Autor Wątek: NAPRAWA WYŚWIETLACZY FIS (MFA)  (Przeczytany 641 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline snorg

• :: StartLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
NAPRAWA WYŚWIETLACZY FIS (MFA)
« dnia: 03 - Kwietnia - 2015 - 17:36:15 »
Witajcie,

Czy jest ktoś tutaj na forum bądź znacie kogoś kto wykonuje naprawę wyświetlaczy w grupie VW ?
Mój mi się wylał  i są same kreski :(

Za wskazówkę dziękuje ;)

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: NAPRAWA WYŚWIETLACZY FIS (MFA)
« Odpowiedź #1 dnia: 03 - Kwietnia - 2015 - 18:53:16 »
Wyświetlacz FIS w autach VW można naprawić na 2 sposoby:
1 - zlecasz dobremu serwisowi elektroniki przelutowanie taśmy łączącej wyświetlacz z płytą licznika (tu często pojawiają się błędy) czasami pomaga, zwykle nie na długo i za jakiś czas problem wraca.
2 - temu samemu serwisowi dostarczasz nowy wyświetlacz (na Allegro do kupienia za ok. 250zł).

Oryginalne wyświetlacze są wadliwe i często nie działają należycie.
Nowy wyświetlacz jest pozbawiony większości wad i działa bardzo dobrze - sam taki mam w swoim samochodzie i jest ok.

Mam do tego 3 uwagi:
1. Wyświetlacz jest spolaryzowany tak, że każde okulary polaryzacyjne tak filtrują obraz wyświetlacza, że jest niewidoczny - trzeba przechylić lekko głowę żeby było widać wskazania,
2. Powierzchnia wyświetlacza jest błyszcząca (refleksy i nieoryginalny wygląd),
3. Zbyt mocne świecenie wyświetlacza ( w nocy razi po oczach).

Wszystkie te 3-wady dały się dość łatwo usunąć: kupiłem polaryzator od jakiegoś ekranu LED za 15 zł (duży taki chyba od tabletu żeby mieć pole manewru z polaryzacją), zamontuję go w takiej pozycji żeby przez okulary widzieć normalnie, obraz nieco się przyciemni a matowa powierzchnia zapewni pełnię szczęścia.
Zostanie tylko pozbycie się oryginalnego polaryzatora który przyklejony jest z tyłu i wszystko będzie jak w oryginale  :thumbup:
Wymiany dokona każdy lepszy zakład naprawy RTV, części kupisz na znanym portalu aukcyjnym, całość powinna się zamknąć w kwocie 350zł.
Na allegro z naprawami FISa reklamuje się zakład z Marek k. Warszawy - oni wyjmą, zrobią i zamontują zegary.

Tagi wątku: