Autor Wątek: 1.9 TDI-PD - zimny silnik bardzo słabo zapala  (Przeczytany 14713 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krispin

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AWX
  • Moc: 130 KM
  • Napęd: FWD
1.9 TDI-PD - zimny silnik bardzo słabo zapala
« dnia: 15 - Lutego - 2017 - 14:07:24 »
Witam ma teraz taki problem jak jeżdżę codziennie wszystko jest ok ale jak stoi kilka dni to już nie odpala trzeba mu dać wspomagania i po jakiejś chwili jest ok podejrzewam gumki na pompowtryskach ktoś miał taki problemik

INTERPUNKCJA, to nie "łaska pańska" a obowiązek każdego wypowiadającego się na forum. Dziękuję.

Offline ewenem

• :: StartLine
  • Kod: AVB
  • Moc: 100 KM
Odp: 1.9 TDI-PD - zimny silnik bardzo słabo zapala
« Odpowiedź #1 dnia: 23 - Lutego - 2018 - 18:34:37 »
Witam.
Posiadam Passata B5 FL 1.9 TDI-PD 100 KM [AVB] - auto ciężko odpala po nocy, nie zawsze czasem odpali od pierwszego strzału ale większości zimą ciężko, trzeba 3-4 razy kręcić dopóki nie napompuje paliwa.
Latem nie ma większego problemu i to jest dziwne zimą przy -10 też odpala a jak postoi z 2 czy 3 dni jest wielki problem.

Czytałem wiele forum i wymieniałem wszystko co możliwe, eliminacja wszystkiego co może być przyczyną, świece żarowe, czujnik temperatury, filtr paliwa już chyba 3, paliwo tylko firmowe stacje, przepływka a najlepsze w tym odwiedziłem serwis VW mechanicy sprawdzali, jeździli, komputer nic nie wykazał spora kasa wydana i nic się nie zmieniło.
Tak mi się zdaje, że paliwa cofa się do zbiornika wstawiłem zaworki zwrotne ale to dalej nic nie dało, skoro serwis VW nie dał sobie rady to już nie wiem.
Ktoś ma jakiś pomysł? 

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Lutego - 2018 - 20:38:13 »
Wystarczy niewielka nieszczelność na uszczelce pod nastawnikiem.
Na zimnym jak długo stoi paliwo może się cofać a po odpaleniu rozszerzalność aluminium z jakiej jest korpus pod wpływem temperatury uszczelni się na tyle że wycieku nie będzie.
Jeśli w koło niej naukłada papieru i poziom paliwa będzie powyżej pompy (tył wozu w górze), to ewentualną nieszczelność w tym miejscu zauważy w postaci mokrego papieru od ropy .

Offline ewenem

« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Lutego - 2018 - 10:41:56 »
Witam silnik jest na pompowtryskach, osłona oczywiście jest i była zdejmowana u mechanika jak i w serwisie VW wszystkie wężyki były szarpane aby sprawdzić, nie ma żadnego wycieku wszystko suche. Sprawdzany był w odwrotnym kierunku czyli tył auta był w dole postał całą noc i rano odpalił bez problemów dlatego mechanik darował sobie dalszych poszukiwań. Na drugi dzień to samo znów problem. Serwis stwierdził prawdopodobnie nieszczelność na pompowtryskiwaczach ale pewności nie mieli. Wiec teraz pytanie nawet jesli na pompowtryskiwaczach nie trzyma to czy paliwo cofnie się aż do zbiornika?

Dodano:  24 - Lutego - 2018  -  10:49:39
Jeszcze jedno czy do tego wszystkiego pompa w zbiorniku paliwa może się do tego przyczynić?. Może cały problem tkwi w zbiorniku, może jednak pompa nie trzyma, chyba musi mieć jakiś zaworek sam już nie wiem.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 24 - Lutego - 2018 - 11:23:53 »
Dorzucając informacji że to wersja PD to opcja z nieszczelnością na pompowtryskach jest jak najbardziej prawdopodobna (dość częsta przypadłość ).Przy tego typu usterce wycieków nie zaobserwujesz .Stawiając furę z tyłem zadartym do góry powinna odpalić bez problemu nawet po długim staniu .

Dodano:  24 - Lutego - 2018  -  11:25:37
Warto skontrolować poziom oleju czy nie przybywa go dość sporo.

Offline ewenem

« Odpowiedź #5 dnia: 24 - Lutego - 2018 - 12:54:18 »
Witam poziom oleju jest ok była wymieniana turbina wiec olej był wymieniany przy nowej turbinie oraz po przejechaniu 2000km wiec stan cały czas pod kontrolą. Teraz pytanie jeżeli to pompowtryski to muszę regenerować czy jakieś zestaw uszczelek nie wiem na jakiej zasadzie to wygląda? po drugie cofnie aż do zbiornika? może da się gdzieś wstawić zaworek zwrotny?

Offline dawid.g

• Rej: NSZ
« Odpowiedź #6 dnia: 01 - Lipca - 2018 - 12:27:21 »
Witam.
Mam problem z  Passata B5 FL 1.9 TDI-PD 100 KM [AVB], gdyż po nocy auto nie odpala, po przekręceniu kluczyka kontrolki się nie zapalają po prostu cisza jak by prądu w ogóle nie było, (akumulator doładowany prostownikiem), po pożyczeniu prądu z mojego auta kontrolki się zapaliły ale auto nadal nie chce zapalić, słychać tylko jak rozrusznik wyrzuca elektromagnes(mój akumulator ma raptem 3 miesiące i 56mAh pojemności).
Proszę o porady jak uporać się z usterką.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 01 - Lipca - 2018 - 13:40:04 »
Z opisu problemu pierwsze co przychodzi na myśl to że coś wyżera prąd z akumulatora.A próba odpalenia z drugiego auta kończy się niepowodzeniem z powodu zbyt małego przekroju kabli i dużych start na nich .By potwierdzić diagnozę najwygodniej przerzucić akumulatory z auta do auta .Jeśli odpali bez problemu to kolejnym krokiem jest odłączenie klemy na noc .Jeśli z rana odpali bez problemu należy szukać przyczyny nadmiernego poboru prądu przy wyłączonym zapłonie .Przydatny do tego będzie miernik (wystarczy najtańsza jego wersja jeśli nie dysponujesz czymś lepszym ).Sposób sprawdzenia podrzucę po wstępnym sprawdzeniu by się nie rozpisywać bez potrzeby jeśli przerzucenie aku i odłączenie na noc nie przyniesie rezultatu poprawy problemu .

Offline dawid.g

• Rej: NSZ
« Odpowiedź #8 dnia: 03 - Lipca - 2018 - 07:28:55 »
Problem rozwiązany, okazało się że akumulator skończył swój żywot chociaż kupiony został 2 lata temu.

Dobrze było by dopisać: firmę parametry akumulatora a także jak auto było eksploatowane przez te 2-lata.

Offline Dusia-28

• VW: Passat B5
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Moc: 130 KM
  • Rej: PL
« Odpowiedź #9 dnia: 22 - Października - 2022 - 21:47:19 »
Witam.
Mój Passat B5 FL 1.9 TDI 130 KM ma humory i gdy jest mniej niż pół zbiornika ropy lub stoi przodem pod górkę nie chce odpalić, gdy tył jest wyżej silnik odpala.
Wymienione: pompa paliwa w zbiorniku, pompa vacum, ustawiony kąt wtrysku na 190°, nowy akumulator, sprawdzone świece żarowe. Otwierałem korek paliwa przed odpaleniem.
Jestem amatorem a mechanicy w pobliżu to tylko tacy co wymienia pół auta metodą prób i błędów.
Proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #10 dnia: 02 - Listopada - 2022 - 22:07:39 »
W Mazańcowicach masz dobrego mechanika .

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Tagi wątku: