Autor Wątek: 4Motion - dziwne dźwięki + wibracje z tyłu auta podczas manewrowania  (Przeczytany 5780 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bart79

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 211 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WI
Witam, od kilku dni przeszukuje internet polski i angielski, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, a wręcz wiem mniej niż więcej 😂
VW Tiguan I FL 2.0 TSI, DSG, 4Motion z 2015 roku (wersja z USA).
Chodzi o chrupanie, przeskakiwanie, nie wiem jak to opisać, słyszane z tylne osi/kół + wibracje, dźwięk jakby trącej gumy o podłoże, który występuje tylko w dwóch przypadkach - manewrowanie na parkingu przy na maxa skręconych kołach w lewo lub prawo i tylko w jeździe do przodu i czasem takie pojedyncze "chrupniecia" przy jeździe na wprost przy gwałtownym przyspieszaniu.
Innych objawów brak, nic nie stuka nic nie puka zawieszenie pracuje igła, nie mam żadnych wycieków z tyłu, czysto.
Nie jest to wina przełożonych czy źle napompowanych opon, sprawdzone.
W przyszłym tygodniu jadę na ocenę do mechanika ale chciałbym poznać Waszą opinie, bo lubię mieć jakieś tło przed wizytą u lekarza.
Dodam, że odkąd kupiłem auto tak było (maj 2022) ale jakoś ostatnio przyszło mi do głowy, czy to normalne, czy może jednak nie.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawia

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: FK
Odp: 4Motion - dziwne dźwięki + wibracje z tyłu auta podczas manewrowania
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Listopada - 2022 - 13:56:28 »
Sprawdź połączenie metalowo gumowe wału z tylnią osią. Prawdopodobnie naderwana guma jest . Przy skręconych kołach na maxa  i ruszaniu do tyłu załącza się tylny napęd po krótkiej chwili i jest to wyczuwalne. Pozatym ciężko stwierdzić coś po opisie dźwięku.  Jeśli problem ma.sam Haldex to wypluje błędy w jakim programie do skanowania.
Na teraz to zanurkuj pod auto i sprawdź stan połączenia wału
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline bart79

« Odpowiedź #2 dnia: 05 - Listopada - 2022 - 14:35:48 »
Dziękuję, sprawdze, dodam jeszcze - zaobserwowałem dziś, że ten efekt występuje tylko, gdy przy skręcie używam gazu, jej wchodzę autem w taki ostry skręt bez dotykania pedału gazu jest cicho, nic nie trzeszczy. Przy cofaniu bez względu czy z, czy bez użycia pedału gazu też jest cicho.

Offline bart79

« Odpowiedź #3 dnia: 15 - Listopada - 2022 - 14:32:52 »
Mechanik niestety przełożony na przyszły tydzień, ale przyszedł mi do głowy lepszy opis zjawiska. Przy jeździe do przodu, tylko przy niskiej prędkości i skręconych kołach w lewo lub prawo, efekt jest jakby tylne koła przeskakiwały - i taki towarzyszy temu dźwięk. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Normalne? Haldex? Od spodu nie widać nic niepokojącego. Dzieje się tak od dłuższego czasu, ani się nie polepsza, ani nie pogarsza - auto jeździ, opon nie ścina.
Przy ostrym ruszaniu zostawia na ziemi 4 ślady więc pcha na wszystkie koła.
Będę wdzięczny za sugestie.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: FK
« Odpowiedź #4 dnia: 21 - Listopada - 2022 - 11:32:00 »
Przeskakiwały?? Masz na myśli coś jak by boksowały w miejscu? A może sprężyna strzela na skręconych kołach? 

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline bart79

« Odpowiedź #5 dnia: 07 - Grudnia - 2022 - 20:35:47 »
To słychać z tyłu jakby tylne koła przeskakiwały.
Po wizycie u dwóch majstrów z czego jeden warsztat znam i mam o nich dobre zdanie, usłyszałem - tak pracuje 4motion w niektórych autach z tą technologią, na zasadzie ten typ tak ma.
Znajomy, który kiedyś miał do czynienia z takimi autami, zalecił mi, żebym wybrał się do speców od 4x4, haldexów, torsenów. Teraz mam mętlik w głowie ale pójdę za jego radą.
Dodam, że auto jest cały czas w użytku, jeździ raz dynamiczniej, raz w korkach, nic się w objawach nie zmienia, choć zauważyłem, że jak temperatura jest poniżej zera to efekt ten jest zdecydowanie mniej odczuwalny.

Offline Mario12

• Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 BiTDI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #6 dnia: 11 - Lipca - 2024 - 20:31:34 »
Właśnie miałem dokładnie takie same efekty w Passat B8 BiTDI, czyli jakby tylne koła lekko szarpały. Efekt szczególne odczuwalny przy ruszaniu i jednoczesnym skręcaniu w jedną lub drugą stronę.
Szarpanie pojawiło się po wymianie olejów w tylnym zawieszeniu. Ale wpierw łączyłem to z nowymi oponami, że może coś nie tak z bieżnikiem, potem jednak z Haldexem lub ukł. różnicowy.
W warsztacie powiedzieli, że nie ma błędów nie ma problemu.
Inny mechanik, który na co dzień pracuje w serwisie VW podniósł auto, odkręcił korek od oleju Haldexu i powąchał olej. Był właściwie bezwonny. Podał mi butelkę z właściwym olejem a ten ma ostry trochę nieprzyjemny zapach. Wlali olej przekładniowy do Haldexu i różnicówki.

Po wymianie oleju na właściwy w Haldexie problem ustąpił.

Tagi wątku: