Dzięki wielkie dokładnie o to mi chodziło

Sterowanie parktronicem jest w środkowej kostce, duża z fioletową wstawką to podłączenie gniazda, skrajna prawa odpowiada za wyłączenie tylnego światła przeciwmgłowego w samochodzie holującym przyczepę - po prostu przeciwmgłówka jak się ją włączy świeci tylko w przyczepie (nie ma refleksu świetlnego na ścianie przyczepy).
Sprawdziłem przed chwilą i mam identyczną kostkę od parktronica - też 6 przewodów i nawet kolory takie same więc tu na pewno wszystko jest ok. Jedyny wniosek jest taki że parktronic wie że jest przyczepa na podstawie oporu w instalacji od tylnej przeciwmgłówki - tam jest włącznik pomiędzy zaciskiem 2 i 2A - normalnie jest zwarty ale jak podpina się przyczepę to jest rozwarty. Dlatego masz 2 przewody od przeciwmgłówki - w wersji bez haka jest tam mostek.
Bez rozmontowania gniazda nic nie zdziałam - u mnie między zaciskami gniazda 2 i 2A nie ma przejścia ani jak przyczepa jest wpięta ani jak jest wypięta.
Dzięki Krzysiek za zainteresowanie - naprawdę dużo mi pomogłeś
Dodano: 23 - Czerwca - 2015 - 18:56:48
Niestety dalej nic - wymieniłem gniazdo bo był padnięty mikrostyk (wreszcie tylne przeciwmgłówki gasną po podpięciu przyczepy), zakodowałem w centralnej elektryce - dodałem 8 do kodowania i dalej nic. W sterowniku parktronica nie mogę zmienić na opcję "z przyczepą" - nie wchodzi kod.
Jak ktoś ma możliwość sprawdzenia (oczywiście w samochodzie z hakiem i parktronicem) w 76 park assist jaką ma wartość kodowania byłbym bardzo zobowiązany.
Może gdzieś jeszcze trzeba coś przekodować? Ja już nie mam pomysłów >

Dodano: 09 - Sierpnia - 2017 - 19:05:09
Witam po przerwie
Niestety walka w dalszym ciągu trwa - po dodaniu 8 do kodu jedyną widoczną zmianą było miganie symbolu <1> razem z awaryjnymi niezależnie czy z przyczepą czy bez, z kierunkami to nie miga

Ominąłem też moduł z którego zasilana jest instalacja przyczepy ( faktycznie to przekaźniki separujące kierunki i stop samochodu i przyczepy) ale żadnej zmiany nie zauważyłem - wszystko jest tak samo.
Dodano: 09 - Sierpnia - 2017 - 19:05:23
Problem rozwiązany - jak dużo rzeczy w naszych autach rozwiązaniem jest dołożenie odpowiedniego kabla

Niestety VW stosował gniazda 13 pinowe z dodatkowym mikrostykiem który zwierał się po podpięciu wtyczki (styk co wyłącza tylną przeciwmgłówkę rozwiera się po podpięciu gniazda). Zdobycie takiego gniazda nie jest proste więc postanowiłem sprawę rozwiązać po swojemu.
Styk rozłączający tylne światła przeciwmgłowe w gnieździe wykorzystałem do podania masy - niestety logika jest odwrotna - jest przyczepa - nie ma masy a jak przyczepa odpięta to masa jest. Wyłączenie tylnych czujników parktronica odbywa się poprzez podanie masy na pin 5 pierwszej od prawej kostki (brązowej 16 pinowej) więc przekaźnik rozwiązał problem. Drugi przekaźnik i dioda odpowiadają za przełączenie tylnych przecwmgłówek pomiędzy samochodem i przyczepą.
Wszystko działa jak należy - kosztowało mnie to kilka (dosłownie) złotych

i kilka godzin poszukiwań

W ciągu kilku dni zamieszczę dokładną fotoporadę dla chętnych jak zrobić to u siebie w ok. godzinę za kilka złotych