Cześć.
jakie kable rozruchowe należało by zastosować do uruchomienia 1.6 benzyna
Na podstawie własnego doświadczenia: do silnika 1.6 PB - wystarczą najzwyklejsze kable, które można dostać na stacji benzynowej - ważne aby były wystarczająco długie
Chodzi mi o wartość wartość natężenia prądu, pole przekroju kabla oraz długość Czy 4 m lub 3,5 będą odpowiednie.
Pamiętam, że kiedyś, też tym sobie zaprzątałem głowę, wybierając takie kable do 1.9 TDI - po czym kupiłem chyba 3.5 i do dzisiaj ich nigdy nie użyłem.
Moim zdaniem, jakość (czytaj: grubość) kabli ma dużo większe znaczenie przy silniku diesla niż przy silniku na benzynę - z prostej przyczyny: aby uruchomić silnik diesla, potrzeba dużo wyższego/większego prądu rozruchu.
Jakiej firmy polecacie
Nawet nie wiem czy są jakieś "firmowe" - pewnie są ale nie na stacjach paliw a w specjalistycznych sklepach zajmujących się Offrołdem lub z częściami dla pojazdów ciężarowych.
Powiem szczerze, nigdy nie miałem potrzeby odpalać silnika benzynowego na kable ale też nigdy nie doprowadziłem do takiej potrzeby.
Może inni mają inne doświadczenia w tej kwestii i się nimi podzielą.
Swoje kable kupowałem w sklepie motoryzacyjnym i brałem te "lepsze" i droższe od innych ale jak wyżej napisałem, nigdy ich jeszcze nie użyłem