęcia?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #3 dnia: 12 - Stycznia - 2023 - 19:48:07 »
Przy skrzyni . Zaczął bym od jego odpowietrzenia , może jak dostanie świeżego płynu to objawy ustąpią.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk
Możesz też sprawdzić siłownik sprzęgła.  Jest za pedałem,  dojście od strony silnika . Jemu też nie zaszkodzi świeży płyn.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Tagi wątku: