Autor Wątek: PowerBank - wybór, zakup, opinie i problemy  (Przeczytany 644 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
PowerBank - wybór, zakup, opinie i problemy
« dnia: 23 - Grudnia - 2022 - 14:32:19 »
Witam.
Odziedziczyłem, PowerBank Manta MPB004B 7000 mAh i mam pytania, odnośnie użytkowania tego typu urządzenia.

Rok temu, powerbank został naładowany ładowarką z mojego smartfona - był używany, po czym w styczniu 2022, został ostatni raz naładowany na fula.
Parę dni temu, nie było u mnie prądu przez prawie cały dzień i syn z żoną chcieli podładować sobie smartfony - jakie było ich zdziwienie, gdy okazało się, że pawerbank jest na tyle pusty, że nie da się nim nic naładować.

Moje pytania:
1. Jak użytkować tego typu rządzenia, co ile ładować aby nie zostać z przysłowiową "ręką w nocniku", gdy braknie prądu ?
2. Czy są aplikacje lub urządzenia, za pomocą których, można sprawdzić stan naładowania takiego powerbanku ?
3. Czy parametry tego konkretnego pawerbanku Manta, są wystarczające czy może kupić coś lepszego na "złe" bezprądowe czasy ? 

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZGL
Odp: PowerBank - wybór, zakup, opinie i problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 23 - Grudnia - 2022 - 14:51:34 »
Musiałbyś praktycznie cały czas go trzymać pod ładowarka by hyl w pogotowiu.
Troszkę mała to pojemność bo może dwa telefony naładuje a moze i nawet nie jeśli te telefony mają pojemność baterii tak po 3000 mAh. 
Może lepiej ogarnąć jakus aku  samochodowy plus do tego jakaś ładowarkę samochodowa to wtedy starczy dla wszystkich nawet na wiele dni.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: KR
« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Grudnia - 2022 - 15:20:12 »
Ja mam Samsunga 10000 mAh oraz chyba 4 sztuki Tacklife T6 16500 mAh z funkcją rozruchu (fajna rzecz!). Oba mają wskaźniki naładowania i działają dobrze po kilku miesiącach. Po roku nigdy nie sprawdzałem. Ogólnie polecam coś dobrej firmy i ustawienie przypomnienia co kilka miesięcy by doładować, jeśli nie jest w użytku. Pojemności podanych na tanich urządzeniach nie brałbym poważnie.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #3 dnia: 23 - Grudnia - 2022 - 16:44:09 »
Może lepiej ogarnąć jakus aku  samochodowy plus do tego jakaś ładowarkę samochodowa to wtedy starczy dla wszystkich nawet na wiele dni.
Mam w domu 2 sprawne akku, przyniesione z garażu na zimę i to akurat nie jest głupi pomysł o ile znajdę, taki dedykowany do tych celów zestaw. Nie chcę żadnych samoróbek, bo to MUSI być proste i nieskomplikowane w obsłudze dla kobiety.

Ja mam Samsunga 10000 mAh
Co ile ładujesz i czy awaryjnie ładowałeś już nim swoje smartfony ?

Tacklife T6 16500 mAh z funkcją rozruchu (fajna rzecz!).
Chcę założyć osobny temat o bosterach rozruchowych, tam popytam  ;)

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #4 dnia: 23 - Grudnia - 2022 - 17:21:38 »
Ja też korzystam z uniwersalnego . W razie czego nawet auto odpali i piłkę napompuje bądź koło w samochodzie. Firmy norauto. I teraz mam jeszcze kolejny trochę mocniejszy Noco GBx155.
Wcześniej miałem małe banki mocy ale zawsze trzeba było je ładować co jakiś czas . Tu aż takiej częstotliwości nie ma .

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #5 dnia: 23 - Grudnia - 2022 - 17:34:08 »
Sprawdzę czy ta Manta jest jeszcze coś warta ::)
Naładowałem to moje cudo i mam zamiar przetestować - rozładuję mojego smartfona do paru procent i podejmę próbę reanimacji.

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 23 - Grudnia - 2022 - 18:21:56 »
Co ile ładujesz i czy awaryjnie ładowałeś już nim swoje smartfony ?
Wielokrotnie ładowałem od zera i blisko zera i nie ma problemu. Powerbank ma 10000 mAh, mój telefon 4200 mAh i swobodnie starcza na 2 pełne naładowania.
Za bardzo nie myślę o ładowaniu, aktualnie leży od kilku miesięcy (wakacji) i pokazuje nadal 4/4 kreski.
Powerbank z funkcją rozruchu staram się ładować profilaktycznie co 3-4 miesiące, ale w sumie ładuje się bardzo krótko, czyli mało ubywa... Chyba że był używany, to po kilku razach faktycznie warto doładować. Przy czym to zupełnie co innego - jest znacznie większy i cięższy.
Ten pierwszy biorę na "piesze" wycieczki, drugi rodzaj trzymam w samochodach - przydało się mi gdy np. zostawiłem kamerkę włączoną na dłuższy czas i pomagałem też innym.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #7 dnia: 24 - Grudnia - 2022 - 08:50:55 »
PawerBank Manta okazał się niewypałem i raczej według mnie, nadaje się do śmietnika.
Po pełnym naładowaniu tego urządzonka, podłączyłem swój telefon, rozładowany do 15% i w 10 minut było 27%...niestety na tym był koniec ładowania.

Chcę jeszcze dzisiaj kupić powerbank synowi i potrzebuję rady, co wybrać.
Mam u siebie na miejscu, dwa sklepy do wyboru: RTV Euro Agd / Media Expert i budżet na ten cel:  max 150 zł.

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 24 - Grudnia - 2022 - 09:51:59 »
Ja mam taki i polecam jako przenośny: https://www.euro.com.pl/ladowarki-akumulatory-przenosne/samsung-akumulator-usb-c-10000-mah-25w-eb-p3300.bhtml  (wersja "Super Fast Charge" jak w tym sklepie, bo są też stare "Fast Charge", których nie polecam - ta sama pojemność, ale mniejsza moc / prędkość ładowania)
Przy czym jeśli ktoś ma Realme/Oppo/OnePlus lub coś podobnego, to warto szukać coś z Vooc/Dart/Warp - to jest szybkie ładowanie dużym prądem przy niskim napięciu np. 5V i 6A, do czego potrzebny też jest specjalny kabel dedykowany do tej technologii. Ten Samsung nie ma tej funkcji, ładuje takie urządzenia z normalną prędkością.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #9 dnia: 24 - Grudnia - 2022 - 09:58:27 »
Ja mam taki i polecam jako przenośny
Przy dzisiejszych wtyczkach super uniwersalny.  Chyba sam się skuszę na takie coś.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk
Zakupiłem taki , tego z linku nie znalazłem
https://amzn.eu/d/1qZpNvd
Link nie działa i nie widomo co zakupiłeś!
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #10 dnia: 24 - Grudnia - 2022 - 10:24:28 »
@Frodo , też o nim myślałem a i cena jest przyzwoita - syn ma Samsunga Galaxy S8 i będą do siebie pasować  ;)
Czy masz na niego jakiś pokrowiec ?
Na ten odziedziczony powerbank Manta, mam pokrowiec, taki sam jak np. do przenośnych nawigacji i z doświadczenia wiem, że to się sprawdza a urządzenia w nim trzymane, są dużo bezpieczniejsze. 

Dodano:  24 - Grudnia - 2022  -  10:38:32
Niestety, nie mają go teraz na miejscu i kupiłem na ich stronie z odbiorem w najbliższą środę.
Przynajmniej nie muszę lecieć do sklepu  ;)

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 24 - Grudnia - 2022 - 10:43:27 »
Nie mam pokrowca, ale obudowa jest bardzo solidna i elegancka - metalowa, a na końcach twardy plastik. Więc głównym zagrożeniem jest chyba zalanie lub ewentualnie upadek bo nie ma jakiejś np. gumy ochronnej. Nigdy mi nie spadł na twardą powierzchnię, więc nie wiem jak to znosi.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #12 dnia: 24 - Grudnia - 2022 - 11:08:06 »
Nie mam pokrowca, ale obudowa jest bardzo solidna i elegancka - metalowa, a na końcach twardy plastik.
Ja preferuję twarde etui na takie urządzenia, tym bardziej, że w trasie czy podroży, lepiej aby było zabezpieczone w jakiś sposób, bo po co wykorzystywać na to stare skarpety :D
Takie twarde etui ma dwie zalety: jedna to to że zabezpiecza samo urządzenie od zniszczenia/porysowania a druga, to pewne miejsce na potrzebny kabel i ewentualne przejściówki. 

Urządzenie nie jest dla mnie a dla syna a nie mam pojęcia, czy On już wie, co to dbanie o swoje rzeczy ;)

Szukam takiego pasującego etui i coś nie mogę go znaleźć na polskich stronach  :curve:

Dodano:  24 - Grudnia - 2022  -  11:12:21
Znalazłem:
https://allegro.pl/oferta/etui-na-dysk-przenosny-2-5cala-nawigacje-5-twarde-12630065724

Porównałem wymiary i będzie pasowało ;)

Dodano:  24 - Grudnia - 2022  -  11:25:30
Jednak zdecydowałem się na ten 2x droższy (26 zł), bo z przesyłką wyszedł tyko 4 zł drożej od tego 12,72 zł  ;)
https://allegro.pl/oferta/ugreen-twarde-etui-na-dysk-przenosny-2-5-hdd-ssd-10438638276

Podziękował: braciarz, Pamcia

Tagi wątku: