Autor Wątek: Czujnik deszczu + przyciemnianie lusterka  (Przeczytany 400 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukba

• :: StartLine
  • VW: CC
  • Silnik: 2.0 ???
  • Moc: 211 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
Czujnik deszczu + przyciemnianie lusterka
« dnia: 08 - Grudnia - 2022 - 13:37:36 »
Witam wszystkich.
Ponieważ to mój pierwszy post proszę o wyrozumiałość a jak co.. poprawię post i siebie na przyszłość ;)
Próbowałem szukać i w Internecie i na forum ale nie znalazłem podobnego przypadku. A zatem...

VW CC 2.0T?? 211 kM, 2012r. aktualny przebieg: 203 000 km
Cytuj (zaznaczone)
kod silnika: nie mam pojęcia..
https://vw-clubpolska.pl/index.php/page,passatcc.html

Problem mam z czujnikiem deszczu - od pewnego momentu zauważyłem, że na trybie przerywanym "I" i rzadkim załączaniu - takim do małego deszczu, wycieraczki pracują dużo szybciej jak by nie wiem jaka była ulewa, i to nie zawsze. Czasem mam wrażenie, że jest ok ale czasem pomimo mżawki pracują szybko by za chwilę zwolnić.
Dodam, że jakiś czas temu miałem wymienianą szybę (ale to przynajmniej ubiegły rok) przez punkt który wskazał ASO i na oryginalną z logo vw o ile to ma znaczenie.

Zauważyłem też, że nie działa przyciemnianie lusterka tzn., jeśli załączę ściemnianie (zielona dioda świeci) lusterko nie ściemnia się. Raz ta dioda świeci mocniej raz słabiej. Czasem ściemnienie się załączy ale jest to loteria?

NIE JESTEM PEWIEN, ale zauważyłem, że jak działają wycieraczki (pracują normlanie - tzn. wolno) to działa też lusterko ale może to przypadek i moje subiektywne wrażenie. Nie wiem czy one są powiązane i jak to wygląda w środku czy jeden "kabelek" może robić zwarę czy jak dlatego połączyłem oba problemy w jeden wątek.

PS. nie otwierając nowego chciałbym na szybko zadać pytanie czy w okolicy lusterka jest 5V by podpiąć zasilanie kamerki czy też jest 12 i przez przetwornice można to zbić do 5V? czy jest to bezpieczne i gdzie najlepiej się wtedy wpiąć.
I ostatnie - czy wiecie do czego są 2 czerwone małe świecące światełka obok oświetlenia kabiny przy lusterku? (zaraz przy włączniku światełka w podsufitce).

Z góry wszystkim dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi :)

Tagi wątku: