Autor Wątek: 1.6 TDI - dziwny "luz" przy dodawaniu/odejmowaniu gazu  (Przeczytany 695 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MarekT

• :: StartLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 1.6 TDi
  • Moc: 105 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: KR
1.6 TDI - dziwny "luz" przy dodawaniu/odejmowaniu gazu
« dnia: 20 - Listopada - 2022 - 14:36:00 »
Witam
Od ponad roku jestem właścicielem Passata B7 1.6 TDi 105 KM,  skrzynia manualna 6-biegowa, sprzęgło jedno masowe z 2011 roku.
Kupując auto zauważyłem, ze jest jakiś dziwny luz podczas dodawania i odejmowaniu gazu.
Pomyślałem, że to pewnie poduszka silnika ... i olalem sprawę, bo koszt naprawy nie duży, a sprzedający ciut obniżył cenę.

Byłem już u dwóch mechaników, którzy się poddali. Stwierdzili ze wszystko jest w porządku.
Jednak w porządku nie jest, bo nie jeżdżę pierwszym autem i wiem jak to wszystko powinno działać.
Sprawdzali poduszki i są OK.

Luz najbardziej czuć, gdy jadę w korku i ciągle dodaje i puszczam gaz. Bardziej gdy silnik jest nagrzany.
Jeden z kolegów z FB , postawił tezę ze najprawdopodobniej jest to awaria układu różnicowego skrzynio biegów.

A co wy o tym sadzicie ?

Jest ktoś z kolegów z Krakowa lub okolic, kto mogli by zrobić oględziny denata ?

Offline bertol

• :: TrendLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: DZ
Odp: [B7] 1.6 TDI - dziwny "luz" przy dodawaniu/odejmowaniu gazu
« Odpowiedź #1 dnia: 17 - Marca - 2023 - 20:36:21 »
Mnie się wydaje, że koło masowe ma już nadmierny luz. Może w krótce zacznie "dzwonić".

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: ZGL
Odp: [B7] 1.6 TDI - dziwny "luz" przy dodawaniu/odejmowaniu gazu
« Odpowiedź #2 dnia: 18 - Marca - 2023 - 11:24:30 »
Jest jednomasa więc nie ma dwumasy.
Może być że coś jest nie halo z układem różnicowym. Sam mechanizm jest podparty na łożyskach  ale już koła satelit  nie bo tylko na tulejkach. Kiedyś o tym pisałem jak gulasz gadał by podnieść jedna stronę auta i tak badać stronę napędową.  Nieważne.  Wracając do tematu to na każdym mechanizmie różnicowym jest luz ale tu pytanie jaki jest duży. Generalnie nie jest mikroskopijny tylko taki już całkiem całkiem w każdym aucie. Myślę że bez rozbierania skrzyni nic nie wybadasz za bardzo. Byś musiał poprostu w innym aucie sprawdzić jaki tam jest luz kątowy i porównać  z tym u siebie.

Tagi wątku: