Autor Wątek: PARKTRONIC - jak wyłączyć tylne czujniki podpinając przyczepę?  (Przeczytany 25274 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Witam
Swoim sharanem często holuję przyczepy - mam w związku z tym pytanie: czy jest jakiś patent żeby wyłączyć tylne czujniki podczas holowania przyczepy? Wkurza mnie jak cofam to co chwila piszczy tył (dyszel zbliża się to z jednej to z drugiej strony), w zasadzie można go wyłączyć przyciskiem na desce co często czynię ale przednie czujniki mogą działać - w przypadku ciasnych zaułków nawet się przydają.
Próbowałem przekodować VAGiem w 76 park assist według instrukcji ale nie wchodzi 1 czyli z hakiem do holowania przyczepy, cały czas jest 0 i nic z tym nie mogę zrobić.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
Odp: [Sharan I FL Parktronic] jak wyłączyć tylne czujniki podpinając przyczepę
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Maja - 2015 - 11:25:00 »
Z tego co mi wiadomo, to przy oryginalnym haku i parktroniku dzieje się to z automatu po włączeniu wtyczki od przyczepy do gniazda haka holowniczego.
Musiałbyś przejrzeć schemat podłączenia oryginalnego haka z auta z parktronikiem.
Najprościej byłoby odłączyć tego "anioła stróża", lub dorobić wyłącznik w kabinie i ręcznie dezaktywować przy podpiętej przyczepie.

http://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=1246.0

Wiem że to "suche" informacje które pewnie masz w małym palcu ale warto mieć takie info na forum ::)

Offline red

• S7
« Odpowiedź #2 dnia: 09 - Maja - 2015 - 12:05:16 »
Właśnie zastanawiam się jak to jest w przypadku oryginalnego haka. Nie znam nikogo kto ma ori hak, 13 pinowe gniazdo przyczepy i parktronic.
Parktronic można wyłączyć przyciskiem na desce, włącza się razem ze wstecznym a wyłącza sam jak samochód jedzie ponad 20 km/h

Offline Kristobal

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WG
« Odpowiedź #3 dnia: 10 - Maja - 2015 - 12:55:39 »
Nie znam nikogo kto ma ori hak, 13 pinowe gniazdo przyczepy i parktronic.
A właśnie, że znasz  :)

Offline red

• S7
« Odpowiedź #4 dnia: 10 - Maja - 2015 - 13:30:33 »
A właśnie, że znasz  :)
Masz tak?
Po podpieciu przyczepy (albo nawet samej przejściówki 13 na 7 pinów) wyłącza Ci się tylny parktronic?
Ja mam oryginalny hak z oryginalną wiązką i gniazdem 13pin ale montowałem i podłączałem sam.
Zauważyłem że oprócz wyłącznika tylnej przeciwmgłówki który de facto chyba nie działa jak należy nie ma w gnieździe żadnego włącznika ani wiazki dzięki której auto wie ze ma podpiętą przyczepę.
Jakbyś mógł  sprawdzić jak to jest w Twoim aucie bylbym bardzo wdzięczny.

Offline Kristobal

« Odpowiedź #5 dnia: 10 - Maja - 2015 - 17:55:05 »
Masz tak?
Po podpieciu przyczepy (albo nawet samej przejściówki 13 na 7 pinów) wyłącza Ci się tylny parktronic?
Dokładnie tak jest. Nie zaglądałem jak to wygląda, po prostu działa i już. Mam nadzieję, że spotkamy się za niecały miesiąc, więc będziesz mógł sobie obejrzeć i porównać.

Offline Lucek

• Clubowicz
  • VW: T5
  • Rej: WPI
« Odpowiedź #6 dnia: 12 - Maja - 2015 - 12:14:40 »
Ja mam ori hak Westfalia, ale gniazdo mam na 7 pinów. Nie wiem czy tak już było zamontowane czy poprzedni właściciel to przerobil, ale po podpieciu przyczepki tylne czujniki wylaczaja sie automatycznie.
Marcin

Offline red

• S7
« Odpowiedź #7 dnia: 12 - Maja - 2015 - 12:24:43 »
O to mi chodziło.
W samym gnieździe powinieneś mieć czujnik a mnie interesuje najbardziej do czego on jest podłączony.
Jak możesz to porób zdjęcia jak to wygląda u Ciebie - będę wdzięczny.

Offline Kristobal

« Odpowiedź #8 dnia: 12 - Maja - 2015 - 14:50:56 »
U mnie gniazdo wygląda tak:

Offline Lucek

• Clubowicz
  • VW: T5
  • Rej: WPI
« Odpowiedź #9 dnia: 13 - Maja - 2015 - 12:36:48 »
Robert nie miałem wczoraj czasu, ale zaraz przejde sie do garażu i zajrzę do tego gniazda. Szczerze mówiąc to nie wiedziałem, że jest tam jakiś czujnik. Myślałem, że czujniki wyłacza jakiś moduł mierząc rezystancję dodadkowych świateł w przyczepce. Dam znać co znalazłem.
Marcin

Offline red

• S7
« Odpowiedź #10 dnia: 13 - Maja - 2015 - 12:56:04 »
Mi bardziej chodzi o wiązkę co jest w tylnym lewym boczku - tam instalacja haka łączy się z instalacją parktronica.

Offline Kristobal

« Odpowiedź #11 dnia: 13 - Maja - 2015 - 15:21:06 »
W lewym boczku są 3 kostki

Offline red

• S7
« Odpowiedź #12 dnia: 13 - Maja - 2015 - 16:00:21 »
Dzięki wielkie dokładnie o to mi chodziło  :thumbup:
Sterowanie parktronicem jest w środkowej kostce, duża z fioletową wstawką to podłączenie gniazda, skrajna prawa odpowiada za wyłączenie tylnego światła przeciwmgłowego w samochodzie holującym przyczepę - po prostu przeciwmgłówka jak się ją włączy świeci tylko w przyczepie (nie ma refleksu świetlnego na ścianie przyczepy).

Sprawdziłem przed chwilą i mam identyczną kostkę od parktronica - też 6 przewodów i nawet kolory takie same więc tu na pewno wszystko jest ok. Jedyny wniosek jest taki że parktronic wie że jest przyczepa na podstawie oporu w instalacji od tylnej przeciwmgłówki - tam jest włącznik pomiędzy zaciskiem 2 i 2A - normalnie jest zwarty ale jak podpina się przyczepę to jest rozwarty. Dlatego masz 2 przewody od przeciwmgłówki - w wersji bez haka jest tam mostek.
Bez rozmontowania gniazda nic nie zdziałam - u mnie między zaciskami gniazda 2 i 2A nie ma przejścia ani jak przyczepa jest wpięta ani jak jest wypięta.
Dzięki Krzysiek za zainteresowanie - naprawdę dużo mi pomogłeś  :thumbup:

Dodano:  23 - Czerwca - 2015  -  18:56:48
Niestety dalej nic - wymieniłem gniazdo bo był padnięty mikrostyk (wreszcie tylne przeciwmgłówki gasną po podpięciu przyczepy), zakodowałem w centralnej elektryce - dodałem 8 do kodowania i dalej nic. W sterowniku parktronica nie mogę zmienić na opcję "z przyczepą" - nie wchodzi kod.
Jak ktoś ma możliwość sprawdzenia (oczywiście w samochodzie z hakiem i parktronicem) w 76 park assist jaką ma wartość kodowania byłbym bardzo zobowiązany.
Może gdzieś jeszcze trzeba coś przekodować? Ja już nie mam pomysłów  >:(

Dodano:  09 - Sierpnia - 2017  -  19:05:09
Witam po przerwie
Niestety walka w dalszym ciągu trwa - po dodaniu 8 do kodu jedyną widoczną zmianą było miganie symbolu <1> razem z awaryjnymi niezależnie czy z przyczepą czy bez, z kierunkami to nie miga  :(
Ominąłem też moduł z którego zasilana jest instalacja przyczepy ( faktycznie to przekaźniki separujące kierunki i stop samochodu i przyczepy) ale żadnej zmiany nie zauważyłem - wszystko jest tak samo.

Dodano:  09 - Sierpnia - 2017  -  19:05:23
Problem rozwiązany - jak dużo rzeczy w naszych autach rozwiązaniem jest dołożenie odpowiedniego kabla  :evilmrgrin:
Niestety VW stosował gniazda 13 pinowe z dodatkowym mikrostykiem który zwierał się po podpięciu wtyczki (styk co wyłącza tylną przeciwmgłówkę rozwiera się po podpięciu gniazda). Zdobycie takiego gniazda nie jest proste więc postanowiłem sprawę rozwiązać po swojemu.
Styk rozłączający tylne światła przeciwmgłowe w gnieździe wykorzystałem do podania masy - niestety logika jest odwrotna  - jest przyczepa - nie ma masy a jak przyczepa odpięta to masa jest. Wyłączenie tylnych czujników parktronica odbywa się poprzez podanie masy na pin 5 pierwszej od prawej kostki (brązowej 16 pinowej) więc przekaźnik rozwiązał problem. Drugi przekaźnik i dioda odpowiadają za przełączenie tylnych przecwmgłówek pomiędzy samochodem i przyczepą.
Wszystko działa jak należy - kosztowało mnie to kilka (dosłownie) złotych  :P i kilka godzin poszukiwań  :vwclubpolska:
W ciągu kilku dni zamieszczę dokładną fotoporadę dla chętnych jak zrobić to u siebie w ok. godzinę za kilka złotych  :vwclubpolska:

Offline cyba

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.9 TDI
Odp: Parktronic - jak wyłączyć tylne czujniki podpinając przyczepę
« Odpowiedź #13 dnia: 04 - Lutego - 2018 - 17:38:26 »
Dzień dobry, witam się przy okazji na Forum - to mój pierwszy wpis. A teraz do rzeczy ;-).
Widzę, że zrobiliście niemały doktorat na temat parktronika oraz haka.

W moim szariku jest oryginalny hak Westfalii z tą przejściówką 7-13pin. Problem polega na tym, że nie działają tylne czujniki parkowania. Są widoczne w systemie, nie ma błędów. W grupie 002 pokazują wszystkie 255cm i nic się dzieje. Czytając wątek zajrzałem do lewego boczka aby zlokalizować trzy kostki, o których pisaliście. Ta dwupinowa u mnie ma podpięty jakiś przewód, który idzie do lewego słupka i nie wiem dokąd dalej. To historia jeszcze za poprzedniego właściciela - nie wiem, w jakim celu to było zrobione. Odpiąłem ten przewód - nic nie zmieniło się, parktronik nadal nie działa, światło p.mgielne pracuje. Po rozpięciu tej kostki pojawia się błąd 01547 - czujnik G-205. Pomożecie? Nie wiem, co z tym robić...

Foto: https://www.dropbox.com/s/n5xbxil6nyc4iem/Screenshot_20180204-164031.png?dl=0

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #14 dnia: 04 - Lutego - 2018 - 21:15:20 »
Mam pytanie czy parktronik tylny nie działa z podpiętą przyczepą czy też jak wypniesz z gniazda z 13/7 pin przejście to też parktronik nie działa?

W oryginalnym gnieździe 13 pin w aucie jest mikro styk. Jak wkładamy w nie wtyczkę czy przejście z 13/7 pin to auto widzi to jako podłączoną przyczepę.

Offline cyba

« Odpowiedź #15 dnia: 04 - Lutego - 2018 - 21:41:45 »
Mam pytanie czy parktronik tylny nie działa z podpiętą przyczepą czy też jak wypniesz z gniazda z 13/7 pin przejście to też parktronik nie działa?

W oryginalnym gnieździe 13 pin w aucie jest mikro styk. Jak wkładamy w nie wtyczkę czy przejście z 13/7 pin to auto widzi to jako podłączoną przyczepę.

Obecnie mam wyjętą przejściówkę - bez niej nie działa tylny parktronik. Zakładam, iż parktronik powinien nie działać - z włożoną przejściówką lub normalną wtyczką od przyczepy. Przez chwilę myślałem, że to obejście które mam w błotniku - to pociągnięcie światła przeciwmgłowego na krótko - aby samochód przechodził badania techniczne a parktonik tylny właściciel spisał na straty. Problem polega na tym, że jak odłączam ten dodatkowy przewód, to światło przeciwmgłowe i tak działa.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #16 dnia: 05 - Lutego - 2018 - 22:02:51 »
W oryginalnym gnieździe 13 pin stosowanym w sharanie z parktronicem są 2 styki - rozwierny który ma za zadanie wyłączyć tylne światło przeciwmgłowe jak holujemy przyczepę oraz zwierny który wyłącza tylne czujniki parkowania.
Musisz sprawdzić czy ten zwierny styk nie jest cały czas zwarty.

red@tapatalk

Offline peters

• VW: Sharan I 1FL
  • Kod: ASZ
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #17 dnia: 08 - Lutego - 2018 - 23:18:17 »
Kolego Red mozesz kontynuowac swoje zmagania ? Czy nie masz juz na to checi. Choc nie mam haka ale moze kiedys bede zakladal wtedy wiedza na ten temat bylaby bezcenna.
Życie jest ciężkie. Szczególnie jak się auta psują.
I brak czasu na wszystko.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #18 dnia: 09 - Lutego - 2018 - 09:43:46 »
Kolego Red mozesz kontynuowac swoje zmagania ? Czy nie masz juz na to checi. Choc nie mam haka ale moze kiedys bede zakladal wtedy wiedza na ten temat bylaby bezcenna.
U mnie to działa już kilka lat - niestety zeby wszystko działało trzeba przeciągnąć kabel z tylnego prawego schowka pod fotel kierowcy oraz zastosować 2 przekaźniki.

red@tapatalk

Offline cyba

« Odpowiedź #19 dnia: 09 - Lutego - 2018 - 09:47:24 »
Red, dziękuję za wyjaśnienie w sprawie gniazda - będę niebawem je rozbierał. Przy okazji zapytam - te mikro przełączniki nie są naprawialne,m nie było prościej powalczyć przy samym gnieździe?

Offline red

• S7
« Odpowiedź #20 dnia: 09 - Lutego - 2018 - 10:35:10 »
Ja stwierdziłem że nie ma sensu walka a nowe gniazda tego drugiego styku nie mają. Ja rozwiązałem problem przekaźnikiem i mam teraz wyłączane tylne światło przeciwmgłowe w samochodzie w czasie holowania przyczepy i wyłączane tylne czujniki - do tego trzeba odwrócić logikę więc drugi przekaźnik do tego trzeba zastosować.
Jak działa styk od świateł przeciwmgłowych to można spokojnie takie gniazdo wykorzystać - mostek z pinu 2 do 2B wyrzucamy a zamiast niego dajemy mostek z 3 (masa) do 2B - na kablu z zacisku 2B pojawi się masa po wpięciu wtyczki. Teraz dajemy przewód od zasilania światła przeciwmgłowego samochodu na cewkę przekaźnika 86 oraz zacisk 30 - pomiędzy nimi musi być dioda prostownicza (np. 1A) a wszystkie kable muszą być solidnie zakończone wsuwkami najlepiej jakby te wsuwki włożyć w np. rurki termokurczliwe żeby miały na wierzchu dobrą izolację, kierunek przewodzenia diody z 86 do 30, na biegun 85 kabel z wyjścia 2B gniazda i tu należy do wsuwki zarobić dodatkowy kabel o przekroju ok. 0,7 - 1mm2 i długości ok 2 metrów - posłuży on do wyłączania naszego parktronica, pod zacisk 87a podłączamy przewód idący do lampy przeciwmgłowej samochodu (ten który został przecięty i podłączony do zacisku 86) a 87 do pinu 2 gniazda przyczepy. Teraz zostaje tylko odwrócić logikę i dopiąć sie do parktronica. 2 metrowy kabel ciągniemy do schowka w lewym boczku i podłączamy pod zacisk 86 drugiego przekaźnika, na zacisk 85 musimy podłączyć plus - bierzemy go z gniazda zapalniczki w bagażniku, minus z gniazda lub z punktu masowego podłączamy pod zacisk 30 a z zacisku 87 wyprowadzamy ok. 2,5 metra kabla ok 0,7 - 1mm2 i ciągniemy go pod fotel kierowcy.
Tam jest sterownik parktronic - wyjmujemy pierwszą od prawej strony brązową 16 pinową kostkę i przecinamy opaskę która trzyma wiązkę i plastikową kostkę. Po zsunięciu plastikowej osłony wtyku odszukujemy pin 4 (są one ponumerowane i powinien być wolny) i tam podłączamy nasz kabelek. Jak już wepniemy nasz kabelek zakładamy osłonę wtyczki i zaciskamy opaską jak było w oryginale i wpinamy na miejsce.
Wszystkie kabelki podpinamy opaskami żeby się nie plątały, przekaźniki mocujemy opaskami żeby się od nich nic nie odłączyło.
Pozostaje tylko przetestować naszą modyfikację i cieszyć się nową funkcjonalnością.
Nie potrzeba nic kodować, robić żadnych adaptacji, wszystko zostaje bez zmian.
Należy pamiętać żeby od czasu modyfikacji nie pozostawiać w gnieździe przejściówki 13/7 pin bo nie działają  wtedy tylne czujniki parktronica ani tylne światło przeciwmgłowe.
Ja użyłem do tej modyfikacji przekaźników tego typu http://bartsoft.pl/images/produkty/przekazniki/przekazniksamochodowy.jpg

red@tapatalk

Offline cyba

« Odpowiedź #21 dnia: 09 - Lutego - 2018 - 11:04:51 »
Wielkie dzięki za opis - chętnie skorzystam gdy nie uda mi się powalczyć z gniazdem. A te nowe gniazda którego mikroprzełącznika nie posiadają - od światła czy czujników parkowania?

Offline peters

• VW: Sharan I 1FL
  • Kod: ASZ
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #22 dnia: 09 - Lutego - 2018 - 11:11:55 »
Red, dziękuję za wyjaśnienie w sprawie gniazda - będę niebawem je rozbierał. Przy okazji zapytam - te mikro przełączniki nie są naprawialne,m nie było prościej powalczyć przy samym gnieździe?

Masz jakies fotki ze swojej pracy ? Jak to ugryzłeś ?
Życie jest ciężkie. Szczególnie jak się auta psują.
I brak czasu na wszystko.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #23 dnia: 09 - Lutego - 2018 - 11:19:30 »
Masz jakies fotki ze swojej pracy ?
No właśnie fotek nie mam i musiałbym trochę porozbierać żeby je zrobić.
Mogę ewentualnie komuś chętnemu wykonać taką przeróbkę i wtedy skupić się na dokumentacji fotograficznej.
Wielkie dzięki za opis - chętnie skorzystam gdy nie uda mi się powalczyć z gniazdem. A te nowe gniazda którego mikroprzełącznika nie posiadają - od światła czy czujników parkowania?
Gniazda 13 pin z dodatkowym stykiem występowały tylko w samochodach fabrycznie wyposażonych w hak i parktronic i to starszych technologicznie bo nowsze miały to rozwiązane inaczej. Podejrzewam ze da się takie gniazdo kupić w serwisie VW ale cena może powalić na kolana.

Offline cyba

« Odpowiedź #24 dnia: 09 - Lutego - 2018 - 11:50:52 »
Gniazdo z wiązką w komplecie 13pin pod parktronic kosztuje w ASO 537zł ;-). Chętnie skorzystam z Twojej propozycji jak nie uda mi się zreanimować gniazda.

Tagi wątku: