Autor Wątek: KABLE ROZRUCHOWE - wybór  (Przeczytany 427 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rikg

• :: TrendLine
  • VW: Jetta V
  • Silnik: 1.6
  • Kod: BSE
  • Moc: 102 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: PKL
KABLE ROZRUCHOWE - wybór
« dnia: 10 - Grudnia - 2022 - 15:31:20 »
Dzień dobry
Mam pytanie jakie kable rozruchowe należało by zastosować do uruchomienia VW Jetta V 1.6 benzyna z 2010 roku.
Chodzi mi o wartość wartość natężenia prądu, pole przekroju kabla oraz długość Czy 4 m lub 3,5 będą odpowiednie.
Jakiej firmy polecacie

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: KABLE ROZRUCHOWE - wybór
« Odpowiedź #1 dnia: 10 - Grudnia - 2022 - 17:07:30 »
Cześć.

jakie kable rozruchowe należało by zastosować do uruchomienia 1.6 benzyna
Na podstawie własnego doświadczenia: do silnika 1.6 PB - wystarczą najzwyklejsze kable, które można dostać na stacji benzynowej - ważne aby były wystarczająco długie ;) 

Chodzi mi o wartość wartość natężenia prądu, pole przekroju kabla oraz długość Czy 4 m lub 3,5 będą odpowiednie.
Pamiętam, że kiedyś, też tym sobie zaprzątałem głowę, wybierając takie kable do 1.9 TDI - po czym kupiłem chyba 3.5 i do dzisiaj ich nigdy nie użyłem.

Moim zdaniem, jakość (czytaj: grubość) kabli ma dużo większe znaczenie przy silniku diesla niż przy silniku na benzynę - z prostej przyczyny: aby uruchomić silnik diesla, potrzeba dużo wyższego/większego prądu rozruchu.

Jakiej firmy polecacie
Nawet nie wiem czy są jakieś "firmowe" - pewnie są ale nie na stacjach paliw a w specjalistycznych sklepach zajmujących się Offrołdem lub z częściami dla pojazdów ciężarowych.

Powiem szczerze, nigdy nie miałem potrzeby odpalać silnika benzynowego na kable ale też nigdy nie doprowadziłem do takiej potrzeby.
Może inni mają inne doświadczenia w tej kwestii i się nimi podzielą.
Swoje kable kupowałem w sklepie motoryzacyjnym i brałem te "lepsze" i droższe od innych ale jak wyżej napisałem, nigdy ich jeszcze nie użyłem ::)

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
Odp: KABLE ROZRUCHOWE - wybór
« Odpowiedź #2 dnia: 10 - Grudnia - 2022 - 18:50:45 »
Tak w skrócie, to większość kabli ma grubą izolację i cienki przewód, który dodatkowo wygląda jak miedź, ale jak zaczniesz skrobać to zobaczysz, że to tylko farba... Kilka metrów miedzianego przewodu musi swoje kosztować i jest to biały kruk...
Ja dawno temu kupiłem jakieś średniej jakości zestaw w sklepie motoryzacyjnym (Norauto) i były ok do TDI.  (Wcześniej miałem parę super jakości zestawów, ale dawno, w zupełnie innych warunkach pogodowych niż w Polsce i tam faktycznie było to powszechne i niezbędne.)
Przy czym od dłuższego czasu ich nie używałem. Zaczyna też mam wrażenie być problem ze znalezieniem "dawcy" i będzie coraz większy, bo ludzie boją się cokolwiek podłączać do... komputera na kółkach. I faktycznie czasem ludzie skaczą do tych kabli, a nie nie mają pojęcia co robią... Tak że strach otworzyć maskę szczególnie nowszego auta.
Aktualnie mam powerbank z funkcją rozruchu i to jest moim zdaniem super rozwiązanie - korzystałem już kilkakrotnie sam i innym pomagałem. Odpala bez problemu około 2-litrowe diesle (z większymi nie próbowałem), więc do benzyny będzie aż nadto.

Tagi wątku: